Za propast – spremni!

Jasenovačka ploča je premještena. Provokacija s postavljanjem spomen-obilježja urodila je izgleda plodom. Ustaško znakovlje bit će vjerojatno do proljeća, kako HOS-ovci tvrde, legalno. Sad je očito da će ga deset udruga zdušno stavljati u zaglavlja svojih dopisa, na zastave i rukave crnih uniformi premda premijer Andrej Plenković tvrdi da tako biti neće.

Piše: Nela Vlašić

Premijer je na svojoj konferenciji za novinare decidirano i jasno, na upit novinara N1TV Hrvoja Krešića, kazao kako za njega takav pozdrav nije prihvatljiv! Neprihvatljivost je obrazložio “predominantnim konotacijama vezanima uz Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) i ustaški režim. Veli kako je i formirao Vijeće za suočavanje s prošlošću da se stane na kraj instrumentalizaciji ustaškoga znakovlja u političke svrhe.

Nedostatak odlučnosti aktualne, ali i svih prethodnih vlasti, da odlučno i bez ostatka stane na kraj kontinuiranom koketiranju s nacističkom i ustaškom ikonografijom, ali i prebacivanje odgovornosti na novoformirano Vijeće koje ima rok do proljeća, polučilo je za mnoge u Hrvatskoj neželjenim rezultatom.

Dio branitelja Hrvatske, onih HOS-ovih – trijumfira. Diči se onim čega se civiliziran svijet duboko srami i dosljedno već desetljećima sankcionira.

Za Plenkovića nije, ali za HOS-ovce je odluka Ministarstva uprave o registraciji povijesna. Mi ćemo sad s drugih pozicija razgovarati poručili su HOS-ovci s konferencije za medije i pred odlazak u Novsku. Okupljene na presici pozdravili i tu ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”, te “Bog i Hrvati” i ”Hvaljen Isus”.

Premještanje ploče što je mjesecima, od listopada prošle godine, izazivala prijepore i dijelila ionako duboko podijeljeno hrvatsko društvo HOS –ovci, dakle, nazivaju pobjedom i čovjek dok ih sluša ne može ne osjetiti nelagodu!

Tim više što je među HOS-ovcima sjedio čovjek s Hitlerovim brkovima. S kravatom na kojoj je hrvatski grb s početnim bijelim kvadratom. Čovjek koji pokojnog Franju Tuđmana ne zove ni predsjednikom, ni zapovjednikom vojske kojoj se i HOS priključio, već poglavnikom!

I dok promatraš TV izvještaje s te konferencije ne možeš se ne zapitati osjećaju li, ne nelagodu kao ja, već odgovornost svi oni neodgovorni povjesničari koji su relativizirali ustaške zločine, negirali žrtve jasenovačkoga i drugih logora i u novijoj povijesti tražili alibije za njih?

Smatraju li se krivima političari koji su na obiteljskim traumama ustaških potomaka skupljali jeftine izborne poene, svi oni koji su u Domovinskom ratu, ali i nakon njega, svjesno rabili ustaško znakovlje ne bi li iz zemlje otjerali preostale Srbe.

Svi oni su se pritom kleli (i još se kunu) u ljubav prema domovini, u Hrvatsku i čine zlo toj istoj zemlji, nama, sebi, djeci onih koji su devedesetih poginuli.

Aktualni potpredsjednik Sabora veli nedavno da imamo vlastitu državu i da više nikome ne moramo polagati račune. Nisam sigurna da je baš tako, tim više što smo dio Unije u koju smo svojevoljno, vlastitim izborom ušli obvezujući se da ćemo poštovati regule civiliziranog svijeta.

To što imaš državu za koju si platio visoku cijenu ne znači da oni koji su se za njezinu slobodu u danome trenutku žrtvovali u njoj smiju i mogu tiranizirati druge neprimjerenim pokličima, odorama, znakovljem pod kojim su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u povijesti ovih prostora.

To je kao obiteljsko zlostavljanje. Dom jest svet, možeš ga urediti kako želiš – ali ni unutar ni izvan njega ne smiješ i ne možeš bez sankcija vrijeđati i zlostavljati ženu i djecu.

Nesankcioniranjem znakovlja zlostavlja se, vrijeđa i čini nesigurnima mnoge hrvatske građane. Ne samo Židove, ne samo Srbe, ne samo Rome ili one lijeve orijentacije koji baštine vrijednosti antifašizma, već sve misleće ljude.

Sve one kojima se gadi ova sve očitija fašizacija koju aktualni premijer uporno gura i mete pod tepih ne bi li unutar stranke kojoj je na čelu sačuvao ekstremno desne glasove.

Telegraf

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here