Mišo Marić: Nikada nisam izdao svoj grad

“Najdublja emocija Miše Marića je ljubav prema Mostaru”, ustvrdio je Alija Behram, jedan od sudionika promocije Marićeve knjige “Dnevnik jednog apatrida”, priređene u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

“Riječ je o ljubavi koja gradi raskošne bašte, dvorce i bedeme čovjekoljublja, kojeg nazivamo humanizam. Nitko do danas nije konstruirao mjerač te i takve emocije… Jer, kada Mišo kaže da je Mostar najveća ljubav njegovoga života, on ne misli samo na mostarsko sunce, i na behar, i topla proljeća. Ne misli samo na mostarske pjesnike, slikare i tvorce nedostižnoga mostarskoga humora… Mišo ima čudesan i nedokučivi dar da u jednom mahu voli sve što podrazumijevaju riječi: Mostar, i Mostarci, pa i riječ: čovjek…”, kazao je Behram.

O svom Mostaru

“Otkako sam i sam zakoračio u omladinski, ferijalni, akcijaški, antifašistički pokret (bilo je to prije puno godina) – poznajem Mišu Marića i “Mostarske kiše”, kazao je još jedan sudionik promocije, Nijaz Skenderagić. “Činjenica je da je Mišo Marić pjesnik čiji su stihovi iscrtali dio povijesti Mostara… Taj sjajni tekstopisac, nagrađivan na mnogim festivalima zabavne glazbe u bivšoj državi, bio je i novinar, urednik, boem, autor “Veležove” himne, humanitarac, utemeljitelj i umjetnički voditelj legendarnoga ansambla “Mostarske kiše”… , naglasio je Skenderagić, i dodao: “U knjizi “Dnevnik jednog apatrida”, iz svoga prognaničkoga doma u Exeteru, iz Engleske, gdje živi već dulje od 20 godina, poručuje nam Marić da je Mostar njegov izgubljeni raj… Činjenica je da i u ovoj knjizi najviše govori o svom Mostaru i rodnom Bosanskom Petrovcu, i – o svome Sarajevu… Smatram da se meni posrećilo što sam u nježnim i raspjevanim godinama odrastanja “Mostarskih kiša” često bio prateći član tog ansambla. Tamo gdje su bile “Kiše”, bili su i “Indexi”, Kemal Monteno, Davorin Popović, Pero Zubac, i mnogi drugi”, prisjetio se Skenderagić, i ,potom, pročitao nam ulomak iz priče “Trst više nije naš” iz Marićeve knjige “Dnevnik jednog apatrida”, izazvavši u publici salve smijeha. Marić se, naime, u toj priči, s puno humora, prisjeća vremena kada je kava u nekadašnjoj Jugoslaviji bila dragocjenost, pa se “švercovala” na sve moguće načine iz Trsta.

Sam autor pojasnio je kako se knjiga “Dnevnik jednog apatrida” sastoji iz tri cjeline. “Prvu sam nazvao ‘Pisma s onog svijeta’, drugi dio je ‘Namigivanje zvijezdama’, i treći – ‘Turističke razglednice iz zavičaja’… ‘Uokvirio’ sam knjigu u dvije moje pjesme”, dometnuo je Marić.

Neretva – najljepša na svijetu

Tijekom večeri vidjeli smo i čuli, zahvaljujući video-projekcijama, pjesnika Peru Zupca, kantautora Kemala Montena, Davorina Popovića i “Indexe” – Marićeve suradnike i prijatelje…

Iz rodnoga mjesta Marićevog, Bosanskoga Petrovca, stigao je i načelnik Općine Zlatko Hujić, kojega je Marić javno darivao knjigama. “Mišo je, uz Skendera Kulenovića, Mersada Berbera, Jovana Bijelića i Ahmeta Hromadžića – još jedan veliki čovjek iz Bosanskoga Petrovca”, rekao je, uz riječ zahvale, Hujić.

Čuli smo tijekom večeri i kako Mišo Marić govori svoje stihove posvećene Aleksi Šantiću, a onda i uglazbljenu Šantićevu “Eminu”, u izvedbi nekoliko članica “Mostarskih kiša”… “Stare pjesme se ne pjevaju, stare pjesme se plaču“, prokomentirao je, u svom stilu, njihov nastup, na kraju večeri, Mišo Marić. Zahvaljujući prisutnima na posjetu, kazao je kako živi daleko, i već dugo na jednom mjestu nije bio s toliko dragih ljudi, s kojima je rastao, i koji ga čine čovjekom… I dodao: “Nikada nisam izdao svoj grad”.

Najmlađi sudionici svečanosti, Zanin Berbić i Amar Biser, glazbeno su, prvi pjevajući uz saz, drugi –svirajući na gitari, obogatili večer posvećenu Miši Mariću. Druženje autora s publikom i prijateljima nastavilo se u BKC-u i nakon završetka službenoga dijela promocije knjige, koja je u Sarajevu okupila Mostarce i sve one koji vole grad na Neretvi, “najljepšoj rijeci na svijetu”- citirajmo još jednom riječi što ih je izgovorio pjesnik – zaljubljenik u svoj grad.

Knjiga „Dnevnik jednog apatrida“ objavljena je u nakladi “Rabica” – Sarajevo, čiji je direktor, Goran Mikulić, bio moderator svečanosti u BKC-u.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here