Slavo Kukić: U Mostaru je na djelu politička filozofija “krvi i tla” kao izraz fašizma u uvjetima XXI stoljeća

Ne pripadam onima koji vjeruju kako rješenje Mostara stoji u podjeli, ni teritorijalnoj ni podjeli vlasti između Hrvata i Bošnjaka. Potpuno suprotno, čvrsto sam uvjeren da će Mostar biti moneta za potkusurivanje dok god ne bude pripadao Mostarcima, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić.

Razgovarala: Nevena Šarenac

VIJESTI.BA: Profesore Kukiću, svjedoci smo da HDZ BiH i SDA, kao najodgovornije stranke Mostaru, godinama odlažu rješavanje pitanja statusa Grada Mostara. No, sada su obje stranke izašle sa prijedlozima, uporno tvrdeći da vrijeme za dogovor ističe. Zašto se, nakon toliko vremena, insistira na hitnom dogovoru za Mostar, bez učešća šire javnosti u tome?

KUKIĆ: Vjerujte mi, ništa se njima ne žuri, ni jednima ni drugima. Dojam žurbe je, naprotiv, krajnje smišljeno fingiran, a u stvarnosti im, i jednima i drugima, najviše odgovara status quo. Jer, sa statusom quo HDZ i SDA imaju kontrolu nad Mostarom i njegovim resursima, a svaka promjena, pa i promjena Statuta sukladno nalogu Ustavnoga suda, sve to dovodi pod znak pitanja.

S druge strane, ni od uključivanja javnosti ne treba očekivati bogzna kakva čuda. Jer, i ona je, mislim na mostarsku javnost, etnički rascjepkana, čini je masa koja je u najznačajnijoj mjeri etnički „drogirana“, frustrirana, isprepadana – a s takvom je, onda, i to kad god zatreba, vrlo jednostavno i manipulirati.

VIJESTI.BA: SDA je sinoć predstavila svoje rješenje koje podrazumijeva organizaciju dvije zone u Mostaru sa svim prerogativima i nadležnostima opština. No, pravni stručnjaci upozoravaju da se radi o neustavnom prijedlogu. Kako ga Vi ocjenjujete?

KUKIĆ: Ako su medijske informacije na dobru tragu, točno je – radi se o prijedlogu koji je u koliziji s odlukom Ustavnoga suda. I koji definitivno, dvadeset i jednu godinu nakon okončanja rata, „betonira“ ratnu podjelu na bošnjački i hrvatski Mostar. Kad bi, hoću reći, takav prijedlog dobio potporu onih koji o sudbini Mostara odlučuju – a to su, nije tajna, političke ideologije utemeljene na filozofiji „krvi i tla“ – budućnost ovog grada ne bi imala biti bilo što do dovršenje etničkog preseljavanja iz zapadnog u istočni dio grada i obrnuto. Jer, ne zaboravimo, ovih sam dana pokupio podatak da u zapadnom dijelu Mostara i danas živi 8.000 Bošnjaka. Koliko od tog tipa promjene strepe oni samo Svevišnji, i oni s njim dakako, znaju.

VIJESTI.BA: Ranije je u javnosti SDA izlazila sa prijedlogom o dvije opštine u Mostaru. Nakon oštrih kritika javnosti, sada imamo prijedlog dvije zone. Postoji li suštinska razlika između ova dva prijedloga? Ili se samo radi o različitim formulacijama iste stvari – Mostar podijeljen po ratnim linijama?

KUKIĆ: Pa, ako bih htio ironizirati, razlika postoji – u nazivu. Ma, smiješno. Jer, možete svoje prijedloge „krstiti“ kako vam volja – važan je sadržaj koji je ispod njih. A sadržaj je, nažalost, potpuno identičan. Njime se, da preciziran, Mostar svodi na najbanalniji zemljopisni pojam – jer, njemu je ponuđenim prijedlozima uzeto sve, a istinska se moć preseljava o administracije općina ili zona, svejedno.

VIJESTI.BA: Predsjednik HKDU-a BiH Ivan Musa ocijenio je da je najnoviji prijedlog SDA o Mostaru zapravo podjela grada u skladu s ratnim planom. Pita se Musa otkud onda protivljenje federalnoj jedinici s hrvatskom većinom, s teritorijalnim diskontinuitetom te federalne jedinice. Slijedeći tu logiku, Musa tvrdi da prijedlog SDA ne treba odbaciti. Šta podrška HKDU-a govori o prijedlogu SDA?

