Ko savjetuje članove Predsjedništva BiH i koliko zarađuju?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović imaju ukupno tri šefa kabineta i čak 15 savjetnika.

Izetbegović je za šefa kabineta angažovao Elvira Čamdžića, a kao savjetnike Amela Suljovića (savjetnik za nevladine organizacije), Irhama Čeču (savjetnik za odnose s medijima), Dževada Mahmutovića (savjetnik za pitanja povratnika i dijaspore) i Selmu Cikotića za kojeg na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH ne piše koja mu je oblast savjetovanja.

Čamdžić je prethodno bio Izetbegovićev savjetnik za vanjsku politiku, a na mjesto šefa kabineta naslijedio je Harisa Bašića. Suljović je književnik i novinar, predsjednik Društva za zaštitu i promociju kulture “Klepsidra” koja svake godine dodjeljuje nagradu Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva. Izetbegovićev savjetnik za medije je nekadašnji novinar Irham Čečo.

Izetbegovića savjetuje i Dževad Mahmutović. U njegovoj biografiji, između ostalog, piše da je bio docent na Pravnom fakultetu u Tuzli, u kabinetu potpredsjednika NSRS Ševkeda Hafizovića, direktor i stručni savjetnik u pojedinim preduzećima, odbornik u Skupštini opštine Milići. Selmo Cikotić je bivši državni ministar odbrane.

Ko savjetuje Čovića?

Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čovića vodi šefica Tonka Krešić iz Stoca koja je ranije bila angažovana u uredu nekadašenjg predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande. Bila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Čovićev savjetnik za sigurnost je Dario Krezić. On je bivši potpredsjednik Gradskog odbora mladeži HDZ-a BiH u Mostaru. Osim njega, savjetnici su i Igor Planinić, Dejan Vanjek,Sanja Bazina, Tugomir Čuljak i Andrijana Katić.

Čović je nedavno Planinića imenovao za hrvatskog oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Vanjek je Čovićev savjetnik za vanjsku politiku dok je Bazina savjetnica za evropske integracije.

Čuljak u Čovićevom kabinetu ima posebnu ulogu. Rođen je i odrastao Frankfurtu. Radio je kao inženjer kompaniji “Lufthansa Technik” te je vlasnik nekoliko patenata. Političku karijeru započeo je kao član Mladeži, a u zadnje četiri godine član je Predsjedništva ove koordinacije.

Ko savjetuje Ivanića?

U Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske angažovani su šefica Nataša Zirojević, Mira Pekić, Zoran Đerić, Diana Čekić, Velimir Sakan i Marija Milić.

Ivanić ima veliko povjerenje u svoju šeficu kabineta sa kojom sarađuje godinama još iz vremena dok je bio ministar vanjskih poslova naše zemlje.

Ivanićev savjetnik je i Zoran Đerić, jedan od osnivača PDP-a i dugogodišnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS). Bio je od 2000. do 2003. potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, a nakon toga jednu godinu ministar unutrašnjih poslova. Dvije godine, od 2005. do 2007, radi kao direktor Fonda za razvoj i zapošljavanje RS-a, a potom je bio poslanik u NS RS-a u dva mandata. Od 2015. godine savjetnik je srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Diana Čekić i Velimir Sakan su bivši poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Plaća savjetnika članova Predsjedništva BiH iznosi nešto više od 2.100 KM dok šefovi kabineta primaju približno 3.000 KM plaće.

N1

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here