Norveška bajka – okončava

Oslo — Pad cijene nafte na svjetskom tržištu već je uveliko počeo da utiče na blagostanje u Norveškoj, gdje se, poslije decenije energetskog buma, prema procjeni ekonomista nazire početak recesije u industriji nafte i gasa, piše “Associated Press” (AP).

Oko 10.000 zaposlenih u naftnom sektoru ostalo je bez posla, smanjen je broj helikoptera koji prevoze radnike iz Stavangera, epicentra naftne industrije, na platforme u Sjevernom moru.

Ekonomisti predviđaju da je to početak duge recesije u energetskoj industriji, koja čini 15 posto norveške ekonomije, a daje više od polovine izvoza i 80 posto državnih prihoda.

Visoke plate, najbolje zdravstveno osiguranje u svijetu, dugi ljetnji odmori i druge povlastice norveških radnika mogle bi uskoro da postanu prošlost, prenosi “Radio Slobodna Evropa”.

Državna naftna kompanija Statoil saopštila je prošle godine da je 23.000 njenih radnika imalo prosječnu godišnju zaradu 130.000 dolara. Norvežani će sada morati da se pripreme za smanjenje plata i manje luksuzan životni stil, pošto kompanije kao što je Statoil najavljuju daljnje smanjenje troškova.

Cijena sirove nafte je poslije trogodišnje stabilne cijene od oko 110 dolara pala na ispod 60, što više od polovine naftnih bušotina duž norveške obale čini neekonomičnim.

Dobra strana je to što je država od izvoza nafte tokom uspješnih godina uštedjela 860 milijardi dolara, tako da neće morati da sprovodi oštre mjere smanjenja troškova. Vlada po zakonu ne može da troši više od četiri posto tog novca na godišnjem nivou, i praktično korisi samo kamatu.

Portparol Zelene stranke Hilde Opoku kaže da Norvežani, naviknuti na visoki životni standard, još nisu svjesni predstojećih promjena.

“To se neće desiti preko noći, ali kada se probudimo iz ovog naftnog mjehura, shvatićemo da nikada više nećemo imati bajku kao što je ova”, kaže Opoku.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here