SDA neće dati DF-u dva resora

Na pregovorima o formiranju nove Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najvjerojatnije ni danas neće biti postignut nikakav dogovor.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Iako je na sastanku koalicijskih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a u ponedjeljak rečeno kako će danas biti riješen problem o raspodjeli resora, to se, čini se, neće dogoditi.
HDZ je kategoričan po ovome pitanju, te tvrde kako im kao izbornim pobjednicima u županiji pripada pet ministarskih pozicija i premijerska, te odbijaju bilo kakvu pomisao da jedan resor iz hrvatske komponente ustupe DF-u koji traži dva resora i to jedan iz bošnjačke i jedan iz hrvatske komponente.

Prebacivanje loptice

Na prošlom sastanku, podsjetimo, SDA je prebacio lopticu HDZ-u kazavši kako su spremni dati DF-u jedan resor iz “B” komponente te kako je sada na HDZ-u i DF-u dogovoriti se o tom drugom resoru iz “H” komponente. No, o ustupanju hrvatskih resora DF-u nije se u proteklih nekoliko dana ni razmišljalo, a za sutra je najavljeno novo prebacivanje loptice, ovoga puta u SDA-ov dio terena.
Naime, kako doznajemo, danas će HDZ i službeno predložiti raspodjelu ministarstava na način da HDZ-u pripadne pet ministarstava, SDA četiri, a DF-u dva, s tim da premijerska pozicija ostaje kod HDZ-a, što bi značilo da HDZ u Vladi ima šest ruku, SDA četiri i DF dva.
Ovo je samo odgovor na politiku SDA od prošlog puta, kazali su izvori bliski pregovaračkom timu HDZ-a BiH dodajući kako je ovakva raspodjela resora odraz izbornih rezultata.
S druge strane, iz SDA kažu kako se HDZ previše zaigrao kada su u pitanju pregovori te kako DF ne traži u HNŽ-u ništa što je novo. Poručuju HDZ-u kako je njihova stranka u ZDŽ-u dobila dva resora iako su imali samo dva zastupnika u Skupštini te kako to isto traži i DF koji u HNŽ-u ima dva zastupnika.

DF napušta

– SDA neće pristati na ustupanje dvaju resora Demokratskoj fronti u budućoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, bio je izričit Zijad Hadžiomerović, član pregovaračkog tima SDA u HNŽ-u i predsjednik GO-a Mostar SDA. On je, komentirajući najave koalicijskih partnera da će na današnjem sastanku biti predložen raspored 11 ministarstava u Vladi po principu “5+4+2”, kazao kako je ova priča neozbiljna.
Hadžiomerović kaže kako “HDZ ne treba stavljati svoj problem na tuđa leđa” te kako DF nije potreban samo SDA-u već i HDZ-u BiH ako žele novu Vladu u županiji.
U DF-u su, pak, mišljenja kako ih ne zanima sukob između SDA i HDZ-a te kako oni hoće dva resora, a više im nije bitno iz koje komponente će biti. DF će danas, ako ponovno počne priča o tome kako mogu dobiti samo jedno ministarstvo, napustiti sjednicu i obavijestiti partnere da ih ne zovu na sastanke dok se međusobno ne dogovore.
Samovoljan odlazak DF-a sa sastanka i iz koalicije jest scenarij koji i priželjkuju SDA i HDZ.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here