Željka i Mile, u pravu ste 113 posto!

Strašnije je od svega to što naš entitet nema bolje osobe namjesto Željke. Guglajte u glavi pa sami procijenite. Gdje su to SDS-ovi ili PDP-ovi mladi ekonomski lavovi? Više su mačići oko tatinih hacijendi, a manje lavovi. I nisu mladi.

Piše: Dragan Bursać

Jahorini s’ ljubavlju!

Kada slušate Željku Cvijanović kako divani o ekonomiji pomislite-Ili se zajebava sa narodom ili je riječ o osobi sa ozbiljnim logičkim rupama. Nema treće! Premijerka Cvijanović ima taj neki, isprazno-logorejičnu dar da uzburka riječima ništavilo teme. Ne, nema to, dabome, nekog smisla. Naprotiv! Te epske, neopjevane jezičke masturbacije od “eventualne” krize do “ankete referenduma”, preko “faktičkog rebalansa”, do «produžavanja životnog vijeka» stanovnika RS sa 68 na 72 godine u režiji Miroslava Lazanskog, dobile su svoj konačni verbalni izraz na tzv. ekonomskom forumu na Ja’orni planini.
Ali, Željka, Željka je zasjenila sve! Pa čak i Dodika, koji je zasluženo, pored Cvijanovićeve tek puki statista. Jer, kako drugačije predstaviti osobu za čije verbalne gluposti ne trebate audio-vizuelnu montažu? Zahvalno, jakako! To je hodajuća kompilacija nelogičnosti i proste ekonomske greške.

Kad fudbaleri zanijeme

Cvijanovićeva objasni “urbi et rurbi” da nam ja struja 113% jeftinija od iste naizmjenične potrebe u Hrvatskoj, što će reći da svaki građanin u Republici Srpskoj treba dobiti 13% povrata sredstava prilikom plaćanja računa u Elektrodistribuciji. Nad ovim i svaki fudbaler koji “daje 110% sebe na terenu” ostaje zabezeknut i postiđen.

Na stranu to što će vas šalteruša poslati u rodni kraj i sebi odgristi desnu ruku shvativši da tražite od nje povrat novca, zbog Željkine ekonomske analize, ali pazite sad ovo:

Slijedom mamuzanja zdrave pameti, posve logično je kako ostatak normalnog svijeta, zajedno sa EU ide krivim putem, a eto mi iz ekonomskog prkna čovječanstva trebamo uputiti kritike toj primitivnoj i zaostaloj zajednici. Što je Željka, faktički.. ne, ne.. što je premijerka i bukvalno rekla.
Razmišljajte brzo. Jako brzo!

Šta je smiješno, žabaru?

Opet ide “urbi et rurbi”. Smijao se tako italijanski ambasador na vratolomije Željke u nas, al’ on je izdajnik i žabar. I k’ tome je pod strašnom pokorom. Jer da nije, ne bi sjedio i durao udare južine negdje na Balkanu, dok mu priučena nastavnica engleskog jezika govori kud će, gdje će i šta će sa svojom EU, nego bi se freš opijao ili džogirao na jezeru Komo, sve sa bolje uhljebljenim kolegama. Ali eto, valja njemu jedan forum sa Željkom Cvijanović, a valja nama sa premijerkom još par godina. Minimum.

Jer.

Mi konja za trke više nemamo

Možemo se mi sad sprdati sa ekonomski supismenom ženom na čelu impotentne vlade, što jeste strašno. Ali, vidite! Strašnije je od svega to što naš entitet nema bolje osobe namjesto Željke. Guglajte u glavi pa sami procijenite. Gdje su to SDS-ovi ili PDP-ovi mladi ekonomski lavovi? Više su mačići oko tatinih hacijendi, a manje lavovi. I nisu mladi.

Pa je onda posve realno slušati notorne budalaštine i gluposti o povratu novca građanima od strane Elektrodistribucije i ostale propovijedi iz fjordova Vrbasa i sa glečera Jahorine od Željke Cvijanović u nedostatku bilo čega boljeg i pametnijeg. Zapravo, bilo čega.

I možda je dama sama. Ali, mora joj se priznati jako dobar smisao za humor i zajebanciju nad svojim nacionalnim stadom sitnog zuba. Možda je to naslijedila i volšebno izimitirala svog šefa Dodika, koji reče ovih dana simplifikovano kako je i škola i fakultet i bolonja krivi klinac, što je eufemizam za onaj nedostajući ekonomski kurac izfabrikovanog tržišta rada…

Gasi škole, jebo škole!

