Petrov pao na prvom ispitu

Petrov i Most najavljivali su i još uvijek najavljuju brojne reforme. Možda je ovaj njegov potez ipak bio posljedica nervoze i stresa, budući da je samo koji sat ranije izabran za predsjednika Sabora. Možda ga je dodatno iživcirala činjenica da je Pernar glasao protiv njega. Možda se nije snašao prvog dana predsjedanja Sabora

Autor: Zlatko Crnčec

Samo nekoliko sati nakon što je izabran za predsjednika Sabora, Božo Petrov pao je na prvom važnom ispitu. Već je prvim potezom prekršio osnovno pravilo institucije kojoj je na čelu – zabranio je slobodno govoriti jednom izabranom saborskom zastupniku.

Naime, tijekom rasprave o paketu Mostovih zakona kojima se ispunjava dio takozvanih jamstava ove stranke, Pernar je – pristojno i razložno – obrazložio da je Most u ozbiljnom raskoraku jer s jedne strane govori o reformama i demokraciji, a s druge strane Ministarstvo kojem je na čelu članica ove stranke diskrecijskom odlukom odbija registraciju njegove nove stranke.

Nisu ovdje previše bitne akrobacije Pernara i njegovih kolega iz Živog zida, pak čak ni činjenica na koju je on ukazao – da Ministarstvo uprave neke stranke registrira za dva dana, a neke ne. Bitno je ovdje da je Petrov, kako bi ga ušutkao, posegnuo za nepotrebnom i kao Slavonija širokom odredbom Poslovnika da govornik mora govoriti o temi. Ocijenio je da je Pernar promašio temu i naprosto mu nakon jedne opomene oduzeo riječ.

Još je više zatrašujuća bila reakcija ostalih zastupnika, kako vladajućih tako i oporbenih, koji su se smijali dok je predsjednik Sabora njihovom kolegi usred hrvatskog parlamenta zabranio govoriti. Nisu reagirali čak ni oni kojima su usta puna prava raznih manjina.

Samo su se podsmjehivali ili u najmanju ruku šutjeli dok se pred njima njihovom kolegi grubo kršilo pravo na govor. Koji je, usput budi rečeno, manjina. Ne bi to samo tako prošlo da je Petrov tako odrezao nekog iz SDP-a ili recimo Milorada Pupovca. Ali Pernara, koji je u Saboru bez stranke, njega se može ponižavati, a da nitko na to ne reagira.

I Petrov i ostali zastupnici zaboravili su na osnovnu stvar. Da zgrada na istočnoj strani Markova trga, zajedno sa svim njenim foteljama, kopirkama, tajnicama, uredima, restoranom i birtijom, ima jednu najvažniju svrhu – da se omogući zastupnicima koje je narod izabrao da slobodno govore što misle. Pernar je radio baš to i zbog toga ga je Petrov i grubo ušutkao, a da nitko nije prosvjedovao zbog grubog kršenja duha parlamentarizma.

Petrov i Most najavljivali su i još uvijek najavljuju brojne reforme. Možda je ovaj njegov potez ipak bio posljedica nervoze i stresa, budući da je samo koji sat ranije izabran za predsjednika Sabora. Možda ga je dodatno iživcirala činjenica da je Pernar glasao protiv njega. Možda se nije snašao prvog dana predsjedanja Sabora.

Možda, dakle, ne bi bilo loše da Most na svoj popis doda još jednu reformu. Onu kojom bi se iz saborskog poslovnika konačno uklonila bespotrebna, štetna i nakaradna odredba da se govornik mora držati teme. Odredba koja ne znači ništa, a daje predsjedavajućem mogućnost da zabrani govoriti svakome tko govori protiv njega. Petrov je to spremno iskoristio protiv zastupnika koji ga je politički napao. Sada kao dio većine ima priliku provesti još jednu reformu po kojoj bi mogao biti upamćen kao predsjednik Sabora. Da sam sebi oduzme mogućnost zabranjivati nekom da govori što želi u hrvatskom parlamentu.

Novi list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here