NOVA AFERA Brkić osujetio istragu o elitnoj prostituciji – informacije dojavio kriminalnom miljeu

Milijan Brkić dojavio je ključnim protagonistima ‘Afere elitna prostitucija’ da se nalaze pod mjerama tajnih izvida hrvatske policije i tako iz zasad samo njemu poznatih razloga osujetio da se otkriju pravi razmjeri jedne od najkontroverznijih afera u Hrvatskoj u proteklom desetljeću.

On je to učinio dok je obnašao funkciju zamjenika ravnatelja hrvatske policije. To senzacionalno otkriće, koje na dosad najizravniji način otvara pandorinu kutiju kada je u pitanju kancerogena premreženost sigurnosnog sustava kompromitiranim pojedincima koji sprječavaju funkcioniranje državnog aparata, na najizravniji način opisano je u opsežnoj policijskoj dokumentaciji, piše Nacionaln u najnovijem broju.

Ta je dokumentacija, kao i sve ostalo povezano s tom aferom, valjda trebala biti trajno zakopana pod velom službene tajnosti. One koja je trebala sakriti jednu od svakako mračnijih tajni Milijana Brkića, aktualnog potpredsjednika hrvatskog Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a. Ali je Nacional uspio dobiti ekskluzivan uvid u tu šokantnu internu policijsku dokumentaciju. A ono što u njoj piše potencijal je za vrhunski triler bez izglednog hepienda za Milijana Brkića.

Ta dokumentacija pokazuje da se u njedrima ionako kontroverzne afere elitna prostitucija krila jedna još eksplozivnija – probijanje tajnih policijskih izvida u režiji Milijana Brkića. A ona je sve do trenutka objave ovog teksta bila potpuno zataškana.

Afera elitna prostitucija tijekom 2011. zatresla je kompletnu političku i društvenu scenu Hrvatske. U njenom središtu našli su se Nebojša Perunović zvani Pančo i Sara Sikirić. Sudilo im se zbog organizacije elitne prostitucije. Suđenje je započelo u srpnju 2011., ali je odmah na početku zatvoreno za javnost. Zatražila je to odvjetnica Jadranka Sloković. Ona je u tom slučaju branila drugooptuženu Saru Sikirić, a zahtjeva je obrazložila navodeći ‘kako će na klupu za svjedoke sjesti brojne osobe iz javnog života, a ispitivanja će sigurno zadirati u njihov osobni i profesionalni život te je važno da se zaštiti njihov ugled i interes’. Draško Šoć, odvjetnik prvooptuženog Nebojše Perunovića, naveo je kako će među svjedocima biti ‘ministri iz Vlade, gradonačelnici, sportaši i brojne poznate osobe’. Sud je eskpresno uvažio taj zahtjev prožet empatijom prema korisnicima usluga lanca elitnih prostitutki. Već se tada počelo nazirati da javnost nikada neće saznati detalje i imena osoba povezanih sa tim seks skandalom. Ubrzo se pokazalo da se nitko od tih poznatih svjedoka neće trebati ni pojaviti na sudu.

I Sara Sikirić i Nebojša Perunović priznali su krivnju pa je slučaj zaključen već tijekom ljetnih mjeseci 2011. u vrijeme tzv. ljetne sudske stanke. Perunović je dobio pet godina uvjetno i oduzimanje 100.000 kuna, a Sara Sikirić dvije godine uvjetno i oduzimanje 25.500 kuna. Vjerojatno se radilo o rekordno brzo riješenoj velikoj aferi. Potpuno u sjeni te priče ostala je još veća afera u čijem se središtu nalazi Milijan Brkić.

Brkić je, bar tako piše u policijskim dokumentima, tijekom operativnog policijskog rada na tom predmetu, protagonistima tog skandala dojavio da se nalaze pod tajnim mjerama policijskih izvida. Kako je policija to isprva doznala može se tek naslućivati, ali lako je moguće da im je to isprva doslovno servirao jedan korisnik usluga tzv. elitnih prostitutki tijekom razgovora sa policijskim istražiteljima. Potom je policija o tomu povela posebnu kriminalističku obradu, ali to se potpuno zataškalo.

‘…Tijekom iste kriminalističke obrade obavljeni su obavijesni razgovori sa Sarom Sikirić, M.M, K.P, N.S. i M.T.K. na okolnosti pribavljanja informacije da se nad Sarom Sikirić i drugima provode posebni izvidi. U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.’, piše u policijskom dokumentu sastavljenom 25. srpnja 2011.

Dokument je sastavio Božo Barbarić, načelnik riječkog Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pri Policijskom nacionalnom uredu za suzbijaje kroupcije i organiziranog kriminaliteta, a među ostalim, dostavio ga je na ruke Vitomira Bijelića, tadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije. Dokument nosi sljedeći naslov: PREDMET: Kompromitacija posebnih izvida.

Izvješće počinje ovako: ‘Izvješćujemo Vas da je tijekom provedbe posebnih izvida prema Nebojši Perunović i drugima uočena komunikacija između Sare Sikirić i NN osobe, a iz koje komunikacije su razvidne indicije da je došlo do kompromitacije tajnosti provedbe posebnih izvida.’

(više detalja u tiskanom izdanju Nacionala…)

MUP već 2011. obavijestio DORH

Ministarsto unutarnjih poslova oglasilo se u utorak priopćenjem, vezano za pisanje Nacionala da je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić 2011., dok je bio zamjenik ravnatelja policije, otkrivao detalje policijskih istraga osumnjičenima.

Njihovo priopćenje prenosimo Vam u cijelosti:

“S obzirom na veći broj medijskih upita vezanih uz sadržaj članka objavljen u današnjem broju tjednika izvješćujemo javnost kako se u konkretnom slučaju radi o kaznenom djelu prostitucije, odnosno o predmetu koji je pred nadležnim sudom u Zagrebu pravomoćno okončan.

Tijekom prethodnog i kaznenog postupka u tom predmetu, pred policijom, ali i pred nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnim sudom, provjereni su svi navodi te ispitane sve osobe prema kojima je kriminalističko istraživanje bilo usmjereno. Kao što je i poznato, navedene su osobe za navedeno djelo pravomoćno osuđene te iz toga proizlazi kako u dijelu policijskog postupanja nije došlo do ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja.

Nadalje, izvješćujemo kako je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja 2011. godine, nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo”, navodi se u priopćenju.

Brkić: Žalosno je da iz državnih institucija izlaze takve dezinformacije

Milijan Brkić prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao je napise iz Nacionala, izjavivši kako se radi o “reciklaži starih tekstova”, javlja Index.

“Čuo sam da su u jednom opskurnom članku objavljeni neki članci, koliko sam čuo 21 stranica. Toliko nisu pisali ni o drugu Titu.

To je reciklaža starih tekstova. MUP je dao priopćenje. Pogledajte to, vidite što je DORH napravio po tom pitanju pa ćete sami moći donijeti zaključke. Drago mi je da su se mediji napokon počeli baviti otkrivanjem takozvanih informacija”, izjavio je Brkić.

“Žalosno je da iz državnih institucija izlaze takve dezinformacije vani i tako hrane javnost. Daj bože da nam je to jedini problem”, zaključio je Brkić.

Nacional/Index.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here