Žarko Papić: HDZ je politbiro, HNS je centralni komitet u kantonima sa hrvatskom većinom

Od posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića očekujem normalizaciju odnosa, rješavanje konkternih pitanja i nije me obradovalo stvaranje sumnjičave atmosfere u Sarajevu, povodom njegove posjete. Ničemu ne služi, jer je o svim otvorenim pitanjima moguće otvoreno i razgovarati, ističe u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić.

VIJESTI.BA: U svjetlu posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH, ovih dana mnogo se u javnosti govori o regionalnim odnosima. Kako ih Vi ocjenjujete?

PAPIĆ: Regionalni odnosi se posljednih šest mjeseci počinju ozbiljno kvariti. Nije riječ samo o incidentima, tako ću ih nazvati, mada oni mogu imati političku težinu, u Crnoj Gori i Makedoniji, riječ je, prije svega, o tome da se Hrvatska spram BiH počinje ponašati kao Beč prema Sarajevu za vrijeme Austrougarske – protektorski, ne kao stariji brat, nego kao maćeha.

VIJESTI.BA: Zbog čega je to tako?

PAPIĆ: Dijelom zbog toga što se pokušava izbalansirati očekivana presuda Prliću i kompaniji, koja će uslijediti za nekoliko mjeseci. S druge strane, postoji nešto što mene plaši, a to je da Hrvatska sa tom agresivnom retorikom, posebno predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na ovaj ili onaj način nije sama, odnosno da ona na neki način prenosi ono što čuje po kuloarima ili zvanično od mnogo ozbiljnijih zemalja. Ne zaboravite da je predsjednica Hrvatske bila pomoćnica generalnog sekretara NATO pakta.

Dakle, bojim se da je to formiranje nekog opštijeg kritičkog stava prema bošnjačkoj komponenti u BiH, za šta definitivno nema nikakvog osnova. To je temeljno pogrešno, kao što je bošnjačka politika bila navikla dvije decenije da je međunarodna zajednica gotovo bezuslovno podržava u tim unutrašnjopolitičkim odnosima. Tu se situacija promijenila. Nema nikakvog osnova licitirati brojevima ili sa opasnošću od terorizma u BiH i izvoza terorizma iz BiH. Nije najbolji način odbrane tvrditi da te opasnosti uopšte nema. Ona je, na kraju krajeva, možda prisutnija u Austriji ili nekim drugim evropskim zemljama. Mislim da je dijelom riječ o tome da je Hrvatska negdje sa strane dobila ne zeleno, nego možda žuto svjetlo da usmjeri kritiku prema BiH.

VIJESTI.BA: Šta očekujete od Vučićeve posjete BiH, koja dolazi u vrijeme, između ostalog, kada Srbija planira dati garancije za puštanje Ratka Mladića na privremenu slobodu?

PAPIĆ: Mislim da je Vučićeva posjeta dobrodošla i očekujem pozitivan ishod. Postoje dvije delikatne stvari, koje, smatram, ni na koji način ne bi trebalo da ugroze pozitivne rezultate posjete. Prvu ste pomenuli. Mislim da je potpuno pogrešno tražiti da Srbi, haški osuđenici, služe kaznu u Srbiji, ne zato što je sadašnji sistem potpuno drugačiji, nego što je to jednostavno politički teško razumjeti, em kao dodvoravanje javnom mnjenju i onome što nacionalno orijentisano u Srbiji.

Drugi delikatan momenat je deklaracija koju spremaju vlade RS i Srbije o zaštiti identiteta Srba. U samoj suštini, ta deklaracija bi trebalo da bude benigni dokument, međutim taj tekst još niko nije vidio. No, ja ne vjerujem previše u deklaracije te vrste. Niko nije sprječavao političke predstavnike RS da otvoreno otvore pitanje zašto u četiri kantona sa hrvatskom većnom Srbi nisu konstitutivni. I u Kantonu Sarajevo su konstitutivni tek godinu dana.

Puno bi važniji bili neki praktični potezi nego izaći s nekom deklaracijom za koju, pretpostavka je, da će se baviti samo kulturom i identitetom, pa da se onda od toga očekuju neki spektakularni rezultati. Interesantno je da su se u zadnje dvije sedmice svi zabrinuli zašto Srbi nisu konstitutivni u HNK, od SDA do predstavnika iz RS. Do sada su ćutali o tome.

Od Vučićeve posjete očekujem normalizaciju odnosa, rješavanje konkternih pitanja i nije me obradovalo stvaranje sumnjičave atmosfere u Sarajevu, povodom njegove posjete. Ničemu ne služi, jer je o svim otvorenim pitanjima moguće otvoreno i razgovarati. Vučićeva teza, na kojoj insistira, da je za region važno imati dobre odnose Srba i Bošnjaka, korijen ima u činjenici da ogroman broj Bošnjaka živi u Srbiji. Zamislite regionalni poremećaj u kome bi Bošnjaci u Srbiji postali tamošnji remetilački faktor. U tom smislu, pošto je bošnjačka dijaspora u Srbiji velika, njemu je važno da zbog stabilnosti Srbije sa Bošnjacima ima dobar odnos.

VIJESTI.BA: Od političkih predstavnika u Sarajevu se često može čuti da od Vučića očekuju uticaj na Milorada Dodika, a kako bi ovaj ublažio svoje stavove. Jesu li ta očekivanja opravdana?

PAPIĆ: Jesu. Ako dobro pamtim, Vučić uvijek kaže da poštuje instituciju predsjednika RS. Nikada to ne personalizira. Kada Dodik u Novom Sadu kaže kako se nada da će RS i Srbija jednom biti jedna teritorija, Vučić kaže da podržava suverenitet i integritet BiH. Imate uvijek važne razlike između njih dvojice. Vučić ima normalan, ali hladan odnos spram rukovodstva u RS. Između ostalo, otvorio je i vrata opoziciji kada je riječ o razgovorima saradnji…

VIJESTI.BA: Burne rekacije u RS podigao je upravo susret predsjednika SDS Vukote Govedarice sa Vučićem. Govorilo se o tome kao o „žutom kartonu“ Vučića Dodiku. Kako ste vi vidjeli ovaj, prilično neuobičajen sastanak?

PAPIĆ: Nije riječ o žutom kartonu već o tome da Vučić, što i često kaže, ne želi da navija za bilo koga u RS. To je držanje izbalansiranog pristupa. Nije nenormalno da razgovara sa najvećom opozicionom strankom u RS. Volio bih jako da Kolinda Grabar – Kitarović ne razgovara samo sa Draganom Čovićem i HDZ-om, već i sa HDZ 1990, pa makar i jesu velike razlike u broju zastupnika, jer je riječ o tome da je za ovaj prostor, bitno jačati pluralizam unutar naroda. Izaći iz prikrivenih varijanti jednopartijskog sistema.

Šta imamo u četiri kantona sa hrvatskom većinom? Imate ustvari jednopartijski sistem. Imate centralni komitet koji se zove Hrvatski narodni sabor. HDZ BiH je politbiro tog centralnog komiteta. Pravim paralelu, naravno. Jako je bitno unutar svake nacije imati pluralizam. Kod Bošnjaka imate, na primjer, SDA i SBB. U RS SNSD i Savez za promjene.

Razgovarala Nevena Čosić

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here