Uskoro remake filma “Valter brani Sarajevo”, audicija za glumce krajem svibnja

Realizacija remakea filma “Valter brani Sarajevo” počet će ove godine nakon što se krajem maja održi audicija za glumce i izabere novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića,

Ovo je otkrio Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta u kojem sudjeluju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsjećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Narodnoj Republici Kini.

Nakon godina priprema remake “Valtera” ušao je u završnu fazu i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

Snimanje u Sarajevu

“Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo zainteresirati koproducente i partnere u NR Kini i cijelom svijetu i taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju. Kako bi se našim riječima reklo, ‘pakirati’ taj projekt vrlo je komplicirano i teško”, ističe Grubišić, dodajući da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno o planirane dvije verzije novog “Valtera”.

“Problemom adaptacije ‘Valtera’ za novo doba sustavno smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio vrlo izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom – nadam se i posljednjem ratu na ovim prostorima”, ističe Grubišić. Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, no svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u remakeu.

U prijašnjim izjavama Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog “Valtera” svojevrsni povratak na “sistem vrijednosti koji se nama sviđa”.

Izjednačavanje s Titom

“Osobno mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam prije svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definirano u naslovu jedne knjige – mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovjek treba odijeliti dobro od zla i što je u originalu filma ‘Valter brani Sarajevo’ jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena”, ističe Grubišić dodajući i da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u našoj javnosti, Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

Originalni film “Valter brani Sarajevo” romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini.

Prema nekim procjenama, film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here