Nacionalisti su uspjeli sebi odgojiti dovoljan broj glasača

Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka (37), uživa u Tel Avivu u skladnom obiteljskom životu sa suprugom Lilah, trogodišnjom kćerkom Yasmin i May, kćeri Lilah iz prethodnog braka.

Azijski kontinent prvo ime regionalne rap scene napušta zbog nastupa na ovim prostorima, posjeta ocu Fehimu i obitelji u rodnom Brčkom, a u posljednje vrijeme i zbog snimanja serijala “Perspektiva” Radija Slobodna Europa, koji govori o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu.

U izuzetno otvorenom i zanimljivom intervjuu za Dnevni avaz Edo je progovorio o iskustvima i dojmovima koje nosi iz projekta “Perspektiva”, ali i o drugim aktualnim temama.

Iz svojih kontakata s mladima u spomenutom radijskom projektu zaključuje da je pred Bosnom i Hercegovinom i cijelom regijom teška budućnost.

‘Roditelji su već usadili u djecu predrasude i svoje verzije bliske nam prošlosti, nespremnost na dijalog i na suočavanje s tim periodom, koja se samo prenosi na novi naraštaj. Svi su žrtve. Kad pričam s mladima iz Banje Luke, iz Sarajeva, iz Mostara, vidim jedno te isto stanje žrtve i nepravde. To je jako zaje**no stanje svijesti, koje dolazi kao poklon za nacionalističku politiku na sve tri strane. Nacionalisti su uspjeli sebi odgojiti dovoljan broj glasača’, kaže Edo.

Kada je riječ o vrijednostima koje planira prenijeti svojoj kćeri, Edo kaže: ‘Ne bih je volio smoriti nepotrebnim stvarima. Već je počela gasiti svjetla po stanu i govoriti: “Potroši se struja.” Ima i ona: “Mrvice plaču”, koja je od mene napravila manijaka, koji po tuđim kućama usisava mrvice i tjera ljude da kupe mrvice. Moram skontati neku novu verziju toga… Najbitnije mi je da se zna veseliti, smijati, poštovati sebe i ljude oko sebe.’

Edo navodi kako od rođenja kćeri nije imao nekih velikih poriva za stvaranjem novih pjesama. ‘Nekako mi je pao interes za sve mimo djece i dječjeg sadržaja. Napisao sam dosta dječjih pjesmica, za koje planiram napraviti muziku i crtiće pa se nadam da ću to i ostvariti, da neće ostati jedna od mojih nikada ostvarenih najava.’

Ipak, uskoro stiže novi album. ‘Zagrijavam se. Napravio sam “feat” za “mixtape” King Mireta, baš završavam pjesmu na “beat” ekipe iz Švicarske, Koolade mi je poslao nekoliko bombica, nadam se da ću u idućih mjesec-dva izbaciti tri nove pjesme na Fm Jam YouTube kanal kao najavu novih materijala i aktivnosti. Radi mi se s bendom, a trenutno nemam uvjete za to pa ću s Kooladeom i Kurtom probati završiti novi materijal, koji će tako zvučati’, kaže Edo.

Trenutno ga, veli, inspirira sve. ‘Kako kriza u svijetu raste i desnica na svim stranama jača, posvuda pobjeđuju strah i neznanje, od Rusije, Europe i Bliskog istoka do Sjedinjenih Američkih Država rastu predrasude i to je manje-više isti proces u kojem sam skoro cijeli svoj život. Izbor mi je ili pisati o tim stvarima i na neki način ponavljati se ili prebaciti fokus na emocije koje imamo, ali svi žive kao da su ih nesvjesni i kao da ih nema. Gdje je ta ljubav? Tu je, ali to nikoga ne zanima ako nije na društvenoj mreži i ako im drugi ne potvrde da je to interesantno i dobro i da postoje. Uglavnom, filozofiranje kao i uvijek, gdje me “beat” odnese. Ljudi su, generalno, gluplji iz generacije u generaciju, fokusiraju se na totalno pogrešne stvari i nezadovoljni su, jer im je bitno samo ono što nemaju pa samim tim ne cijene i zaboravljaju ono što imaju. I tako su uvijek u sj**anoj situaciji i stresu, većina je takva. Meni je taj ciklus zaborava i podsjećanja najdraži izvor inspiracije, postoji na svim nivoima – od obiteljskog i kućnog do globalnog, od pojedinca do grupe, svi smo u tome.’

Život na drugom kontinentu nije mu dosadio. ‘Zanimljivo je i nikada nije dosadno. Nekada to izgleda tako da se probudim u Tel Avivu, zaspim u studiju u Zagrebu, sutradan repam u Ljubljani, dan poslije slušam Fehimove zgode i četvrtog dana već ukućanima vadim ajvare i druge jestive poklone iz torbe. Bilo je poteško ispočetka, ali sad je lakše’, kaže.

Opisao je i kako mu izgleda život u Izraelu.

‘U stanu mi je igraonica u svakoj sobi, jer sam dobar poznavalac dječjih igrački svih vrsta. Yasmin još ne ide u vrtić pa je zabavljamo po cijeli dan. S curama dan prođe vrlo brzo, završim ga s nekim jaranom na Skypeu. Imam MPC, laptop, papir i olovke pa, kad imam vremena, pišem i raduckam. Ovdje je jako dobro kada nema rata, ali ta svijest da će uskoro, danas-sutra, za godinu-dvije, biti opet rat, je užasna. U posljednjem ratu trčali smo u podrume svakodnevno, mala je sada dosta veća i što će mi ta nesreća… Evo ga hit.’

Ako bi se morao preseliti u neki mirniji kutak svijeta, prvo bi odabrao Zagreb…

Neki dan je, kaže, nabrzinu ponovno pročitao ‘Životinjsku farmu’, a od nove glazbe sviđa mu se zadnji Kendrick Lamar.

Jutarnji.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here