Puca li bošnjačko jedinstvo?

Teške riječi koje stižu na relaciji SDA – SBB posljednjih dana, samo potvrđuju informacije da u odnosima koalicijskih partnera postoje veliki problemi.


Je li samo godinu dana nakon sklapanja koalicijskog sporazuma između SDA i SBB-a i velikih najava o povijesnom trenutku i bošnjačkom jedinstvu na pomolu kraj partnerstva ili će najnovija kriza ipak biti prevaziđena, samo su neka od pitanja na koja javnost željno iščekuje odgovore, jer bi potresi na relaciji SDA – SBB mogli dovesti i do potresa u vlasti i na federalnoj i na državnoj razini.

SDA zaprepaštena

Predsjedništvo SDA priopćilo je kako je zaprepašteno tvrdnjama koje je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić iznio na svjedočenju u procesu koji se na sudu u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija.

SDA je najavila da će ovim povodom danas zasjedati stranačko Predsjedništvo i zauzeti stavove.

“Unatoč ranijim iskustvima s Fahrudinom Radončićem, zaprepašteni smo izrečenim insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama koje je on iznio prilikom svjedočenja pred sudom u Prištini. Posebno su nedopustive, i zbog toga ih s prezirom odbacujemo, netočne i zlonamjerne konstatacije izrečene u vezi s ulogom Alije Izetbegovića. Uvijek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne povijesne činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje”, rečeno je za FTV iz Predsjedništva SDA.

Radončić je kao svjedok tužiteljstva u slučaju Nasera Keljmendija u petak pred Osnovnim sudom u Prištini izjavio da je za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna “bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubojstava”, što je Delalić, kako je dodao, najavio u intervjuu Slobodnoj Bosni dva dana prije njegove smrti.

“Delalić je bio kontroverzna osoba koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika (Alija) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba”, kazao je Radončić.

On je kopije tog intervjua, objavljenom nakon smrti Delalića, predao sucu.
Keljmendi je uhićen 2013. godine na osnovu naloga koji je izdao tužitelj EULEX-a iz Ureda specijalnog tužitelja Kosova, koji je pokrenuo istragu u ovom slučaju, a za ista kaznena djela za koja je optužen i u BiH. To su djela organiziranog kriminala, trgovina drogom te djelo teškog ubojstva Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Početkom godine u Sarajevu su, zbog sumnje da su ometali istragu protiv Keljmendija, uhićeni tadašnji tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić te Bilsena Šahman, oboje članovi Radončićevog SBB-a. Dva tjedna nakon toga uhićen je i Radončić.
Tužiteljstvo BiH je optužnicu protiv njih podiglo 5. veljače, a potvrdio ju je Sud BiH deset dana kasnije. Potom je 17. veljače Radončić izašao iz pritvora.

Premda je u više navrata Radončić optuživao visoke dužnosnike SDA da stoje iza njegovog uhićenja, koalicija SDA-SBB preživjela je njegovo uhićenje, a nakon toga su čak zajedno išli i na lokalne izbore.

Upitna koalicija

Velika bošnjačka koalicija nije se, međutim, proslavila na lokalnim izborima, a loši rezultati, kako pojedinačni, tako i skupni poljuljali su odnose između dvije stranke. I SDA i SBB su doživjele pad, a SBB nije uspjela osvojiti čak nijednu načelničku poziciju, dok je SDA izgubila više velikih gradova. Bio je ovo alarm za uzbunu u obje stranke.

Uz sve to, škripi i federalnoj Vladi, ali i u koaliciji na državnoj razini.

Brojni problemi na federalnoj razini stoje neriješeni skoro četiri mjeseca, a nakon nekoliko sastanaka stranačkih lidera, stvari se nisu pomakle.

Radončić je uz to u posljednje vrijeme iznio još niz teških riječi na račun SDA, optužujući ovu stranku da ne može provesti najavljene reforme i da ”davi vlastiti narod”. U cijeloj toj priči, treba spomenuti i nedavni Radončićev sastanak s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem koji najavljuje kako treba rušiti aktualnu vlast.

Iz svega navedenog jasno se vidi kako su odnosi jako loši, međutim činjenica da bi razlaz SDA i SBB-a mogao srušiti federalnu, pa i državnu vlast krupan je razlog da ipak ne dođe do pucanja koalicije. Također, i jedni i drugi imaju veliki interes da ta koalicija ostane u životu do narednih izbora, a kako će funkcionirati i kakve rezultate može dati veliko je pitanje.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here