Pronađena crna kutija palog aviona Germanwigsa

Nema preživjelih u nesreći aviona Germanwingsa sa 144 putnika i šest članova posade koji se srušio u francuskim Alpama, potvrdio je Alain Vidalies, francuski ministar saobraćaja.

Avion Airbus A320 srušio se u blizini sela Barcelonnette na jugu Francuske na letu iz Barcelone za Dusseldorf.

Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović javlja kako je “Germanwings potvrdio da je avion padao osam punih minuta, nosom prema dolje, kako su to rekli zvaničnici kompanije”.

“Potvrđeno je i kako su među poginulima i dvije bebe, te 16 učenika iz Njemačke. Potraga za tijelima žrtava će biti jako teška, jer se radi o nepristupačnom terenu. Niko ne spominje mogućnost terorističkog napada”, javila je Maličbegović.

Pronađena crna kutija

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je kako je pronađena jedna crna kutija aviona i rekao da će odmah biti podvrgnuta analizi.

“Crna kutija će u narednim satima biti ispitana kako bi se ubrzala istraga”, izjavio je Cazeneuve na konferenciji za medije.

Precizirao je kako će crna kutija biti proslijeđena Kancelariji za istrage i analize (BEA) koja je pokrenula bezbjednosnu istragu, prenose francuski mediji.

“Avion se počeo rušiti jednu minutu nakon što je dosegao krajnju visinu leta. Kontakt sa radarom, francuskom kontrolom leta završio je u 10:53 sati. Potom se avion srušio”, rekao je izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann na novinskoj konferenciji.

Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć.

“Posada nije uputila signal… Zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom”, pojašnjeno je iz Germanwingsa.

 

“Kapetan aviona letio je više od 10 godina za Lufthansu i Germanwings, a na modelu aviona ‘Airbus’ do danas imao je zabilježeno više od 6.000 sati leta. U ovom trenutku, tim Germanwingsa u Duesseldorfu provjerava liste imena putnika, kako bi obavijestili bližnje. Želimo obavijestiti porodice putnika i članova posade, prije nego što listu objavimo za javnost”, rekao je Winkelmann.

Svjedok: ‘Nije bilo dima, samo je padao’

Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je kako je spasilački helikopter uspio da dođe blizu mjesta gdje se avion srušio u Alpama, ali da nije našao preživjele.

“Strašne slike su u tom planinskom pejzažu. Ostali su samo komadi aviona i tijela. To je užas. Avion je potpuno uništen”, napisao je na Twitteru francuski poslanik Christophe Castaner koji je mjesto drame preletio u helikopteru.

Predstavnik lokalnih vlasti Gilbert Sauvan rekao je novinarima da se avion “raspao” na tlu, dodavši: “Najveći dio ostataka aviona je veličine automobila”.

Svjedok nesreće Sebastien Giroux potvrdio je za francusku televiziju BFM kako je vidio avion prije pada.

“Nije bili nikakvog dima, ničega. Samo je gubio visinu. Nije bilo šanse da mimoiđe planinu”, rekao je Giroux.

Nekoliko dana za izvlačenje tijela žrtava

Francuska policija je potvrdila kako će biti potrebno nekoliko dana za izvlačenje tijela nastradalih, navodeći kako je nađeno desetak krupnih ostataka srušenog aviona, dok su ostali sitniji dijelovi rastureni unaokolo, prenosi Figaro.

“Ostaci aviona su rastureni na površini od oko jednog hektara, u zoni kojoj je veoma teško pristupiti”, objasnili su u žandarmeriji, precizirajući da se avion srušio na izuzetno strmom području.

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Parizu upozoravaju da se mjesto nesreće nalazi u veoma opasnoj i nestabilnoj zoni.

Policija u gradu Vernet, nedaleko od mjesta nesreće, ukazuju da “nema potrebe ni za kakvim spasilačkim operacijama, jer su svi mrtvi”, prenosi AFP.

U zoni nesreće raspoređeno je sedam policijskih helikoptera i letjelica civilne bezbjednosti te uspostavljen vanredni centar za kontrolu leta kako bi organizovao prelete prema mjestu nesreće i sa njega, navode izvori bliski operaciji.