Ne da se Mile u nas. Ono, istina bog, nije izdominirao poput Željke, ali ipak, kao pokrovitelj skupa ekonomista, morao je prozboriti koju:

«Ako ne uradimo nešto rigorozno, napravićemo dekadentnu generaciju», izjavio je on na Jahorini. O težini ove izjave u svjetlu težine govornika, otvara se okean komparacija. Kao Himler i sloboda štampe, kao Staljin i demokratija, kao novi Kusturica i dobri filmovi, kao…ma možete i sami. Tek, ideja do koje je došao Milorad Dodik u 2017. godini po kojoj treba ugasiti privatne fakultete, kako bi se spriječilo «pravljenje dekadentnih generacija» spoj je neznanja, nekompetentnosti, sarkazma, cinizma i gluposti odjednom. Ne, ne ne trebaju Dodiku nekakvi procenti i šta ti ja znam šta sve ne, kao Cvijanovićevoj. Ma jok! Ukinuti Bolonju, ukinuti privatne fakultete, i eto spasa, eto meda i mlijeka Eto prosperiteta! Možda bi trebalo malo prigovoriti, pa reći kako su najjači i nabolji svjetski fakulteti, sasvim slučajno privatni poput Harvarta, MIT-ija, možda bi onako slučajno trebalo primijetiti kako je baš Dodikov režim zaslužan za pomor znanja Bolonjom, ali ne treba sad cjepidlačiti.

Ipak je riječ o ekonomskom gigantu, koji zna od ničeg napraviti nešto (za sebe) i koji je bio pokrovitelj narečenog ekonomskog foruma. Ono, istina, više je to bio političko tajkunski skup SNSD-a, lojalnih ljudi, satelita i nešto izgubljenih u prevodu, ali dobro sad.

Milorad je, opet supersoničnim argumentima začepio gubicu svim hejterima i neznalicama, rekavši pazite sad, “stepen zaduženosti u Republici Srpskoj, ali i u BiH nije onoliki koliko se priča”. Pa normalno! To Predsjedniče! U pravu si sto posto ili da budem precizan 113%! Stepen zaduženosti naše tuge od zemlje niko pouzdano ne zna niti objavlljuje, ali sasvim sigurno nije onoliki koliki se priča-MNOGO JE VIŠI!

No, ne treba biti toliki skeptik. Ipak je ekonomski forum odlična stvar, gdje se susreću eksperti iz regiona i države nam. Najvažnije od svega je činjenica da se zaključci sa ove sjedaljke implementiraju u stvarnosti. Riječ je o konkretnim, nikako uopštenim frazeološkim ciljevima. Evo, na primjer prošlogodišnjih teza&zaključaka:

Zaključci sa “Jahorina ekonomskog foruma 2016”

1. Republika Srpska je otvorena za saradnju sa Istokom i Zapadom
2. Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno ali organizacija i rad zajedničkih institucija otežavaju njeno funkcionisanje
3. Saradnja država regiona je veoma bitna i mora da teži unapređenju
4. Privredna zajednica Srpske je osnova razvoja Srpske
5. Monetarna politika je ključna za unaprijeđenje investicione klime u Srpskoj i BiH
6. Organizacija i rad entitetskih poreskih organa je funkcionalan ali postoji potereba za unapređenjem
A, sad, prestanite čitati na momenat. Imam jedno pitanje za tebe čitaoče. Zapravo dva:

1. Da li je vama sve ovo normalno?
2. Jeste li spremni i dalje glasati za ove diletante?

Faktički!

Ili što bi rekla premijerka Cvijanović na svom nemuštom dotračkom glede ekonomske situacije: “Da li se to nekom sviđa ili ne, da li voli da to čuje ili ne, ja tu ne mogu pomoći”

Željka, sve si u pravu!

A, u inat onom Dežuloviću i njegovom genijalnom tekstu «Ne možeš ti našeg čovika zajebat», samo treba reći, naprotiv-Našeg čovjeka je najlakše zajebati. Uvijek i stalno.

Dežulović veli:

«Sustav je, naime, najveći prirodni neprijatelj našeg-čovjeka, mitološkog boga prevare, i cijela je povijest takozvanog napretka, od prvih zemunica do visokih civilizacija na ušćima rijeka, generirana samo idejom da se zajebe naš čovjek.»

Istina, ali mi imamo Milu, Željku i svitu čija je imanenta unutrašnja logika da zajebe taj sustav i samim tim našeg čovjeka. I, znate šta? Fenomenalno im ide, jer su namjesto institucija zatvorenog tipa u koje se ne ide dobrovoljno ovo dvoje sa timovima im panelisti nekog ekonomskog foruma sve sa funkcijama predsjednika i premijerke.

karikatura Nina Hadžić

Buka

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here