TV predsjednik pljunuo u oko Isusu i prošao bez fetve

Američki predsjednik Frank Underwood (glumac Kevin Spacey) u TV seriji House of Cards pljunuo je u oko Isusu na raspelu. Dogodilo se to u četvrtoj epizodi treće sezone te televizijske serije. Osjećaju li se kršćani povrijeđenima i kako će reagirati? Što bi se dogodilo da je u nekoj TV seriji netko pljunuo na Kuran, na primjer?

Autor: Silvije Tomašević

Frank Underwood, koji je u međuvremenu postao predsjednik SAD-a, nakon što je, uz pomoć supruge Claire, maknuo uz spletke i ubojstva svoje političke konkurente, otišao je u crkvu tražiti oprost za svoje grijehe. Svećenik mu ne želi udijeliti oprost i udaljuje se od Franka. Stanovnik Bijele kuće nakon toga prilazi raspelu i pljune Isusa u oko. Frank, ali ne zato što se pokajao zbog tog bogohulnog čina, nastoji obrisati svoju pljuvačku, ali raspelo pada na pod i razbija se u stotinu komadića. Predsjednik SAD-a se saginje, uzima uho Isusovo i kaže kako će ga Gospodin barem tako slušati. Bogohulno.

No, nitko nije zabranio, ni u Italiji, prikazivanje te epizode House of Cardsa. Prikazana je 11. ožujka. Direktor državne televizije RAI Giancarlo Leone kazao je kako televizija ne treba biti antibiotik svijeta, već mora biti sposobna prenijeti sve njegove poglede, pa i one najkontroverznije i one koji nas ne zadovoljavaju ili mogu čak izazvati negativni udarac po pojedinca ili skupinu osoba. Priče nisu zato da nam se svide, već da budu ispričane. Nikome, ni autorima serije ni glumcima, ne prijeti fetva.

Ima kršćanskih blogera koji pozivaju na bojkot gledanja serije House of Cards, dakle upotrebu daljinskog upravljača, a ne daljinskog detonatora. U demokratskom svijetu prosvjeduje se riječima ili daljinskim. Ni kada se neki potez smatra bogohulnim, ne poziva se na ubijanje bogohulnika. Vrijeđanje vjerskih osjećaja ne smije biti razlog za smanjivanje sloboda izražavanja. Ovo s epizodom u seriji House of Cards, kao i nenasilna reakcija na nju, pokazuje razlike u demokratskoj svijesti u pojedinim dijelovima svijeta i može se smatrati lekcijom.

Vecernji.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here