Mogu li Ivanić i Čović blokirati Izetbegovića i zaustaviti reviziju tužbe protiv Srbije?

Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH predviđena je mogućnost da svaki član ovog organa može skinuti tačku dnevnog reda s kojom se ne slaže, što daje Izetbegoviću mogućnost da onemogući Ivanića i Čovića u pokušaju da ga preglasaju po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju presude protv Srbije.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je Srni da će danas zatražiti da Predsjedništvo BiH zauzme stav o mogućoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije, jer je to trenutno centralno političko pitanje u BiH.

“Pripremljen je dopis koji ću nakon dolaska u Banjaluku parafirati i uputiti članovima Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH mora razmatrati mogućnost revizije tužbe BiH protiv Srbije, jer ovo pitanje uvodi BiH u veliku neizvjesnost i krizu”, naveo je Govedarica.

I predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, sugerirao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću da sazove sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se članovi ovog organa izjasnili o najavljenom pokretanju revizije. Dodik računa na dva glasa protiv (Ivanić i Čović) čime bi se blokirala inicijativa bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića.

Zanimljivo, Ivanić, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije u dosadašnjim istupima pokazivao inicijativu u tom smjeru. Osuđivao je najavu Izetbegovića, iznosio je katastrofične scenarije ako se pokrene revizija presude za genocid, no nije spominjao mogućnost da sazove sjednicu i predloži kolegama da se glasanjem izjasne o inicijativi Bakira Izetbegovića.

Ivanić bolje i od Govedarice i od Dodika zna da ne postoji ni minimalna šansa da se takva tačka uvrsti na sjednicu Predsjedništva BiH, budući da je važećim Poslovnikom o radu ostavljena mogućnost svakom članu Predsjedništva BiiH da iz dnevnog reda “izbriše” tačku s kojom se ne slaže.

Prije Ivanića, to su pokušali učiniti svi srpski članovi Predsjedništva BiH, od Krajišnika do Radmanovića, no u tome nisu uspjeli jer je Poslovnikom o radu predviđeno da se razmatraju samo one tačke dnevnog reda o kojima postoji suglasnost svakog od tri člana Predsjedništva BiH. Na ovom članu Poslovnika, insistirali su upravo predstavnici RS-a koji su se plašili bošnjačko-hrvatskog preglasavanja.

U nastavku teksta pročitajte integralni član Poslovnika o radu kojim je preciziran način utvrđivanja dnevnog reda Predsjedništva BiH.

Član 21.

(Dnevni red redovne sjednice)

1. Pripremanje dnevnog reda redovne sjednice počinje onda kad predsjedavajući, po generalnom sekretaru, ostalim članovima Predsjedništva dostavi pisanu obavijest o predloženom dnevnom redu sjednice. U definisanju dnevnog reda predsjedavajućem pomaže generalni sekretar.

2. Svi članovi Predsjedništva imaju pravo dodavati nove tačke na predloženi dnevni red. Dostavljaju ih predsjedavajućem u pisanoj formi, po generalnom sekretaru.

3. Po prijemu svih dostavljenih tačaka, saglasno stavu 2 ovog člana, predsjedavajući bez odgađanja sastavlja dnevni red redovne sjednice, unoseći tačke u prvobitni prijedlog i obavještavajući ostale članove Predsjedništva. O rasporedu tačaka dnevnog reda odluku donosi predsjedavajući.

4. Na početku redovne sjednice svaki član Predsjedništva može predložiti izmjene dnevnog reda, limitovane na sljedeće slučajeve:

a) brisanje tačaka, osim obaveznih tačaka dnevnog reda,

b) dodavanje novih tačaka koje se tiču posebnih okolnosti.

5. Predsjedništvo odlučuje o svakoj izmjeni dnevnog reda većinskim glasanjem. Ako nema izmjena, predsjedavajući će konstatovati da je dnevni red usvojen.

6. Obavezne tačke dnevnog reda su one tačke koje su prošle proceduru u skladu sa zakonima i drugim propisima, kao i ovim poslovnikom.

SB

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here