Predstavljena knjiga o hercegovačkim škriparima

Predstavljanje knjige “Medaljon”, autorice Anite Martinac, upriličeno je u četvrtak navečer u Galeriji “Aluminij” u Mostaru.

Riječ je o njezinom prvom romanu koji obrađuje temu hercegovačkih škripara, a objavljen je ove godine u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

Radnja romana smještena je krajem II. svjetskoga rata i neposredno poslije njega te se temelji na istinitim događajima i stvarnim ljudima te njihovim tragičnim sudbinama. Glavni lik romana je Ante Marić, povratnik s Istočnog bojišta, kojeg nakon povratka kući dočekuje „more nepravde“. Premda je samo želio normalno živjeti, Anti nakon povratka slijedi nepravedna osuda, bijeg iz zatvora i preživljavanje kao odmetnika od nove vlasti čiju su okrutnost osjetili mnogi.

Kako je napisao urednik ove knjige Dragan Marijanović, to je sedamdeset godina čekana i napokon dočekana dokumentarno-romansirana priča o događajima koji kao da su se zbili na nekomu drugom planetu, a dogodili su se u zapadnoj Hercegovini koja je, isto toliko godina, tretirana kao nepoželjna kriška ove zemlje, potom izvađena i naprasno bačena u svemir zaborava.

– „Medaljon” je autoričina svojevrsna književna obdukcija događaja iz razdoblja između Drugoga svjetskog rata i njegova šestogodišnjega produljenja u škripama i pojatama po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatskih postrojbi odmetnuli u brda, skrivajući se od progonitelja. Oslobođen ideoloških pridjeva, prvo je valjano i, vrlo napeto ispričano, svjedočenje o tomu vremenu – naglašava Marijanović.

Inače, riječ je o tri usporedne priče i o tri lika kojima su se sudbine i putovi preplitali i koji su svi tragično završili. Posljednji među njima bio je Ante Marić s Goranaca, škripar koji je najdulje izdržao progone Ozne i Udbe, a ubijen je u mostarskomu Sjevernom logoru u rano ljeto 1952. godine, sedam godina nakon rata.

Po Marijanovićevom mišljenju, ove sudbine i sudbine brojnih drugih Hercegovaca književnicima nude toliko dramaturgije da bi američka filmska industrija godinama stvarala filmove takve tematike da su se nekim slučajem događaji iz ratne i poslijeratne Hercegovine dogodili u Americi.

– Ovo je po meni najbolje prozno djelo romanske naravi koje se pojavilo nakon 2000. godine kod nas i dovodim ga na razinu romana Josipa Mlakića koji su svi „filmovani“ u Zagrebu. Nadam se da će „Medaljon“ također biti „filmovan“, ali ne nipošto u Zagrebu. Nama je njihove priče dosta i tamo se škripara ne sjeća nitko – kazao je Marijanović i dodao kako „Medaljon“ mora potaknuti i ostale pisce da pišu o sličnim temama.

Autorica romana Anita Martinac istaknula je kako joj je ta knjige ostvarenje velikoga sna o tomu da „izvadi“ nešto iz tragične prošlosti i ostavi na znanje mladim naraštajima.

– To mi je bio osnovni motiv, a roman sam napisala kao da ga pišem za svoju djecu. Meni je ovu priču pričala moja baka Iva i usadila mi je tu ljubav i to isto na ovaj način ja prenosim svojoj djeci. Pišući nisam pravila junaka, on je samo glavni lik. Antu Marića ima svako naše selo. Svaka naša ulica ima svoju strašnu sudbinu o kojoj se može napisati roman. Vjerujem da ćete čitajući roman svi u njegovim redcima pronaći djelić sebe i da ćete moći osjetiti s koliko sam ljubavi radila ovo djelo – kazala je Martinac.

Osim autorice i urednika romana Dragana Marijanovića, u programu predstavljanja romana sudjelovali su fra Ante Marić te voditelj Galerije „Aluminij“ Darko Juka.

Inače, knjiga je premijerno predstavljena u Čitluku, a nakon Mostara, u petak će biti predstavljena u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Anita Martinac rođena je 1973. godine u Mostaru. Autorica je kratkih priča, dnevnika i izvješća i bavi se pjesništvom. Dosad je objavila pet zbirki pjesama: „Krvari Brig“, „Ljubim te pjesmama“, „U pogledu“, „U susret riječi“ i „Druga riječ je ljubav“.

Fena

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here