Uz djecu je zrak uvijek pun kreative energije

Meri Jaman i Anita Valo , dame koje su u svijetu glazbe poznate pod imenom Meritas, nedavno su objavile album pjesama za djecu »Mjesto za mene« u kojem je važnu ulogu odigrala i njihova kolegica Jelena Radan.

Pjesme koje tješe, pjesme koje uče, pjesme o djevojčicama i dječacima i one koje ih vode daleko, visoko, nastale su tijekom sedam godina njihovog sudjelovanja u međunarodnom kulturnom projektu za djecu i mlade »Zemlja bez granica«, udruge Breza iz Osijeka, tijekom kojeg su održavane glazbene radionice za djecu. Dio materijala s tog jedinstvenog nosača zvuka Meri, Anita i Jelena predstavit će sutra na Medicinskom fakultetu u Rijeci, u sklopu edukativne akcije »Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh« koja se održava povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Anita: Autori glazbe smo Meri i ja, a stihove potpisuju Jelena Radan, Mladen Kušec i Goran Bošković iz grupe Fluentes.

»Kuća luda«

Album sadrži osam pjesama, koncipiran je kao knjiga s minijaturama koje nas uvode u pjesmu o »Vodenčici«, čuvarici vrijednosti vode, pa u pjesmu »Čujem te« koja se izvodi i na znakovnom jeziku, zatim je tu pjesma o dječaku koji sanja najljepše na svijetu, »Jedan dječak« Mladena Kušeca, te naslovna »Mjesto za mene« za svu djecu oko nas.

Meri: Svaka od pjesama je nastajala na određenu temu koja bi te godine objedinila sve radionice na »Zemlji bez granica« u Osijeku, tako da je svaka pjesma jedan mali djelić za sebe.
Stoga mi je teško izdvajati samo neke, ali evo, može se izdvojiti »Kuća luda« jer je ona najmanjima najomiljenija, a meni »Jedan dječak« jer je snena.

Anita: Svaki put zaključim da zapravo mi učimo, odmah na prvu nas osupnu izravnim emocijama, nema pretvaranja i pun je zrak kreativne energije. Mi se samo nadamo da djeci uspijevamo prenijeti ljubav prema glazbi i da stvaramo lijepa sjećanja na nekoliko dana provedenih s nama u glazbenoj radionici.
Jelena interpretatorica

Meri: Jelena je na albumu u ulozi interpretatorice, autorice stihova. Zajedno smo održavale i neke od radionica koje su temelj albuma. Anita i ja smo autorice glazbe, Anita je autorica aranžmana, a produkciju uz nas potpisuju Pavle Miholjević i Jura Ferina. Uz nas tri, vokalni gosti na albumu su Aljoša Šerić, Viktorija Novosel, Goran Bošković, glumac Ivica Lučić i dječji zbor Osječki Zumbići. Nekoliko je sjajnih glazbenika, instrumentalista koji su nam se pridružili. Ovim putem im još jednom zahvaljujem jer su svi zajedno učinili ovaj album tako posebnim.

Anita: Čini mi se ne dovoljno često. Pamtimo lijepe koncerte u Rijeci na izuzetnoj lokaciji Trsatske gradine, u Stereu i u Tunelu. Slušalački raspoložena publika koja zna uživati u dobroj glazbi i koncertu koji su odlučili posjetiti, nas takva atmosfera veseli, radujemo se Rijeci i priželjkujemo skorašnji koncert. Dužni smo riječkoj publici, ljubiteljima naše glazbe, koncertnu promociju albuma »Gle!«, i nadamo se da će se to uskoro i dogoditi.

O eksploataciji nafte na Jadranu odlučuje se na pogrešan način

Uključile ste se u kampanju protiv eksploatacije nafte na Jadranu. Zbog čega?

Meri: Smatramo to jako važnim pitanjem o kojem se odlučuje na način koji nam nije blizak. Ovo nije samo pitanje nas danas, nego i puno generacija koje dolaze poslije nas, pitanje je i što njima ostavljamo? Ne želimo vjerovati da u nedostatku dobrih prijedloga za razvoj i napredak, devastacija Jadranskog mora mora biti jedina solucija?
Jadransko more je jedan od najljepših bisera u ovom djelu svijeta i nije mi jasno da nije prioritet zaštiti ga, čuvati taj prekrasni poklon koji nam je povjeren na korištenje. Zašto se ne okrećemo čišćim izvorima energije s pogledom u budućnost? Sudjelovale smo u nekoliko javnih rasprava na kojima stručnjaci upozoravaju, ekonomisti objašnjavaju i građani apeliraju. Zašto se ne uvažava njihova zabrinutost, zar nije prirodno razgovarati, slušati i čuti jedni druge, i na taj način naći dugoročna kvalitetna rješenja. Ne želimo biti dio generacije koja je imala priliku izraziti svoju zabrinutost i jasno poručiti da smo protiv eksploatacije plina i nafte na Jadranu, a da to nije učinila. Čuvajmo naš biser!

Novi list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here