Mladen Ivanić: 1. ožujak vrijeđa RS i srpski narod u BiH

Banja Luka — “Referendum o tzv. nezavisnosti BiH i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu, tragični su događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obilježavanju tog datuma”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

“Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može da prihvati kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji”, naglasio je Ivanić, prenosi Glas Srpske.

On je rekao, da “ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart”.

“Nadam se da će doći do sazrijevanja svijesti, posebno kod političara u Sarajevu, da odustanu od dosadašnje neprimjerene prakse iritiranja i inata, i da ćemo u nekom budućem vremenu kompromisom doći do praznika koji bi bili prihvatljivi za sve narode i građane BiH”, istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ako se želi nešto ozbiljno napraviti u BiH, najprije se mora doći do kompromisa svih konstitutivnih naroda i “ostaviti po strani svi praznici koji nekoga iritiraju”.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here