Vlado Divljan ispraćen pjesmom i suzama

Prijatelji, kolege i poštovatelji oprostili su se u utorak u Beogradu od glazbenika Vlade Divljana , jedne od legendi jugoslavenske i srpske pop-rock scene i vođe nekadašnje skupine Idoli.

Vladimir Vlada Divljan umro je 5. ožujka u 56. godini u Beču, a dvorana »Amerikana« Doma omladine Beograda bila je danas pretijesna za sve koji su se došli posljednji put oprostiti od glazbenika koji je svojom osebujnom lirikom i glazbom obilježio jednu epohu pop i rock glazbe na ovim prostorima.

Vladu Divljana suzama i pjesmom ispratili su brojni glazbenici, glumci, nekadašnji suradnici s kojima je iza sebe ostavio na stotine pjesama koje će ga, kako je rečeno na komemoraciji, nadživjeti.

Na pozornici je stajala velika Vladina slika, a uz obitelj, sinove Stevana i Pavla te suprugu Dinu, u prvim redovima bili su najbliži suradnici i prijatelji, čije su riječi i poruke otkrivale emocije s kojima je nastajala i Divljanova glazba i na kojima je građeno njihovo prijateljstvo i suradnja.

»To su bile najbolje godine naših života. Vrijeme kojeg nikada više neće biti. A u srcu tog vremena bio je Vlada sa svojim drugovima iz podruma u Knez Danilovoj«, evocirao je uspomene Vladin prijatelj glumac Svetozar Cvetković i poručio: »Život Vlade Divljana se nikada neće završiti. Vidimo se, Vladice«.

U dvorani i na balkonu bili su članovi nekadašnjih Idola te glazbenici poznatih beogradskih rock i pop skupina Dušan Kojić Koja, Momčilo Bajagić Bajaga, nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, političar Čedomir Jovanović, pjesnik Ljubivoje Ršumović, te članovi sastava Ljetno kino iz Zagreba s kojima je Divljan nastupao.

Muzički urednik i voditelj Studija B Sloba Konjović podsjetio na sve faze stvaralaštva i glazbenu karijeru Vlade Divljana.

»Ovdje smo kako bismo proslavili ono što je Vlada ostavio Beogradu. To vrijedi i to će trajati«, rekao je Konjović.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović, koji je s Divljanom radio predstavu »Rock’n’roll za djecu« i seriju »Fazoni i Fore« izrazio je sućut svima ocijenivši da je »otišao jedan od najboljih«.

Zagrebački sastav Ljetno kino predvođen Maxom Juričićem izveo je pjesmu »Samo jednu ljubav imam«, a njihov poziv publici da im se pridruži potaknuo je buru emocija i mnogima natjerao suze.

Divljanovi prijatelji su s Ljetnim kinom svirali i »Nebesku temu«, a potom su se pridružili i drugi glazbenici izvodeći svojevrsni hommage Divljanu pjesmom »Odnesi me«.

Koja iz Discipline kičme i Bajaga s publikom su otpjevali pjesmu »Rusija« koju je, kako je rečeno, »Vlada najviše volio«.

»Nisam mogao ni zamisliti da ću je pjevati u ovakvoj prilici«, rekao je drhtavim glasom Momčilo Bajagić Bajaga.

Uz obitelj, kolege i prijatelje danas su u posljednjem ispraćaju Vlade Divljana na Novom groblju u Beogradu nazočili brojni Beograđani.

Nekadašnji frontmen beogradske skupine Idoli i jedan od vodećih glazbenika jugoslovenskog novog vala godinama se borio s teškom bolešću, a umro je 5. ožujka u Beču.

Hina

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here