Sigurni samo ministri iz “Agrokorove kvote”

“Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju ministara”, rečenica je koja će zauvijek pratiti političku karijeru premijera! Odluka o neopozivom razrješenju trojice ministara iz redova koalicijskoga partnera – Mosta obilježit će ga za svagda. Sada pouzdano znamo da su tolerantnost i blagost hinjeni, da su tek krinka iza koje se krije Todoriću sklon autokrat.

Piše: Nela Vlašić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ovim očajničkim činom pokušava spriječiti od oporbe zatraženu smjenu ministra financija Zdravka Marića. Stručnjaka koji je u Vladu došao iz redova Todorićeva “Agrokora”, koncerna kojeg građani, danas vidimo ne bez osnova, već dugo nazivaju “državom u državi”. Ono što do jučer nismo znali je da Agrokor ima i premijera.

Plenković svoj drakonski potez objašnjava izostankom povjerenja u koalicijskoga partnera, nemogućnošću da Vlada ostvari jedinstveno mišljenje unutar svojih redova. Stav kakav je, primjerice, imala pri pokušaju smjene ministra obrazovanja Pave Barišića.

Čelnik Mosta Božo Petrov pak tvrdi kako nije istina da povjerenja nema te da Mostov trojac ni u jednom trenutku nije želio srušiti Vladu. Iskazali su tek stav da Zdravko Marić mora odstupiti jer kao bivši visoko rangirani zaposlenik koncerna “Agrokor” mora biti izuziman iz svih odluka Vlade vezanih uz gorući problem Agrokora.

Premijer i predsjednik Sabora ne slažu se ni oko toga jesu li Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović bivši ministri ili ne. Plenković tvrdi da po članku 110 hrvatskoga Ustava ima pravo smijeniti ministre, dok Petrov smatra kako to uopće nije istina. Tvrdi da smjenu ministara mora supotpisati predsjednik Sabora i to nakon rasprave u Parlamentu.

Ministri, poručuju iz Mosta, razriješeni biti mogu samo i isključivo voljom parlamentarne većine. To po njima regulira članak 116, a ne 110 kao što tvrdi predsjednik Vlade ponašajući se, kako to veli Miroslav Šimić, kao da Hrvatska ima kancelarski, a ne parlamentarni sustav.

Kako bilo da bilo, koalicija Mosta i HDZ-a koja je formirala Vladu više ne postoji. Ne funkcionira u praksi.

Nakon što je premijer ishitreno povukao potez bez presedana, pred kamerama, bez najave, bez mogućnosti da ministarski trojac obrazloži stav drugačiji od njegovog, pa onda i od ministara HDZ-a, smjenjuje ga na samoj sjednici Vlade. Mnogi su takvo ponašanje opravdano doživjeli kao ružno, javno poniženje ministara iz kvote koalicijskoga partnera i to samo zato jer su glasali drugačije od većine u Vladi.

Problem oko “Todorićeva ministra” izazvao je tako ne samo krizu vlasti već moguće i ustavnu krizu. Pa onda nek’ netko kaže da ”Agrokor” i njegovi kadrovi nisu država u državi.

U svakom slučaju SDP je zahtjevom za smjenu ministra Zdravka Marića, dakle ministra iz “kvote Agrokora”, povukao politički briljantan potez. Skinuo je krinku s lica premijera, ali i koalicije Mosta i HDZ-a.

Uglađeni i naizgled tolerantni premijer – koji neprestance ističe kako je njegova Vlada dušom i tijelom za zajedništvo, stabilnost, solidarnost i pravnu sigurnost – pred čitavom hrvatskom javnošću pokazao je kako ne podnosi i ne tolerira suprotstavljanje.

Štoviše, u stanju je posegnuti i za proceduralno izrazito spornom odlukom kad mu netko stane na žulj i javno mu se suprotstavi. Otrpio je da Petrov prijavi Ivicu Todorića DORH-u zbog lažiranja financijskih izvještaja, ali glasanje ministara protiv pokušaja da brani neobranjivo doživio je očito vrlo osobno i nije ga mogao ili prije – smio otrpjeti.

SDP-ov zahtjev za smjenom ministra Marića stavio je HDZ-a u poziciju da lovi novu parlamentarnu većinu.

Skupljanje glasova nakon ovakvog nedemokratskog i ishitrenog ponašanja premijera, potpunog neuvažavanja političkog partnera po svemu sudeći neće biti nimalo lak zadatak. Premijer je u četvrtak, neposredno nakon navodno spontano donesene odluke o smjeni neposlušnih ministara Mosta, tvrdio novinarima kako tu većinu ima (?). No, ako je vjerovati izjavama čelnika stranaka koje sjede u Parlamentu, ta “njegova većina” i s lijeva i s desna mogla bi biti tijesna – ili je čak neće biti!

S izuzetkom Milorada Pupovca i manjinskih glasova koji ga uglavnom prate, otvorena je realna mogućnost da premijeru leđa okrene čak i dio zastupnika koji danas čine njegov Klub HDZ-a u Saboru. Zastupnika koji su mu svojevremeno, prije samo pola godine, bezrezervno dali povjerenje i svoj glas da zajedno s Mostom formira Vladu. Danas pak poručuju kako premijer nema njihovo bjanko povjerenje.

Hrvatska, znamo svi, nije u dobroj situaciji. Ne samo zbog ekonomske krize već i zbog regionalne nestabilnosti, izbjegličke krize i problema sa susjednom Slovenijom. Svemu usprkos, premijer i ne trepnuvši ostavlja zemlju ne samo bez ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića već i ministra pravosuđa Ante Šprlje i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i urbi et orbi, u mikrofone i kamere izgovara: “Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju ministara!”

Ima li više itko dvojbi kako proklamirana pravna sigurnost vrijedi samo za ”Agrokorove” kadrove – za ministre iz “Agrokorove kvote”.

autograf

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here