Mjere ekonomskog oporavka

Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata FBiH pozdravlja sve mjere koje će povući domaće gospodarstvo iz blata u kojem se godinama nalazi, poboljšati poslovnu klimu te smanjiti nezaposlenost.

Piše: Dragan Bradvica

U tom kontekstu pozdravljaju i sve najave novog federalnog premijera Fadila Novalića, koji je u svim svojim istupima jasno naglašavao kako će mu prioritet u mandatu biti ekonomska pitanja.
– Novalić je dobar dio mjera preuzeo od poslodavaca, što nas veseli jer se radi o nužnim mjerama za izlazak iz krize. Ono što pomalo zabrinjava jest činjenica kako je u vrijeme dok je bio kandidat za premijera bio puno konkretniji i odlučniji nego što je to trenutačno, kazao nam je Milan Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Konkretizirati najave

Ipak, on je izrazio nadu kako će se nakon što nova Vlada FBiH preuzme dužnost odmah krenuti u provođenju konkretnih mjera. Sam Novalić u nedavnom nastupu na FTV-u kazao je kako su neke od mjera povećanje zaposlenosti, povećanje nekih drugih poreza koji nisu iz plaća, kao što su porez na bogatstvo, nekretnine, a treća varijanta jest povećanje PDV-a.
Jasno je kazao kako se ne zalaže za povećanje PDV-a pod svaku cijenu, nego samo u slučaju da ove dvije prethodne varijante ne budu dostatne ide se time. Na naše pitanje koje su mjere najvažnije za poslodavce, Pandurević kaže kako se radi o čitavom setu mjera, jer jedna ili dvije same neće polučiti željeni uspjeh.
– Svakako da i među mjerama postoje prioriteti, a jedan od njih jest rasterećenje gospodarstva, pogotovo parafiskalnih nameta i mjere na ublažavanju nelikvidnosti, poručio je Pandurević.
Kada su u pitanju eventualni porezi na nekretnine, on kaže kako u nekim županijama već postoji porez na imovinu. Poslodavci, kako je rekao, nemaju ništa protiv toga, ali prethodno bi se moralo urediti stanje u zemljišnim knjigama.

Provođenje mjera

Na naše pitanje misli li kako ovaj put najavljene mjere oporavka ekonomije neće ostati mrtvo slovo na papiru, izrazio je skepsu.
– Ovo govorim u svoje osobno ime – bojim se da bez stalnog i izravnog pritiska međunarodne zajednice od toga neće biti ništa, istaknuo je Pandurević.
Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, također je pozdravio najave Novalića kako će se više raditi na mjerama oporavka domaćeg gospodarstva, ali smatra kako ipak treba sačekati da bi se vidjelo hoće li išta od toga i zaživjeti u praksi.
– Nemamo ništa protiv većine mjera koje je Novalić iznosio u javnosti. Ako bude radio na otvaranju novih radnih mjesta, stvaranju povoljnije klime za, prije svega, domaće investitore, borbi protiv korupcije i kriminala, u nama će imati istinske partnere i potporu, kaže Bajramović. Također, očekuju da vrlo brzo održe i službene sastanke s novim federalnim premijerom kako bi mogli pričati o konkretnim mjerama i načinu njihovog provođenja.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here