Napuštaju sjednice, a na račun im liježe više od 6 tisuća KM

Nakon što su zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i četvrti put napustili sjednicu zbog neusvajanja zahtjeva da s dužnosti predsjedatelja bude smijenjen Šefik Džaferović zbog navodnih optužbi za prikrivanje ratnih zločina nad Srbima, zatražit će se sankcije za Dodikove zastupnike.
Naime, vrijedi nalog predsjednika SNSD-a da zastupnici njegove stranke napuštaju svaku sjednicu ako se ne usvoji njihova inicijativa za Džaeferoviću smjenu. O ovom zahtjevu već je glasovano i uvijek je rezultat glasovanja skoro isti – od 42 zastupnika, PROTIV glasuje njih 32, šest ZA i dva suzdržana.

Nakon ovakvog demokratskog glasovanja u Zastupničkom parlamentu, zastupnici SNSD-a redovito napuste sjednicu i, unatoč što ne sudjeluju u njenom radu, redovito naplate predviđeni paušal.

Tako će, kako se doznaje, Kolegij zastupničkog doma uskoro zastupnicima na izglasavanje ponuditi prijedlog sankcija, a među kojima su i novčane kazne, protiv zastupnika SNSD-a, ali i za sve one koji neopravdano izostaju sa sjednica parlamenta.

Inače, za kršenja kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u oba bh. parlamenta propisane su sankcije, koje se kreću od pismene opomene, novčane kazne i javne opomene do kazne u visini polovice mjesečnog paušala.
Međutim, za naše zastupnike, koji su na vrhu ljestvice najplaćenijih u Europi, ove sankcije bi bile kao ‘napad komarca na slona’.
Naime, mjesečni paušal zastupnika iznosi 713 KM, dok im je osnovica plaće oko 4.500 KM, a povrh razno-raznih naknada dodatno naplate oko 2.000 KM, što na mjesečnoj razini dostiže brojku i do nevjerojatno i bezobrazno visokih 7.500 KM.

Da apsurd bude veći, a kako je to komentirala zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, upravo je Džaferovićev potpis na putnim nalozima i isplati dnevnica i na doznakama zastupnika SNSD-a.

Dodik izgubljeno igra na isprobanu braniteljsku kartu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je “svima jasno da se predsjednici PDP-a i SDS-a Mladen Ivanić i Mladen Bosić sve više bore za BiH, a sve manje za Republiku Srpsku i one koji su je stvarali”.

“Neka bar borcima i obiteljima poginulih objasne kakvu to politiku vode u Sarajevu koja će, kako to oni kažu, građanima Srpske donijeti boljitak. Dok jedan Mladen (Ivanić) brani Šefika Džaferovića, drugi Mladen (Bosić) bez pogovora glasa za ekspoze mandatara za sastav vijeća ministara Denisa Zvizdića u kojem se jasno navodi 11 strategija koje se trebaju prenijeti s razine Republike Srpske na razin BiH. Gdje to Bosić i Ivanić vode Republiku Srpsku”, upitao je Dodik.

Dodik je optužujuće kazao: “Da Mladen Ivanić ima političkog morala, ne bi za napuštanje sjednica optuživao SNSD, već bi građanima svoje Republike pokazao da ih štiti i čuva, tako što za početak ne bi sjedio u skupštinskoj dvorani s čovjekom za kojeg postoje ozbiljne indicije i dokazi da je počinio zločine nad srpskim stanovništvom.

“Ako SNSD vodi Republiku Srpsku u izolaciju zato što njegovi zastupnici ne nazoče sjednicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojima predsjedava Šefik DŽaferović, onda će to s ponosom nastaviti i dalje raditi”, poručio je Dodik u izjavi za agencijiu SRNA.

Republikainfo.com

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here