Obavještajni rat u BiH: Krize po nalogu tajnih službi!

Upravo rat između inozemnih tajnih službi na Balkanu, a BiH je u središtu pažnje, za rezultat ima stalno kreiranje kriza u našoj državi, sve prema potrebi onih koji ih proizvode.

Špijunski luna park – tako eksperti za sigurnost žargonom špijuna ocjenjuju situaciju u Bosni i Hercegovini i još dodaju da je na sceni totalni obavještajni rat koji ne prestaje već duže od dva i pol desetljeća.

Po njihovoj ocjeni, upravo rat između inozemnih tajnih službi na Balkanu, a BiH je u središtu pažnje, za rezultat ima stalno kreiranje kriza u našoj državi, sve prema potrebi onih koji ih proizvode.

Doušnici i suradnici

Budući BiH nema jasan i precizan sustav kontrole obavještajaca i inozemnih tajnih službi, ona zapravo izgleda kao Kazablanka jer se mnogi ilegalno bave špijunažom, kažu eksperti. Prema nekim neslužbenim podacima, a točni se nikada neće ni saznati niti otkriti, u Bosni i Hercegovini djeluje više od 2.000 inozemnih špijuna i kada se tome dodaju njihovi ovdašnji doušnici i raznorazni suradnici, slika postaje jasnija.

Povrh toga, ako je suditi po pričama koje kolaju, u suradnike inozemnih tajnih agenata spadaju i pojedini političari i dužnosnici na svim razinama vlasti. Navodno, neke od njih na bitne funkcije instalirale su ili reinstalirale inozemne tajne službe zbog interesa svojih država!
Naravno, teško je sve to dokazati crno na bijelo, ali ono što se događa u zemlji, posebno stalne političke i s njima ekonomske krize, daje osnova za „crne zaključke“. Naime, detaljna analiza isprovociranih incidenata, pažljivo određenog tajminga za podizanje međunacionalnih tenzija kombiniranog sa raznoraznim blokadama države, upućuju na konstataciju da „nekog vraga u tome ima“.

Nitko, bar za sada neće o tome javno da govori, posebno zaduženi za sigurnost zemlje i to je razumljivo jer se radi o „terenu punom leda na kojem se noge i glava lako gube“.
Inače, državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) jedina je nadležna za tajno prikupljanje podataka i informacija, ali je pitanje koliko daleko može dobaciti. Sve više se priča da u okviru OSA-e postoje bošnjačke, srpske i hrvatske službe što nije ništa drugo nego lomljenje kičme bh. tajnoj službi i pokušaj da se ona podijeli po nacionalnom ključu.

Primjerice, ne treba zaboraviti da su vlasti Republike Srpske formirale svoj Savjet za zaštitu ustavnog poretka, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik osnivanje tumači kao „embrion državne sigurnosti“. Što će u budućnosti to značiti, ostaje da se vidi a izvjesno je da će tajnih obavještajnih akcija s ciljem rušenja državnih policijskih i sigurnosnih institucija BiH tek biti.
U policijskim krugovima priča se da i “hrvatski blok” ima svoje ekipe stručno pojačane ekspertima iz Hrvatske i još nekih zapadnih zemalja, a „bošnjački blok“ također svoje obavještajne timove pojačane obavještajcima iz Turske i nekih drugih država.

Interesi i kontrola

Što je cilj obavještajnog rata u BiH? U prvom redu to je držanje države u stanju konstantne krize s tim što se gas dodaje zavisno od ukupnih odnosa, potreba i interesa u ovom dijelu Europe, zapravo ljuljanja Balkana po mjeri onih koji bi da ga uzmu pod kontrolu.
Upravo zbog toga, kako kažu naši izvori, obavještajni rat na Balkanu, naročito u BiH, bjesni, a u njega su investirani stručnjaci i ogroman novac. Na sceni je vrbovanje tajnih agenata, prikupljanje podataka o političkim, policijskim i ekonomskim kapacitetima i pri tome se koristi najsuvremenija tehnologija pa sasvim stoji ona ocjena da je BiH špijunski luna park u kojem svako svakoga prati i prisluškuje.

U to spada i prikupljanje preciznih podataka o privatnom životu pojedinih političara i visoko pozicioniranih dužnosnika uključujući i one stranačke. Naši izvori kažu da se ti podaci koriste za eventualno diskreditiranje, ucjene ili „napredovanje u službi i na pozicijama“, zavisno od interesa tajnih službi.

Ne može se reći da iza svega stoje otuđeni centri moći nego je riječ o dobro isplaniranim potezima u kojima bitnu ulogu igraju upravo domaći političari.

Kako kažu naši izvori, u ovom trenutku cijeli obavještajni rat vodi se oko toga hoće li BiH definitivno postati ruska, zapadnoeuropska i američka ili arapska najvažnija baza u Europi.
Javna je tajna da u BiH aktivno djeluju američki, njemački, francuski, ruski, izraelski, turski, iranski, saudijski… iskusni obavještajci, a vjerojatno se nikada neće točno saznati tko za koga tu radi i hoće li i kada aktivirati rezervne planove pa što god oni podrazumijevali.

Istina, ponešto se i otkrije poput dolaska grupe Kozaka u RS, javno predstavljenih umjetničkom četom iz Rusije, i to uoči izbora 2014. ili dolaska grupe iz Srbije u Prnjavor uoči lokalnih izbora u listopadu prošle godine. Prema onome što se priča u domaćim policijsko-obavještajnim krugovima, Kozaci i Srbijanci došli su za svaki slučaj i intervenciju u slučaju da Milorad Dodik i SNSD ne pobijede?

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here