SNSD lažima štiti glas Nade Tešanović za Čovićevu Deklaraciju

Dvije najjače srpske političke stranke SNSD i SDS svojim političkim autizmom otvorili su širok manevarski prostor Draganu Čoviću, lideru HDZ-a, da istrajava na zahtjevima Hrvatskog narodnog sabora o preustroju BiH, koji podrazumijeva nestanak Republike Srpske.

Piše: Slobodan Vasković

Dok SDS istrajno ćuti, pokušavajući sopstveni kukavičluk nametnuti kao stav, SNSD snage usmjerava na odbranu Nade Tešanović, potpredsjednice te stranke, koja je glasala za Deklaraciju.

Nada Tešanović je u Mostaru 28.02. glasala za Deklaraciju, koja podrazumijeva promjene unutrašnjih granica u BiH, a time i nestanak RS.

Nakon što je Hrvatski medijski servis objavio fotografiju na kojoj se vidi Tešanovićkino veliko “ZA”, SNSD je prvo ćutao 24 časa, a onda preko Režimskih medija krenuo u pranje svoje potpredsjednice.

Tako je Nada Tešanović 02.03. u Banjaluci “shvatila” da u Mostaru nije bilo ni riječi o preustroju BiH, već preustroju Federacije BiH, što je notorna laž.

Vijest Srne
Potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović izjavila je da Republika Srpska ostaje u granicama i uređenju u kakvim jeste i da o njihovoj promjeni nema ni govora.

Tešanovićeva je rekla da je sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru prisustvovala kao delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske i da Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imaju pravo da traže što im pripada, ali u okviru uređenja Federacije BiH.

“Šta će se u FBiH dogovoriti između Bošnjaka i Hrvata, to je njihova stvar, jer je očito da Hrvati nisu zadovoljni svojim položajem u tom entitetu”, rekla je Tešanovićeva.

Nakon ove njene izjave, ostaje nam jedino da povjerujemo da je Nada Tešanović postala garant Dejtonskog sporazuma i da zajedno sa Čovićem čuva Republiku Srpsku.
Tešanovićeva laže.

U Deklaraciji HNS-a u poglavlju Daytonska Bosna i Hercegovina – neostvarena država, navodi se sledeće:
Država Bosna i Hercegovina, kako je ustrojena u Daytonu, posebice zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda, kojima smo dali glas za njezino osamostaljenje. Kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje i potrebe svojih građana za dostojanstven život na razini Europe s početka 21. stoljeća, ovako uređena država gubi svaki smisao:
• jer je njezin daytonski ustroj ozakonio nepravdu, nanesenu ratnim osvajanjima i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njezina tri konstitutivna naroda;
• jer se zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnoga državnoga ustroja pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva;

U poglavlju – Novi Ustav, precizirano je šta treba uraditi:
Stoga je nužno pristupiti korjenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njezina tri nacionalna entiteta dosljednom operacionalizacijom načela iz preambula daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda…

SNSD potcjenjuje inteligenciju građana Republike Srpske, što im je manir već deset godina. Iz Deklaracije je jasno da je riječ o promjeni DEJTONA, kojim je utvrđena dvoentiteska struktura BiH, a ne promjeni VAŠINGTONSKOG sporazuma, kojim je ustanovljena Federacija BiH.

SNSD je, kroz Tešanovićkine riječi, jasno demonstrirao da se u Mostaru zalaže za ukidanje RS, a u Banjaluci laže građane o tome.

Deklaraciju je podržao i Tomislav Karamarko, lider HDZ-a Hrvatske, koji se nije libio reći da Republika Srpska nije nedodirljiva.

Agencije
Na pitanje da li federalizacija koju je HNS spomenuo u svojoj Deklaraciji podrazumijeva po njegovom mišljenju i federalizaciju koja uključuje i teritoriju Republike Srpske, a ne samo Federacije BiH, Karamarko je odgovorio:
“Mislim da u BiH nema nedodirljivih. Ono što u Bosni i Hercegovini jedino treba biti nedodirljivo jeste ravnopravnost i sloboda svih građana. I, ono što je najvažnije, kvaliteta života! To je jako bitno. Ali, da bi se to desilo prvo moramo riješiti stvari koje su trebale biti davno riješene u našoj kako je ja zovem drugoj domovini Bosni i Hercegovini, ravnopravnost hrvatskog naroda po načelima koja sam naveo.”

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da podržava svaki prijedlog legitimno izabranih predstavnika Hrvata u BiH, navodeći da je Hrvatska spremna da podrži i održavanje nove međunarodne konferencije o BiH.

Ni na ove izjave hrvatskih zvaničnika nije bilo nikakve reakcije iz SNSD-a i SDS-a. Tako je Čovićeva Deklaracija pokazala odavno utvrđenu dogmu da je SNSD spreman lažima braniti svoje potpune političke promašaje i to do poslednjeg pedlja Republike Srpske, a da SDS ćuti o tome, mirno gledajući kako se postojanje entiteta, u koji se zaklinju, dovodi u pitanje.

slobodanvaskovic.blog

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here