Ukinut Parlament Federacije?

Još koji dan pa će se navršiti četiri mjeseca kako su zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije na režimu „prirodnog buđenja“. Plaće, paušale, raznorazne naknade redovno i uredno dobivaju, a ništa ne rade. Niko od njih nema primanja ispod 4.000 maraka mjesečno.

Politička volja

Zašto je zakonodavna vlast u Federaciji paralizirana? Odgovor – tako su odlučili šefovi SDA, SBB-a i HDZ-a, stranaka na vlasti koje su uspostavile parlamentarnu većinu. Iza svega stoji nepoklapanje političke volje što u prijevodu znači dok se ne udovolji osobnim i stranačkim interesima.

Još od 1996. godine, Parlament Federacije nije imao tako dugu pauzu u radu. Ovog trenutka popuno je nejasno koliko je zapravo sjednica održao Zastupnički dom jer nije malo prekinutih i nikad završenih. Primjerice, 10. redovna sjednica počela je 20. travnja, nastavljena je 17. svibnja i još nije završena.

Istina sredinom listopada Zastupnički dom se okupio samo da odobri kredit MMF-a, dobro upućeni kažu da je glavni razlog bio to što su plaće uposlenima u javnoj administraciji došle u pitanje pa je to trebalo odblokirati.

I dok su parlamentarci na četveromjesečnom odmoru, mnogi važni zakoni na koje obavezuje i Reformska agenda, stoje u ladicama. Dovoljno je nabrojati samo četiri pa da sve bude jasno – radi se o zakonu o igrama na sreću, o šumama, o pravima branitelja, o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako saznajemo, rukovodstva i šefovi SDA, SBB i HDZ ne mogu ili neće da se dogovore pa su Parlament poslali na višemjesečno ferije „da ne smeta“. Parlamentarcima to i nije mrsko, uostalom oni odgovaraju samo stranačkim predsjednicima i to ne kriju.

SDA i HDZ žestoko su se sukobili zbog zakona o igrama na sreću, odnosno oporezivanju kladionica i spor još traje, a javnosti je predstavljen kao ključni. Međutim, kako saznajemo, SDA je napravila ustupak HDZ-u u očekivanju da će dobiti protuuslugu, a onda se sve zakompliciralo. Zakon o igrama na sreću i dalje se namjerno predstavlja kamenom spoticanja, a u pozadini se koplja lome zbog drugih zakona.

Čavara šuti

Riječ je prvenstvo o novom zakonu o šumama – HDZ traži da se šume kao jedan od najvažnijih prirodnih resursa zemlje isključi iz vlasništva države i uknjiži u vlasništvo županija i općina. SDA na to ne pristaje i potpuno je neizvjesno kako i kada će se sve raspetljati. Nema dogovora ni o pravima branitelja niti organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Sasvim očekivano, a u sklopu stranačkih taktika i strategija kako bi se izvuklo najviše i najbolje za osobne interese pojedinaca, nema niti nagovještaja da bi moglo doći do kompromisa – u prvi plan stavljaju se nagodbe i ustupci.

Sve u svemu, sve zavisi od onoga šta će reći i odlučiti Bakir Izetbegović uz asistenciju Fahrudina Radončića i Dragan Čović.

Premijer Fadil Novalić i federalni ministri još od početka mandata slušaju samo njih trojicu. Sve to svjedoči da su šefovi SDA, SBB-a i HDZ-a zapravo privatizirali Parlament i Vladu FBiH.
Predsjednik FBiH Marinko Čavara komotno može, uz konsultaciju i suglasnost dva potpredsjednika raspustiti Parlament.

Međutim, njegove odluke vezane su za suglasnost koju mora dobiti od svog stranačkog šefa Dragana Čovića. Čavara, kako se priča u političkim kuloarima, ima dodatni problem – „na ledu „je kod Čovića zbog rezultata HDZ-a na lokalnim izborima u Busovači.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here