Lideri su ujdurmu unaprijed isplanirali

Dogovori ove vrste, mimo institucija, sve da naknadne reakcije lidera HDZ-a i nije bilo, nose podtekst ignoriranja institucija, a onda i države, kaže prof. Kukić

Razgovarao Adnan Demić

Zašto se Dragan Čović nije pojavio na ručku sa Bakirom Izetbegovićem u Konjicu? Gledamo li još jedan uspješan manevar dvojice lidera zajedno sa onim SNSD-a Milorada Dodika o tome kako blokirati sve procese u BiH?

– Najbolji odgovor na to pitanje dao je, kako stvari stoje, sam Dodik u intervjuu za Večernji list. On unaprijed potpisuje sva rješenja koja idu ususret zahtjevima HDZ-a, pa i treću federalnu jedinicu, treću republiku – jer, bez tri republike, pojašnjava Dodik, nema ni BiH. Indikativno je, međutim, da mu je ova tiskovina, koju se prepoznaje kao stranački dnevni bilten, brže-bolje organizirala intervju nakon dogovora Dodik – Izetbegović i nakon “pobune“ Čovića kako je taj dogovor na štetu Hrvata.
Čudne poruke

Ta dva detalja, hoću reći, sugeriraju zaključak kako je čitava ujdurma unaprijed isplanirana, ovaj put na relaciji Dodik – Čović, i kako je njezin smisao novi udar na BiH kao državu i kao društvo. Naravno, time ne želim abolirati ni onog trećeg, Izetbegovića, jer dogovori ove vrste, mimo institucija, sve da naknadne reakcije lidera HDZ-a i nije bilo, u sebi nose podtekst ignoriranja institucija, a onda i države.

Šta je pozadina sastanka Izetbegović – Dodik? Vjerujete li predsjedniku SDS-a kada kaže da se na sve moguće načine Savez za promjene pokušava izbaciti iz vlasti zbog priče o borbi protiv korupcije?

– Da je posrijedi ignoriranje države, s tim se slažem. S druge strane, državu i njezine institucije iz RS-a legitimiraju političke partije okupljene oko Saveza za promjene, a to, onda, znači da je ignoriranje institucija i forma nipodaštavanja rezultata parlamentarnih izbora. Logika je, drugim riječima, možete u vlasti na državnoj razini biti vi, ali u stvarnosti, bez mene, vi ste samo dio najobičnijeg folklora. Ne čudi me da čitavu priču na taj način želi postaviti Dodik, ali da mu u tome pomažu i koalicijski partneri Saveza za promjene na državnoj razini, to šalje vrlo čudne poruke.

Šta će nam donijeti lokalni izbori? Biste li se složili sa profesorom Miodragom Živanovićem u ocjeni da za glasanjem nema ni potrebe, jer rezultate unaprijed znamo?

– Da, u potpunosti se slažem s cijenjenim kolegom. I ne samo to. Vrlo sam blizu uvjerenju da su nakon parlamentarnih izbora glavni akteri bosanskohercegovačke političke golgote učinili sve kako bi nacionalna homogenizacija oko njih bila i izraženija nego do sada. Što kažu, dabogda ja ne bio u pravu, ali bojim se da će mi oktobarski izbori dati za pravo.

Kako riješiti Mostar? Šta stranačke predsjednike može natjerati na odgovornost, budući su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije poručili kako im je dosta jalovih svađa?

– Bez vanjskog pritiska status quo u Mostaru ima realnih izgleda na dugo trajanje. Ne vjerujem, međutim, da je dovoljan pritisak ambasadora značajnih centara svjetske moći, jer na ambasadore su lokalni politički akteri već odavna navikli. Šansi na uspjeh, da ne duljim, imaju samo pritisci sa samih vrhova tih svjetskih centara. Zamislimo, recimo, scenarij da lidere HDZ-a i SDA pozove predsjednik ili državni sekretar SAD-a u Washington, da im da zadatak da se na licu mjesta dogovore oko izbora za mostarsko Gradsko vijeće i, onako usput, na stol im baci informacije koje o njihovim sumnjivim dealovima imaju američke obavještajne agencije – a takvim informacijama one, siguran sam, raspolažu.

Zbogom, pameti

Vjerujte, dogovor bi bio postignut u roku od pola sata. Bez toga neće ići, jer sve ostalo ih ne može uvjeriti kako je to što čine i protiv ljudi i protiv kolektiviteta.

”Zaboravljeni branitelji” jedan dan se obruše na lidera HDZ-a, drugi dan ga hvale i traže da im osigura treći entitet. Ko je u ovoj državi lud, ko zbunjen i koliko nas je ostalo normalnih?

– Ma, bojim se da to niti ne zaslužuje specijalan komentar – i da samo pokazuje koliko prvi čovjek HDZ-a u vražije kolo, koje sam vodi, uspijeva uključiti sve što zemljom hoda. U jednom momentu se, istina, činilo kako je konačno „pročitan“. No, sada je jasno kako mu je repertoar spletki puno bogatiji no što se i moglo pretpostaviti.

Mogu li kladionice i hoće li postati vitalni nacionalni interes Hrvata?

– One su oduvijek i bile “vitalni” interes. Istina, taj interes nema nikakve veze s Hrvatima, u ime kojih ih se brani, nego s interesnim grupama koje sirotim Hrvatima desetljećima prodaju “rog pod svijeću“. No, stara je narodna, čovjeka možeš spašavati od svega, spasiti ga ne možeš samo od njega sama. Siguran sam, hoću reći, da je i priča o kladionicama u lokalnim razgovorima prodana kao hrvatski interes, a tu, onda, ostaje jedino ono “zbogom, pameti“.

Oslobođenje

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here