SLAVOJ ŽIŽEK UPOZORAVA: “Osovina zla se formira u Evropi, a u njoj su i Slovenija i Hrvatska”

Slavoj Žižek, jedan od najznačajnijih filozofa i intelektualaca današnjice, u autorskom tekstu za “Independent” ukazao je na veliku opasnost koja se nadvija nad Evropom u čijem korijenu se nalazi antisemitizam.

Žižek se osvrnuo na dan 24. oktobra 2017. godine, kada je premijer Mađarske Viktor Orban nazvao je Centralnu i Istočnu Evropu (CEE) “zonom bez migranata”. To je tvrdio na proslavi godišnjice mađarske revolucije, koja je započela 23. oktobra 1956. godine.

– Poljaci, Česi, Slovaci, Rumuni i Mađari trebalo bi da se ujedine u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravičnu, hrišćansku i slobodnu Evropu – zaključio je Orban i upozorio: “Nikada ne smijemo potcenjivati moć mračne strane”, pozivajući se na serijal “Zvjezdani ratovi” dok je govorio o zavjerama onih koji stoje iza “migrantske invazije” i rekao je da oni “nemaju čvrstu strukturu već duboke mreže”.

– Bilo kakva povezanost Orbanovih “zona bez migranata” i starih nacista koji teže stvaranju “zona bez Jevreja” je, naravno, čisto granična – rekao je Žižek za “Independent”.

– Takav je bio slučaj u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenačkih desničarskih nedjeljnih časopisa gdje smo mogli da čitamo: “Džordž Soros je jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena” odgovoran za “invaziju negroidnih i semitskih hordi, a samim tim i za sumrak u EU … on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, evropskog čovjeka “. Njegov cilj je izgradnja “dugine koalicije koja se sastoji od društvenih margina kao što su pederi, feministi, muslimani i kulturni marksisti koji mrze posao”, koji bi zatim izvršili “dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Evrope” – navodi filozof.

Kako je rekao ta “odvratna fantazija spaja antisemitizam i islamofobiju i nas suočava sa paradoksom cionističkog antisemitizma”.

– Sjetite se Andersa Brejvika, norveškog masovnog ubice antiimigrantskog stava: on je bio antisemita, ali i pro-izraelski nastrojen, pošto je država Izrael prva linija odbrane protiv širenja muslimana – on čak želi da ponovo izgradi Hram Jerusalima. Njegov stav je da su Jevreji OK sve dok ih nema previše – piše Žižek.

On je rekao da je Brejvik shvatio taj “ultimativni paradoks” cionističkog antisemite i da se danas tragovi takvog stava mogu naći kod američkih alternativnih desničara i kod samog Orbana.

– Ubrzo nakon što je u govoru napao Sorosa, Orbana je posjetio Netanijahu, a ubrzo su našli zajednički jezik: napad na Sorosa je u redu ako podržite Izrael. Netanijahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere – kaže Žižek.

Kako je rekao važno je primijetiti da je prvo inostrano putovanje američkog predsjednika Donlada Trampa bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju i Izrael ako se ako to “kombinuje sa trijumfalnim prijemom egiptaskog predsjednika El Sisija u Beloj kući” , mogu se vidjeti kako nastaje nova “osovina zla” na Bliskom istoku sa potpunom podrškom SAD: Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat.

– Najnoviji brutalni pritisak na Katar bio je prvi veliki čin ove osovine, vjerovatno kazna za ulogu Al Džazire u arapskom proljeću – rekao je on.

Međutim ukazao je i na formiranje još jedne osovine zla to u našoj blizini.

– I na sličan način, grupa zemalja koje je Orban nabrojao i koje se odupiru prihvatanju izbjeglica formira još jednu novu “osovinu zla”: Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češku Republika, Poljska, baltičke zemlje – a sada se tu mora dodati čak i Austrija. Najuznemiravajući aspekt ovde je nevoljnost Evrope da iskaže jasan stav u vezi sa ovom osovinom: bilo da omogući svojim zemljama članicama da usvoje vlastitu politiku u pogledu izbjeglica ili da usvoje efikasne mjere protiv onih koji krše zajednička pravila. Orban, koji je prije par godina tretiran kao odbačen, sada je ne samo tolerisan, već sve više postaje uzor. Ovo je veoma opasan znak za Evropu – kaže Žižek.

Kako je rekao, prostor za ove “zastrašivače” poput Orbana otvorili su ekonomski i politički kompromisi evropskih centara moći.

– Populisti popunjavaju prazninu koju je otvorila evropska neoliberalna tehnokratija, tako da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Evropu od spoljnih i posebno unutrašnjih neprijatelja – rekao je on.

Slobodna Bosna

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here