Ružica Burić: Nećemo napustiti koaliciju niti ćemo podržati manjinsku vladu HDZ-a i SDA

Intervju članice Predsjedništva Demokratske fronte Ružice Burić o formiranju vlasti u HNŽ-u.

Ružica Burić: Nećemo napustiti koaliciju niti ćemo podržati manjinsku vladu HDZ-a i SDA.

Razgovarala: Vanja Bjelica-Čabrilo

Jeli koalicija HDZ, SDA i DF-a pukla i ko je kriv za to?

Teško mi je, iskreno, na tu vrstu pitanja odgovarati s da ili ne. Ako sam dobro i sama razumjela, posljednji sastanak koalicijskih partnera na županijskoj razini (9. travnja) okončan je na način da su predstavnici SDA smatrali potrebnim da se umjesto DF-a traži novi koalicijski partner, a predstavnici HDZ BiH su zastupali tezu kako je treći koalicijski partner i dalje DF, te da postoji potreba da se još jednom razmisli o svim iznijetim prijedlozima. Istina je, doduše, da su predstavnici HDZ i SDA i nakon zajedničkog sastanka nastavili bilateralne razgovore kako bi se po nekim pitanjima dogovorili. Što bi sve to imalo značiti, u ovom momentu je doista teško procjenjivati. No, brzo će i to prestati biti tajna.

Hoćete li napustiti pregovore i ostaviti SDA-u i HDZ-u da sami formiraju Vladu HNŽ-a?

Nema dvojbi tko je, što se političkih stranaka tiče, pobjednik na izborima u HNŽ. HDZ je, naime, temeljem broja dobivenih glasova osvojila jedanaest zastupničkih mjesta u HNŽ. Ali, to je još uvijek nedovoljno da sam formira izvršnu vlast. On, dakle, mora ući u koaliciju s drugim strankama kao bi mogao osigurati dvotrećinsku većinu u skupštini HNŽ – dvadeset zastupnika bez kojih tu vlast nije moguće ni formirati. Ta je većina, kako je poznato, dogovorena s DF-om i SDA.
I ovom prigodom imam potrebu upozoriti da DF nije nikoga pozivao, niti je od ikoga tražio da bude dio koalicije. Sasvim suprotno, DF je u priču o formiranju županijske vlasti ušao uz obvezu poštivanja točno određenih principa – i ti su principi, što se DF-a tiče, na snazi i danas. A to, dalje, znači da DF neće imati nikakvih problema da iz priče oko formiranja izvršne vlasti u HNK i iziđe. Ali, to će učiniti u onom momentu kada se osigura neka druga dvotrećinska većina, u kojoj ne bi bio DF. Za sada, budimo načisto, izvjesno je da se takva većina ne može zamisliti bez HDZ. Svi ostali, međutim, pa i SDA, mogu biti i dio skupštinske većine, ali i izvan nje.

Radi čega ste napustili pregovore u četvrtak?

Dopustite da još jednom ponovim – DF nije 9. travnja napustio pregovore, iako su to neki od pregovarača priželjkivali. Točno je, naprotiv, da je sastanak pregovaračkih timova triju političkih stranaka – DF-a, HDZ BiH i SDA – u vezi s formiranjem vlasti okončan bez konkretnog dogovora. Točno je, potom, da su nakon toga sastanka HDZ i SDA nastavili bilateralne razgovore – u vezi s čim ne znam ni sama. No, ono što je bilo evidentno, jeste da su i jedni i drugi razočarani zbog činjenice da čitav posao konstitucije nove izvršne vlasti nije okončan prema planovima koje su prethodno sami, i bez dogovora s ostalima, razradili.

Hoćete li podržati manjinsku Vladu HDZ-a i SDA s obzirom da su oni kazali kako će na vaš odgovor čekati do ponedjeljka, te će nakon toga krenuti u formiranje vlasti sami?

