Strast, borbenost, želja, zajedništvo!

U utakmici u kojoj bi prvo poluvrijeme trebalo brzo pasti u zaborav, ukoliko gledamo igru, te drugo u kojem smo propustili priliku da nokautiramo Austriju, selektor Mehmed Baždarević je imao priliku procijeniti na koje igrače može računati i u budućnosti (od pozvanih 26, koristio 22 igrača).

Piše: Jasmin Ligata

Dvije formacije

Protiv Andore u kvalifikacijama na teren je gurnuo ekipu sa dva napadača, gdje je želio pokušati u život vratiti Vedada Ibiševića, koji je već dugo bez pogotka, dok je protiv Austrije na teren poslao ekipu u formaciji 4-2-3-1, koju će vjerovatno koristiti i protiv Izraela u Zenici, koja se nameće možda i kao najbitnija utakmica u kvalifikacijama.

Iako u toj formaciji nismo djelovali opasno, činjenica je da Baždarević protiv Izraelaca na teren neće poslati vezni red sa igračima, koje je koristio u Beču, ali jasno je kako je morao probati gotovo sve igrače, koje je pozvao, kako bi vidio s čim raspolaže.

Tako je mogao vidjeti da u Hajroviću ima još života, ali da u budućnosti ne smije biti sebičan i igrati samo za sebe, već i za ekipu, te da je povratak Zukanovića bio itekako potreban timu, jer je donio sigurnost na lijevom boku, gdje će protiv Izraela konkurisati i Kolašinac.

U dvije utakmice smo vidjeli kako Bešić ne treba (Andora) i treba (Austrija) igrati, ali i jednu drugačiju BiH, gdje je pokazano mnogo više želje, htijenja, borbenosti i zajedništva, nego u nekim prijašnjim utakmicama. Uostalom, kada imaš selektora koji svih 90 minuta stoji uz aut-liniju i dijeli savjete igračima, a pri tome jasno pokazuje veliku strast, onda i ekipa na terenu mora biti takva.

Sve frustracije i nezadovoljstvo iz svojih klubova, zmajevi su u Beču pretvorili u borbenost i ogromno htijenje, kojim su kompenzirali činjenicu da im u klubovima ne ide najbolje. Nije se moglo osjetiti da je Mujdža svake prestupne starter u Freiburgu, kao i Hajrović, ili da Bešić i Džeko nisu standardni u svojim timovima.

Mali problem je loša golgeterska forma Ibiševića, koji je itekako potreban u nastavku kvalifikacija, ali i beskrvna igra Miralema Pjanića, koji očito prolazi kroz težak period u klubu, što se reflektuje i na njegovu igru u reprezentaciji.

Sve to Meša ima na umu, pa je zato na teren u Andori i u Beču poslao dvije različite ekipe, s tim što protiv Austrije nije koristio Đurića i Cocalića, koje je pak gledao više puta i zna o kakvim kvalitetima se radi.

– Zadovoljan sam rezultatom, ali i igrom. Satisfakcija za nas je i igra i rezultat, a ove dvije utakmice dale su nadu za svjetliju budućnost. Primjetna je disciplina u našoj igri, a kada se sve slegne detaljno ćemo sve izanalizirati i dobro se pripremiti za naredni meč – izjavio je Baždarević nakon utakmice protiv Austrije, u kojoj je želio pobijediti.

– Željeli smo dobiti utakmicu, ali i probati neke varijante i igrače. Austrija igra dobar fudbal i nije slučajno to što su prvi u njihovoj grupi. Vidio sam puno pozitivnih stvari, dodao je Baždarević, te prokomentarisao igru nekoliko pojedinaca:

Pripreme za Izrael

– Zadovoljan sam onim što je pokazao Izet Hajrović, baš kao i igrom Semira Štilića, naglasio je Baždarević, koji će već sada krenuti u pripremu utakmice protiv Izraela, koja je poražena na domaćem terenu od Belgije.
Time su nam Belgijanci otvorili prostor da pokušamo dohvatiti treće mjesto koje nas vodi u baraž, s obzirom na to da nam je drugo daleko. Da bismo se, naime, direktno plasirali na Euro, potrebna nam je pobjeda nad Velsom kući, ali i protiv Belgije u gostima.

Oslobođenje

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here