Sprema li se novi politički kaos?

Da se ne radi o još jednoj Dodikovoj igri, a uz punu pomoć i podršku Čovića, pokazuje činjenica da je riječ o ucjeni i prijetnji u kombinaciji s čvrstim ultimatumom

Milorad Dodik nimalo se ne šali – poručio je da će država biti blokirana ako ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH koji on priprema zajedno s Draganom Čovićem.
Podvukao je da će bošnjačke stranke, ako odbiju njihov zakon biti krive za neuspjeh države i da slijedi potpuna blokada Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud

Da se ne radi o još jednoj Dodikovoj igri, a uz punu pomoć i podršku Čovića, pokazuje činjenica da je riječ o ucjeni i prijetnji u kombinaciji s čvrstim ultimatumom. A najzanimljivije od svega je da Dodik i Čović svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH javnosti nisu priopćili nego su prvo izašli s ultimatumom. Jedino što se zna jeste namjera da iz Ustavnog suda BiH protjeraju troje inozemnih sudaca i da njihova mjesta zauzmu domaći.

Naši izvori kažu da je konačni cilj da se u Ustavni sud BiH uvede entitetsko-etničko glasanje čime bi najviša državna pravosudna institucija bila potpuno zarobljena i izgubila bi bilo kakvu vrstu neovisnosti.

Ono što je sasvim jasno jeste da bi u tom slučaju morao biti izmijenjen Ustav BiH što je, prema odnosu političkih snaga nemoguća misija jer bi to značilo prepakivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Baš zbog toga, najprije će biti da se Ustavni sud BiH koristi kao igračka političara i njihova poluga za ostvarivanje drugih ciljeva – novog konfederalnog ustrojstva države.

Baš zato i jeste sada ključno pitanje kako bi mogla da izgleda blokada države koja se otvoreno najavljuje? Dodik je precizan: „Od te blokade ni raspad nije daleko što god tko mislio“. A samo još politički naivci misle da Dodik sve radi na svoju ruku – istina je da za poteze koje povlači, a kojima se pridružuje Čović, on ima suglasnost ne samo ruskih nego i nekih zapadnih centara moći.

Prema našim saznanjima, nekoliko varijanti je već do u detalje isplanirano i spremne su za aktiviranje, a kakve god da se upotrijebe izazvat će novi politički kaos sa nesagledivim posljedicama po državu i sve njene građane. Jedna je da se u svakoj prilici u Domu naroda Parlamenta BiH iskoristi mogućnost potezanja vitalnog nacionalnog interesa čime bi se stopiralo donošenje svih odluka. U igri je i varijanta po kojoj na zasjedanje Doma naroda ne bi došla tri izaslanika iz SNSD-a i DNS-a kako bi se sjednice odgađale zbog nedostatka kvoruma.

Blokade

Međutim, kažu naši izvori, najizglednija je najopasnija varijanta – blokada u okviru mehanizma koordinacije bez kojeg BiH ostaje bez puta ka članstvu u EU. S obzirom da je Dodik na sastanku s Bakirom Izetbegovićem u restoranu „Barka“ u Istočnom Sarajevu isposlovao njegovu suglasnost da za svaku odluku u okviru mehanizma koordinacije mora postojati suglasnost Vlade RS, on je miran. Sam je kazao da ni u snu nije mogao pomisliti da će dobiti takav ustupak. Sada komotno na svaku odluku može staviti veto jer Vlada RS nije dala suglasnost.

Uostalom, nedavno je kazao da nije optimista da će BiH odgovoriti na sva pitanja iz upitnika EU. Interes Čovića u svemu što se sada događa jeste da uz Dodikovu pomoć ishodi uspostavu trećeg entiteta za što ima podršku nekih zapadnoeuropskih država.

Bez obzira što bi korištenje bilo koje od ovih varijanti značilo rušenje ustavnog poretka, nema dvojbe će Dodik odustati. Iz SDA su poručili da nema ni govora da će pristati na Dodikov i Čovićev prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH uz napomenu da predsjednik RS to radi jer je u strahu od istraga i procesuiranja. Čini se da se tu radi o zamjeni teza, svejedno svjesno ili nesvjesno. Dodikov plan ima za cilj rasturanje države, a što se tiče istraga i procesuiranja protiv njega, on ne brine.

I oporbene stranke su poručile da neće pristati na cijeli taj plan, međutim problem oporbe je što je tanka, podijeljena i što jedino reagira na mrvice koje namjerno bace Dodik i Čović. Zanimljiva je i reakcija Mladena Ivanića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, na cijeli taj plan – on je javno postavio pitanje ‘ima li Milorad Dodik podršku Beograda za to’.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here