O terminu zajedničkih razgovora u ponedjeljak, moram priznati, prvi put čujem od Vas. No, to i nije najvažnija stvar na svijetu. Ali, važno jeste da DF, i to sam na posljednjem sastanku dala do znanja i pregovaračkom timu HDZ-a, nije spremna podržati „manjinsku vladu“. Zašto. Najjednostavnije, zato što takva vlada ne bi imala stalnu potporu županijske zakonodavne vlasti, a to bi, onda, samo zaoštravalo ionako zaoštrenu situaciju u ovom dijelu zemlje – i rezultiralo još većim kolapsom u odnosu na oni kojeg je i danas moguće identificirati. Nije nam, da ne bude dvojbi, ni na kraj pameti sudjelovati u tako neozbiljnim radnjama.

 Hoćete li prihvatiti jedno ministarstvo koje vam daju HDZ i SDA kao zadnju ponudu?

Mislim da je DF u dosadašnjim pregovorima – na razini ove županije kao i na razini Federacije i države – učinila i previše kompromisa da bi se od njega mogao tražiti još jedan. Prisjetimo se, uostalom, a nije bilo davno da bi nestalo iz sjećanja, kompromisa kojeg je DF učinio u vezi s izborom delegata u Dom naroda FBiH. Prisjetimo se, potom, kompromisa u vezi s imenovanjem rukovodstva Skupštine HNŽ, ali i još nekih.
Možda je, zbog svega toga, ovo dobra prilika da se javnost nešto detaljnije informira o detaljima pregovora koalicijskih partnera u zadnja četiri mjeseca – i svih prijedloga s kojima su koalicijski partneri u tom vremenu u pregovorima istupali.
Od samog početka, naime, SDA je zagovarao dvije pozicije u županijskoj vladi za DF – jednu iz kvote Hrvata i jednu iz kvote Bošnjaka. Pri tome, nikada se nije izjašnjavao u vezi s tim što je hrvatska, a što bošnjačka kvota. Usput, pregovore je stalno uvjetovala pitanjem rješenja izbora komesara MUP-a HNŽ.
DF je, potpuno suprotno, od samog starta imao krajnje jasne stavove u vezi sa strukturom izvršne vlasti. I ni jednog časa, jer DF je stranka svih građana koji dijele njegov sustav vrijednosti, nije dopuštao da ga se uvlači u nacionalne matrice.
Na koncu, HDZ BiH je u prvim pregovorima istupao s prijedlogom da njemu treba pripasti pet ministarskih pozicija i pozicija premijera županijske vlade, a da šest ministarskih pozicija trebaju podijeliti SDA i DF – na kojima je, dakako, obveza da se dogovore kako će tih šest pozicija i raspodijeliti.
Bilo je, drugim riječima, jasna namjera HDZ-a da takvim prijedlozima DF okarakterizira kao „bošnjačku“ stranku – i privjesak SDA dakako. Ali, od takvih je ambicija, barem je to moj dojam, naknadno i odustao. Na jednom od sastanaka, naime, HDZ BiH izlazi s prijedlogom o premijerskoj i pet ministarskih pozicija za sebe, te četiri ministarske pozicije za SDA i dvije za DF.
Što se nas tiče, takav prijedlog je bio prihvatljiv. Više je razloga tome. No, najvažnije je da je HDZ, po našem uvjerenju, konačno shvatio da se ne raspravlja o ministarskim foteljama nego resorima, da je, potom, shvatio da DF nije privjesak SDA nego ravnopravan partner u pregovorima.
No, ta evolucija HDZ je za posljedicu imala radikalnu promjenu u pristupu SDA. Takav prijedlog im, najednom, nije prihvatljiv. Zašto? Teško je u razloge pronići. Ali, daleko od pameti nije ni mogućnost njihove kombinacije da bi prihvaćanjem tog prijedloga DF u nekom momentu, u situacijama preglasavanja primjerice, mogao poslužiti kao vjetar u leđa HDZ BiH. I stoga ide s prijedlogom na kojem nikada ranije nije bila – da 5 resora i premijer pripadaju HDZ-u, 5 resora SDA-u i samo jedan DF-u. Naravno da nam takvi prijedlozi nisu prihvatljivi. Ali, oni nisu i najradikalniji. Jedan o prijedloga SDA je, recimo, bio da vladu formiraju HDZ i SDA a da DF preuzme neke uprave i zavode. Za nas, naravno, prihvatljiva nisu ni takva rješenja.
Ali, važno je istaći da je za takve prijedloge SDA razumijevanje najednom počeo pokazivati HDZ i njegov pregovarački tim. Zapravo, kako stvari odmiču, nama je sve više jasno da je zajednički cilj i HDZ i SDA od početka bio da se s pregovorima odugovlači, da se DF pritiska kako bi pregovore napustio, da se dobije podršku zastupnika DF u Skupštini za imenovanje „manjinske vlade“ i time obmane javnost da je DF kriv za dugotrajne pregovore itd.
Ali, tu vrstu zadovoljstva im ne kanimo priuštiti. Poručujemo im i ovom prilikom – nećemo napustiti koaliciju, niti ćemo podržati manjinsku vladu.

