Ništa od zabrane slanja apelacija Ustavnom sudu BiH?

Borenovićev prijedlog u najkraćem glasi – sve stranke na vlasti i njihovi lideri obavezuju se da u idućih šest godina neće podnositi apelacije Ustavnom sudu BiH koje se tiču prošlosti!

Na polovici mandata šefovi stranaka koje su uspostavile većinu u Parlamentu, ponovo će raspravljati o onome što su uradili i što još trebaju uraditi ne zaobilazeći pri tome međusobne odnose, a oni su labavi i svako malo pred pucanjem. Kako saznajemo, sastanak će se održati za 15, najviše 20 dana u Sarajevu.

Rezerve i ograde

Hoće li po običaju, a po svoj prilici hoće, ponovo zaključiti da su potrebni novi dogovori, ostaje da se vidi. Međutim, nema dvojbe da će posebnu pažnju izazvati prijedlog od kojeg ne mogu pobjeći i zasigurno će odnos prema njemu objasniti mnoge stvari.

Naime, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, stranke koje je sa SDS-om u Savezu za promjene, izašao je na prošlom sastanku šefova stranaka koalicije održanom u studenom sa zanimljivom inicijativom. Dobio je zadatak da je pretvori u konkretan prijedlog i uputi svima. Borenović je to već uradio i njegov prijedlog u najkraćem glasi – sve stranke na vlasti i njihovi lideri obavezuju se da u idućih šest godina neće podnositi apelacije Ustavnom sudu

BiH koje se tiču prošlosti!

Sam Borenović objasnio je prošlog mjeseca da iza tog njegovog prijedloga stoji namjera da se osigura politička stabilnost i okretanje prema onome od čega se živi, odnosno stvaranje političke klime u kojoj ne bi bilo svađa. Izjavio je i da je dobio načelnu podršku svih uz ogradu da će se precizno izjasniti kada dobiju prijedlog na papiru.

Krupne razlike

Raspoloženje u strankama uoči izjašnjavanja o tom prijedlogu je različito i prema onome što dopire do javnosti nisu veliki izgledi da će se staviti moratorij na apelacije Ustavnom sudu BiH koje se tiču prošlosti. Tako su, primjerice, iz SDA poručili da se ne može oduzimati ustavnom pravo ljudima niti isključivati jedna institucija da radi svoj posao.
Naglašavaju da je neophodno baviti se istinom i pravdom kada je riječ o prošlosti, a istovremeno gledati u budućnost.

Prema izjavama nekih dužnosnika HDZ-a, teško je izbjeći pitanja koja se tiču prošlosti. SDS podržava Borenovićev prijedlog, a iz SNSD-a stižu poruke kako ne vjeruju da će Bakir Izetbegović iskreno dati podršku prijedlogu uz naglasak: „Uostalom, to je stvar stranaka koje imaju državnu vlast, a mi smo oporba“.

Prošlog mjeseca održan je sastanak kojem su prisustvovali Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrduin Radončić i Branislav Borenović ispred Saveza za promjene i on je okvalificiran kao redovni. Svi sudionici tada su poručili da će „stvari krenuti naprijed“. Međutim, razmirice između njih, krupne razlike i golim okom vidljivo međusobno nepovjerenje nisu uništeni ni do danas.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here