Na kobnom letu poginuli i supružnici iz BiH

U nesreći zrakoplova Germanwingsa u Francuskoj, poginulo je 150 ljudi, među kojima je i bračni par Smailagić iz BiH, koji je živio u Njemačkoj.

Bračni par je živio u Njemačkoj kako su otišli jer se suprug bavio nogometom. Nakon što se presato baviti tim poslom otvorio je svoju taksi tvrtku i imao je nekoliko zaposlenih radnika. A onda su odlučili putovati svijetom. Iza njih je ostao odrasli sin jedinac, a prijatelji i rodbina su u šoku otkako su primili vijest.

Istražitelji kažu da će analiza crnih kutija potrajati tjednima ili čak mjesecima. Iznijeli su precizne podatke o tijeku kobnih trenutaka.

Zrakoplov Airbus A320 spuštao se umjereno i letio linearno, ravno u planine, rekli su u srijedu stručnjaci zapanjeni neobjašnjivim ponašanjem pilota. Opća uprava za civilno zrakoplovstvo napominje da posada nije odaslala poziv “mayday” (u slučaju nesreće).

Zrakoplov se spuštao umjerenom brzinom od 3000 stupa u minuti, prema prvim podacima, a to ne upućuje na hitno spuštanje pri kojem brzina iznosi oko 5000 stopa u minuti, piše francuski portal Le Point.

Zrakoplov je ostao na svojoj horizontalnoj putanji. Nastavio je svoj plan leta osim što je promijenio visinu, pokazuju podaci servera Filghtradar24.

Posljednji put kontroli leta piloti su se javili u 10:30 sati, poslije toga je zrakoplov počeo gubiti visinu, a u 10:41 je udario u planinu, što znači da jučerašnje informacije o vremenu pada nisu bile točne. Rekli su da vremenski uvjeti bili uobičajeni, ali svejedno se provjerava jesu li utjecali na pad zrakoplova. Francuski istražitelji ne znaju ni razlog polusatne odgode polijetanja iz Barcelone.

Detalji toga će biti otkriveni u koordiniranoj istrazi sa španjolskim istražiteljima. Prve neslužbene informacije kažu kako je prozor na kokpitu pukao, a za nekoliko sekundi se dogodila dekompresija te su piloti s okomitim letom pokušali stabilizirati avion prije nego što su se onesvijestili, rekao je u javljanju uživo iz Pariza za Dnevnik Nove TV reporter Danijel Vrbota.

18:50 – Direktor francuske agencije za zrakoplovne nesreće, Remi Jouty, rekao je na konferenciji za novinare kako su posljednje riječi zabilježene u kokpitu bile rutinske. Piloti su, naime, samo potvrdili rutu koju su dobili od kontrole leta. Minutu nakon toga počelo je poniranje zrakoplova.

“Upravo smo uspjeli dobiti iskoristive podatke s CVR-a (Cockpit Voice Recorder), rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu direktor Ureda za istragu i analizu (BEA) Remy Jouty.

Taj snimač podataka o letu pohranjuje sve zvukove iz pilotske kabine i omogućuje da se čuju svi razgovori, ali i svi zvukovi i govor u pilotskoj kabini te eventualni signal za uzbunu.

No istražitelji zasad “nemaju nikakvo obrazloženje” o uzroku nesreće u utorak u kojoj je poginulo 150 ljudi.

“Zasad nemamo nikakvo obrazloženje i tumačenje uzroka poniranja zrakoplova, uzroka njegova kobnog udara u planinu te uzroka zbog kojih nije odgovarao na pokušaje uspostave veze iz zračne kontrole”, istaknuo je direktor BEA-e.

“Zasad nemamo nikakvu pretpostavku o uzrocima”, rekao je, potvrdivši tek da Germanwingsov Airbus nije eksplodirao u zraku i da je “letio do kraja”.

Agencije

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here