KUKIĆ: Samo za sebe, taj Musa, ili kako se već zove, potpuno je nebitan, običan politički marginalac. To, doduše, ne znači da njegove izjave treba i ignorirati. Jer, on javnosti servira ono što mu u zadatak dade stvarni nalogodavac. A to je, da ne bi bilo tajni, prvi čovjek HDZ-a. Jer, kojekakvi muse, karamatići, ini, samo su potrošni materijal. Bez Čovića oni su ništa, s njegovim blagoslovom stvaraju dojam kao da nešto i znače.

Drugim riječima, budući je „na nož“ dočekan probni balon Izetbegovića o tzv. megakantonima, po nalogu svoga stvarnog šefa taj Musa, ako dobro upamtih, pokušava istu priču, sada u još radikalnijoj formi, nanovo servirati javnosti. I, da se ne lažemo, procesi u BiH imaju takav predznak da će Musina priča – dabogda se ja prevario u procjeni – sve naglašenije stjecati i pravo građanstva. I vrtjeti će se u sve zaoštrenijoj formi baš kao i negiranje BiH iz krugova velikosrpske politike.

Ova zemlja, nažalost, nema kritične mase da se toj vrsti javnog vokabulara i odupre. Sasvim suprotno, u pomoć mu je u jednom momentu poprilično otvoreno priskočeno i prijedlogom o megakantonima. Istodobno, nažalost, takvom javnom vokabularu, a i podtekstu koji ispod njega stoji, sve manje spremnosti za suprotstavljanje pokazuju međunarodni centri moći – ili tzv. međunarodna zajednica – oni, dakle, koji su u Daytonu preuzeli obvezu poslijeratnog „vulkanskog gašenja“ i pokretanja procesa koji bi BiH vratili tamo gdje je uvijek i pripadala, društvu evropskih naroda.

VIJESTI.BA: Nakon prvobitnog prijedloga SDA, iz HDZ-a BiH poručuju da podjela Mostara ne dolazi u obzir. Kažu, u parlamentarnu proceduru će uputiti prijedlog koji podrazumijeva jedinstven grad bez podjela. Prijedlog HDZ-a podrazumijeva zastupljenost svakog naroda sa minimalno 3 i maksimalno 17 odbornika u Gradskom vijeću. Kako Vam izgleda ovaj prijedlog? Dio javnosti smatra da se radi o institucionalizovanju priče o “stolnom gradu”.

KUKIĆ: Prvo, ja ne pripadam onima koji vjeruju kako rješenje Mostara stoji u podjeli, ni teritorijalnoj ni podjeli vlasti između Hrvata i Bošnjaka. Potpuno suprotno, čvrsto sam uvjeren da će Mostar biti moneta za potkusurivanje dok god ne bude pripadao Mostarcima. I, kad god je bio njihov, mostarski, i u bližoj i u daljoj povijesti, on je uvijek bio najljepši grad na svijetu. Oni, međutim, koji danas brinu za njegovu sudbinu, zaslužni su jedino za mostarsko umiranje – pa, ili s ovakvim ili onakvim nacionalnim kvotama.

To, doduše, ne znači kako nemam osjećaja i za potrebu nacionalne ravnopravnosti. Ali, s filozofijama „krvi i tla“ ona nije moguća. To Mostarcima mora biti jasno. Ovo naglašavam i iz još jednog razloga.

Građanima Mostara su, naime, uz prijedloge „rješenja“ onih koji ih zamlaćuju čitavu četvrt stoljeća, za njihovu budućnost ponuđeni i neki drugi prijedlozi – zajednički prijedlog, recimo, SDP-a i DF-a, pa prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju. Ni jedan ni drugi nisu idealni, ali i jedan i drugi su stotinu puta prihvatljiviji od ovoga što nam se nudi od „etnousrećitelja“.

VIJESTI.BA: Možete li nam pojasniti, kao sociolog sljedeće – ni HDZ ni SDA ne mogu uspostaviti apsolutnu dominaciju nad cijelim Mostarom. Svjesni toga, oni se radije odlučuju na podjelu grada, pri čemu će suvereno vladati nad određenom teritorijom. Da li je takva politička filozofija, ostatak totalitarnog uma i sistema, koji hoće sve da drži pod svojom kontrolom?

KUKIĆ: To je politička filozofija „krvi i tla“, filozofija koja je, u biti, izraz fašizma u uvjetima XXI. stoljeća – i samo ju je tako ispravno shvaćati. Sve ostale paralele, pa i one s relativno nedavnom prošlošću, su bacanje prašine u oči – i teorijski su potpuno promašene.

Vijesti.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here