Legendarna sevdalinka u novoj verziji na Starom mostu

Mostar Rock School objavio je prije koji dan na svojem YouTube kanalu snimku s otvaranja Red Bullovog svjetskog ‘Cliff Diving’ prvenstva na kojem su nastupili nastavnici i polaznici ove rock škole koja djeluje od 2012. godine, Osnovala ju je grupa muzičara okupljenih oko Orhana Ohe Masla koji je do 2011. bio član i perkusionista benda Dubioza kolektiv s ciljem da pruže priliku mladim talentima i ožive glazbenu scenu u etnički podijeljenom gradu.

“Muzika po sebi funkcionira onako kako bi ljudi ustvari trebali funkcionirati globalno. Naravno da ima i u muzici nekih prefiltiranih stavova, ali oni se često prepisuju amaterizmu. Muzika funkcionira tako što se nadopunjava raznim utjecajima. Muzičari su bolji što su imali više prilike da uče i sudjeluju u različitim stilovima, žanrovima, prostorima… Natjecanje u muzici se također razlikuje od sportskih, ili bilo kojih drugih. Kultura vrlo rijetko ili nikako ima neke sljedbenike koji u ime kulture ili nekog znaka kulture stvaraju probleme unutar društva. U kulturi pobjednik odnosi plaketu ili muzički instrument dok cijela dvorana aplaudira od srca i s osmjehom na licu. Simpatizeri onih koji nisu pobijedili ne liju suze i nemaju ljutnju na licima nego to vrijeme troše na osmijeh i podršku prema svim izvođačima i cjelokupno lijepoj večeri ili višednevnom događaju”, filozofiju škole sažeo je Orhan Orha Masle. Škola je za polaznike besplatna, a liste čekanja dugačke.

MoRS Blues Band osnovan je lani kad je školu trebalo predstaviti na 13. Mostar Blues & Rock festivalu, broji 10 članova koji dolaze iz pet gradova: Mostar, Kupres, Kakanj, Čitluk i Trogir. Nastupili su na Starom mostu, a pjevačica Antonija Batinić koja je pjevala s 28 metara visoke platforme iznad tisuća okupljenih gledatelja.

“Pesma o Emini nikad umrijet neće”, kaže stih iz pjesme Alekse Šantića, mostarskog pjesnika koji ju je napisao pod utiskom ljepote Mostarke Emine Sefić. Stihovi su 1902. objavljeni u časopisu “Kolo”, a pjesma je kasnije postala popularna sevdalinka do danas otpjevana u brojnim različitim aranžmanima.

Mostarska Rock škola u ljeti ove godine objavila je apel za pomoć najavljujući kako bi se, ako ne pronađe sredstva, mogla zatvoriti do listopada ove godine. Koliko ona znači mladima u Mostaru najbolje će reći oni sami u videu snimljenom za kampanju podrške zahvaljujući kojoj svaki donator može postati počasnim članom ovog vrijednog projekta.

Lupiga

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here