Koliko glasača u BiH pati od Stockholmskog sindroma?

Naš konačni odgovor – jako velik broj bosanskohercegovačkih glasača pati od Stockholmskog sindroma.

Riječ je o sindromu emocionalne veze i identifikacije s tlačiteljem, agresorom, teroristom itd, ima te bagre još… Zanimljivo, nazvan je po pljački banke u Stockholmu 1973. kada su se žrtve emocionalno vezale za pljačkaše. ( U BiH za Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika)…

Ta solidarnost se može ponekad pokazati i u samom činu, kada taoci pomažu svojim otmičarima da ostvare svoje ciljeve ili da pobjegnu od policije. Ovaj sindrom su istraživali znanstvenici u okvirima viktimologije i došli do zaključka da se cijeli proces temelji na strahu da ne dođe do još veće patnje za taoca ali i zbog unutrašnje dobrote taoca da pomogne otmičarima. Što više energije se utroši u taj odnos, to će biti teže raskinuti ovu vezu.

E, sad se postavlja pitanje koliko je viktimologa potrebno da izliječi sve ove koji dadoše glas onima koji im otvoreno ili posredno prijete da će ostati bez posla.

Viktimologija je mlada znanstvena disciplina koja izučava žrtve. Eto što treba studirati. Posao zagarantiran slijedećih pedeset godina.

Koliki broj bosanskohercegovačkih glasača pati od Stockholmskog sindroma jednostavno je izračunati. Naime, samo saberite broj glasova koje su dobile nacionalističke stranke i njihovi predvodnici.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here