Tri pisma za jednu BiH

U Ambasadu Bosne i Hercegovine u Hagu stigla su tri pisma za tri člana Predsjedništva BiH, za koje je preporučeno da se ne otvaraju “na licu mjesta”, nego da se diplomatskom poštom dopreme u Sarajevo.

Autorica Gordana Sandić-Hadžihasanović

Iako još niko nije vidio njihov sadržaj, pretpostavlja se da Međunarodni sud pravde od Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića traži da se pojednačno izjasne o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Komentarišući pisma koja su stigla iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, član Predsjedništva BiH Dragan Čović je danas rekao da nema većeg šamara kojeg je dobila BiH. Ovakav način korespondencije govori kakva je situcija u Bosni i Hercegovini – rekao je Čović, navodeći da bi se pisma već tokom dana ili sutra mogla naći u Predsjedništvu BiH.

“Sjednicu treba žurno sazvati i moje je mišljenje da u Predsjedništvu moramo odlučiti konsenzusom. Vidjet ćemo kako ćemo se izjasniti kada bude sjednica”, kazao je Čović na susretu s novinarima.

Marija Milić, savjetnica u kabinetu Mladena Ivanića, potvrdila je da se očekuje doprema pošte, odnosno tri zasebna pisma za tri člana kolektivnog šefa države u Sarajevo.

“Predsjedavajući Ivanić je obaviješten da je pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo u Ambasadu Bosne i Hercegovine, ali zbog nepovjerenja u ambasadoricu Mirsadu Čolaković tražio je da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem. Tako da je za sada nepoznat sadržaj pisma, ali predsjedavajući Predsjedništva BiH pretpostavlja da se radi o onome što je već najavljivao a to je da će Hag tražiti stav Predsjedništva da li Sakib Softić ima legitimitet da predstavlja BiH pred međunarodnim sudom u Hagu”, izjavila je Milić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao kako je “veoma zanimljivo to što je Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio da posebno piše trojici članova Predsjedništva, a ne Predsjedništvu kao instituciji”.

Crnadak je izjavio da će u skladu sa diplomatskom procedurom, pisma stići najkasnije danas ili sutra u sjedište Ministarstva vanjskih poslova a zatim će biti proslijeđena u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Inače, ministar Crnadak je nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid pozvao ambasadoricu BiH u Hagu Mirsadu Čolaković na konsultacije u Sarajevo.

Jedan od razloga, kako je izjavio Crnadak, je to što bh. ambasadorica nije uručila pismo koje je on, kao ministar vanjskih psolova, uputio Međunarodnom sudu pravde o nelegitimnosti revizije postupka presude.

U Banjaluci, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske upravo su počeli vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka: informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

U obrazloženju odluke za održavanje sjednice entitetskog parlamenta navodi se kako Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, “odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana”.

“Uputiti izvinjenje RS-u”

Nakon jutrošnje sjednice Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik stranke i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, najavio je kako će tražiti da Narodna skupština donese odluku da srpski predstavnici na nivou Bosne i Hercegovine redefinišu svoje ponašanje, povuku se iz bh. organa i ne odlučuju sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH.

“SNSD će tražiti da se putem institucija Bosne i Hercegovine uputi izvinjenje Republici Srbiji, jer je dovedena u poziciju da lažnim optuživanjem mora da objašnjavana svoju međunarodnu poziciju”, rekao je Dodik.

Poslanici Koalicije Domovina ne podržavaju posebno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske jer smatraju da je to “još jedan udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i miješanje u pravna pitanja”.

Prema mišljenju poslanika ove koalicije Nedima Čivića (SDA), “nije bilo potrebe za sazivanje te, kao i nekih ranijih posebnih sjednica, koje su jedan vid političkog pritiska na državu BiH”.

Srpska demokratska stranka (SDS), kako je izjavio njen predsjednik Vukota Govedarica, ne podržava bojkot rada državnih isntitucija, odnosno, odustvo predstavnika RS-a u radu državnih organa i tijela.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, takođe član SDS-a Mirko Šarović, poručio je da institucije u Bosni i Hercegovini treba da rade svoj posao jer bi “bilo samoubistvo i veliki grijeh odgovoriti nekom vrstom blokade institucija koje su zadužene za rješavanje životnih pitanja građana”.

Glavni odbor SDS-a je takođe zaključio da prekida svaki vid saradnje s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, dok se ne okonča kriza nastala nakon zahtjeva za reviziju presude, potvrdio je Govedarica.

Danas je stigao odgovor iz Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem se kaže: “Za SDA su neprihvatljivi i besmisleni pokušaji da se ova situacija koristi u svrhu bojkota ili smanjivanja radnog kapaciteta institucija BiH. Jučerašnju tvrdnju SDS-a o saradnji sa SDA uz prekid saradnje s predsjednikom SDA odlučno odbacujemo i smatramo je neozbiljnom. Nemoguće je sarađivati sa SDA, a da se ne sarađuje sa njenim predsjednikom”.

RSE

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here