Zakon štiti koripciju

Novi Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini je ”najkoruptivniji dokument takve vrste, ne samo u Europi te legalizira korupciju u javnim nabavkama”, tvrde iz banjalučkog Udruženja građana Tender.

U priopćenju iz ovog udruženja navode i kako bi se odgovornijom primjenom, godišnje, po procjeni najupućenijih u ovu problematiku, na razini BiH moglo uštediti više od 400 milijuna KM, što bi bilo značajno za sve ugroženije stanovništvo u BiH.

Iz Udruženja građana Tender uputili su zahtjev predstavnicima stranaka koje su zastupljene u Paralmentu BiH za razgvor o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Tvrde da je od 2008. godine sustav javnih nabavki u BiH ”kontinuirano slabljen zbog povećanih zloupotreba manjkavih i nedovoljno jasnih odredbi Zakona o javnim nabavkama od strane neodgovornih sudionika, nekvalitetnih izmjena i dopuna ovog zakona, kao i zbog nedovoljno aktivnih i nepremjerenih postupanja ključnih institucija sustava”.

”Posljedica navedenog je enorman rast korupcije u javnim nabavkama, čiji se gubici procjenjuju do milijardu KM, od ukupno četiri milijarde KM, koliko se godišnje troši u BiH za javne nabavke roba, usluga i radova” navodi se u zahtjevu Udruženja Tender za razgovor s parlamentarcima BiH.

Fena

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here