Teška potraga

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pierre-Henry Brandet izjavio je da su ostaci aviona locirani na 2.000 metara visine, da očekuje tešku potragu te da se provjerava spisak putnika.

„Među žrtvama su Nijemci i Turci. Ne bi trebalo biti francuskih žrtava, ali nisam u potpunosti siguran… Hitne službe će ući u zonu nesreće tek za nekoliko sati zbog teškog prilaza“, rekao je na konferenciji za novinare francuski predsjednik Francois Hollande.

“Zbog teškog terena, jer se avion srušio u nepristupačnom dijelu Alpa, gdje je moguće doći samo uz pomoć alpinističke opreme ili helikopterom pozvane su sve službe spašavanja iz svih dijelova države, uključujući i 214 vatrogasaca, kao i tri eskadrona specijalnih jedinica žandarmerije. Bolnice u obližnjim gradovima su u stanju pripravnosti”, javila je Al Jazeerina reporterka Jacky Rowland.

“Službe spašavanja fokusirat će se na izvlačenje tijela stradalih, ali i traženje dijelova aviona koji bi mogli objasniti uzroke pada. Također, postoji mogućnost da je bilo žrtava i na tlu. No, o tome je u ovom trenutku izuzetno teško govoriti”, javlja Rowland.

I školska djeca među žrtvama

Njemačka kancelarka Anegela Merkel također je održala press konferenciju i saopštila da će u srijedu otputovati na mjesto nesreće.

Vlada Španije potvrdila je da je najmanje 45 putnika sa španskim prezimenima bilo na letu, a postoji mogućnost da su među njima i državljani latinoameričkih zemalja, prenosi španski list El Mundo. Također piše da su većina putnika bili njemački turisti koji su se vraćali kući nakon godišnjih odmora u Braceloni i Palma de Malorci. Ovaj list navodi da su među putnicima bile i dvije bebe.

Također je formiran krizni štab nekoliko ministara koji će koordinirati odgovor na nesreću, saopštila je Soraya Saenz de Santamaria, potpredsjednica Vlade Španije, prenosi El Mundo.

Germanwings je kasnije potvrdio kako je na letu bilo 67 njemačkih državljana, te da je kontrola leta osam minuta prije pada izgubila kontakt sa avionom.

Avion koji se srušio isporučen je Lufthansi 1991. godine, saopćili su iz Germanwingsa.

Avion su jučer pregledali tehničari Lufthanse, a pilot je letio za ovu aviokompaniju već deset godina, rečeno je na press konferenciji Germanwingsa.

Svjedočanstva mještana

Francuska agencija za meteorologiju saopćila je da se ne čini da su vremenski uvjeti izazvali nesreću. “Nebo je bilo vedro, a uvjeti su bili posebno mirni”, navode iz te agencije.

Mještanin Pierre Polizzi rekao je za Al Jazeeru kako je čuo kada je avion pao.

“Avion se srušio samo dva kilometra odavde, visoko u planini. Čula se ogromna buka, a onda odjednom ništa. Prvo sam pomislio da se radio o borbenim avionima koji često imaju vježbe na ovom području.”

Otežani napori spasilaca

Reporter Al Jazeere Dominic Kane javio je iz Berlina da je avion letio vrlo nisko kada je izgubio kontakt s kontrolom leta.

Airbus je pokrenuo istragu, a ukoliko se ustanovi problem s tim tipom aviona, to će predstavljati problem za brojne aviokompanije koje koriste Airbus A320 širom Evrope, javio je naš reporter.

Aerodrom El Prat odvojio je posebnu zonu za porodice žrtava nesreće, saopćeno je iz Uprave tog aerodroma, prenose španski mediji. Zavod za psihologiju Katalonije također tamo šalje ekipu psihologa.

Hollande je kratko razgovarao sa Merkel i izrazio solidarnost u vezi sa nesrećom, prenose agencije.

Njemački ambasador u Francuskoj otišao je sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom na mjesto pada aviona.

Španski kralj Felipe i njegova supruga, koji trenutno borave u Francuskoj, sastao se sa francuskim predsjednikom.

Al Jazeera i agencije

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here