Putin prijeti nuklearnom silom: ‘Ako pokušate spriječiti odcjepljenje Rusa na Baltiku, bit će gore nego u Ukrajini!’

Rusija je zaprijetila NATO savezu da ne šalju oružje u Ukrajinu i da bi na Baltiku situacija mogla biti daleko gora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će koristiti nuklearnu silu kako bi branio anekesiju Krima. No, ne samo Krim.

Naime, prema informacijama sa sastanka koji je održan između ruskih generala i američkih dužnosnika, a koje je objavio Times, Moskva naglašava kako bi se slična situacija, kao u Ukrajini, mogla dogoditi i u Baltičkim zemljama budući da tamo živi dosta stanovnika ruske nacionalnosti.

Za razliku od Ukrajine, Estonija, Letonija i Litva već su članice NATO saveza. Ukoliko bi NATO aktivirao svoje snage na Baltiku, Moskva prijeti da ima u pripremi široku lepezu odgovora na moguću intervenciju Zapada te da je spremna ‘snažno upotrijebiti i nuklearno naoružanje’.

Rusija je već krenula u ofenzivu na Baltiku te je nedavno upozorila Dansku da će, ako se pridruži raketnom obrambenom štitu NATO-a, njena mornarica biti legitimna meta za ruski nuklearni napad.

Isto tako, Putin najavljuje da će, ako NATO pošalje oružje Ukrajini, Rusija to smatrati kao ‘daljnje zadiranje u njezine granice’ te da će u tom slučaju ‘ruski narod snažno odgovoriti’.

Sastanak Rusa i Amerikanaca održan je u Njemačkoj prošlog mjeseca, piše Independent. Ipak, prema onome što je rečeno, Moskva bi željela izbjeći slanje vojnih trupa i teškog naoružanja na Baltik.

‘Rusija se nada da bi ipak mogla rusko stanovništvo iz Baltičkih zemalja privući sebi mirnim putem, polako, tako da NATO ne dobije izliku za aktiviranje vojnih resursa’, stoji u dokumentu sa sastanka ruskih i američkih dužnosnika u Njemačkoj.

Ako bi NATO ipak odgovorio, Rusija bi to smatrala kao agresiju na rusku manjinu, a situacija bi u tom slučaju bila potencijalno daleko opasnija za SAD nego ona u Ukrajini, zaključeno je.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here