Predsjednik ŽO SDA HNŽ-a Salko Sokolović optužio vas je da ste bošnjačka, a ne multietnička stranka. Jeli DF bošnjačka ili multietnička stranka?

Pitanje je, doista, zaslužuju li takve izjave bilo kakav komentar. Uostalom, ta izjava gospodina Sokolovića dolazi tek nakon što su se njegovi startni planovi pokazali neostvarivima. Stoga mi dopustite da ih još jednom ponovim. Tijekom pregovora se, dakle, gospodin Sokolvić grčevito borio da DF bude dio izvršne vlasti s dva resora, u pravilu je naglašavao da je DSF multinacionalna stranka i da to treba uvažavati itd.
Ali, od te retorike je odustao istog časa kada je HDZ izišao s prijedlogom da njemu pripadne pet resora i premijerska pozicija, da SDA dobije četiri, a DF dva resora u županijskoj vladi. Zašto? I otkuda sada najednom priča o DF-u kao bošnjačkoj partiji? Razlog je najvjerojatnije u procjeni da je pametnije ići đonom na DF nego se suprotstaviti HDZ BiH bez kojih se ne može formirati izvršna vlast u HNŽ. Jer, u tom slučaju se može dogoditi da u čitavoj priči, u konačnici, budu zaobiđeni baš oni. A onda se, htjeli ili ne, upada u velike probleme. Jer, da stvar razgolitimo do kraja, i kod HDZ i kod SDA preveliki su redovi kadrova kojima su obećali štošta, a sada im račune mrsi DF. Ali, to su već njihove stranačke muke, nikako i muke DF-a.
Ipak, da gospodin Sokolović ne bi imao dvojbi, DF je stranka građana BiH koji dijele njezin sistem vrijednosti. A takvih građana imate i među Bošnjacima i među Hrvatima i među Srbima, ali i među Židovima, Romima, Makedoncima, Slovencima, Rusinima, pripadnicima svih ostalih nacionalnih manjina u BiH i među građanima koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Pa, ako je tako, poručujem gospodinu Sokoloviću – da, DF je i bošnjačka politička partija, ali ništa više, i ništa manje nego partija pripadnika i svih ostalih nacija, nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih građana ove zemlje.

Hoće li ukoliko ne uđete u vlast u HNŽ-u to imati odraz na više razine vlasti s obzirom da već na početku po brojnim pitanjima koalicija na federalnoj i državnoj razini ne funkcionira dobro?

DF je na višim razinama, a i u pojedinim županija, učinila i previše ustupaka. Nemoguće je da ovakav odnos koalicijskih partnera u HNŽ I SBŽ prema DF za posljedicu nema i preispitivanje rješenja u kojima je DF činio ustupke. Iako, na te smo se ustupke odlučivali svjesno, žrtvovali smo se svjesno – ne zbog fasciniranosti koalicijskim partnerima nego zbog interesa svih građana BiH i zbog uvjerenja da i ti ustupci mogu biti vjetar u leđa stvaranju uvjeta za bolji život u BiH.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here