Ko je Sanjinu Sefiću pomogao da pobjegne iz BiH?

Potraga za Sanjinom Sefićem, koji je automobilom u ponedjeljak uvečer usmrtio dvije osobe, još uvijek traje. Sefić je pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, preko graničnog prijelaza Uvac kod Prijepolja, gdje ga prema pisanju medija traži tamošnja policija.

Autorica Aida Đugum

Prešao je granicu, iako je MUP Kantona Sarajevo obavijestio Graničnu policiju BiH o identitetu osobe koja je skrivila saobraćajnu nesreću. Oni koji su napravili propust biće rigorozno kažnjeni, poručuju iz Granične policije BiH.

I dok se utvrđivalo ko je nadležnih napravio propust, na Filozofskom fakultetu, gdje su studirale žrtve obijesne vožnje Edita Malkoč i Selma Agić, upriličena je komemoracija.

Dva mlada života ugasila su se na sarajevskim ulicama i to zbog prebrze vožnje onih koji glavne saobraćajnice već duže vrijeme koriste za utrke.

Dvadesetogodišnja Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i 21-godišnja Selma Agić iz Bugojna bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U ponedjeljak uvečer, propisno prelazeći ulicu, zgažene su jer je Sanjin Sefić iz Sarajeva vozio brzinom 100 km na sat. Sarajlije su organizovale protest.

Ako je dvije hiljade policajaca u Kantonu, zašto ne stoje uz ovu ulicu!? Ova omladina zna da na Youtube ima milion snimaka trkača, jel’ znate? Jeste li vidjeli, je li znate da se bodovi dijele za prolazak kroz crveno? Jel’ znate svi?! Pa kako mi znamo, a oni ne znaju!?“, pita ogorčena građanka Svjetlana Nedimović.

Nakon počinjene saobraćajne nesreće, Sanjin Sefić se dao u bijeg.

“Mi smo zvanično obaviješteni od Granične policije BiH da je lice inicijala S.S. u 6:36 prešlo granični prelaz Uvac i uputilo se u nepoznatom pravcu“, kaže Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Iako je MUP Kantona Sarajevo istu noć obavijestio Granične policije BiH, Sanjin Sefić, kako se sumnja, uz pomoć tri osobe prešao je granicu sa Srbijom.

“Granična policija BiH 11. oktobra pokrenula je interne i druge postupke u cilju provjere postupanja svih policijskih službenika uključenih u obavljanje graničnih provjera osobe S.S. i onih koji su bili zaduženi za prenos informacija i naredbi u vezi sa osobom S.S. Protiv svih policijskih službenika za koje bude utvrđeno da su načinili propust u obavljanju službene dužnosti, biće pokrenuti disciplinski i drugi postupci i biće rigorozno sankcionirani“, objašnjava glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Ovo nije prva saobraćajna nesreća sa kobnim završetkom za građane Sarajeva.

Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj kaže da vozači – povratnici u izvršenju krivičnih djela terorizaju stanovništvo.

“Strah ulijevaju, ograničavaju slobode ljudi, a to država mora da se obračuna sa pojedincem. Ako to oni koji su uzeli vlast ne mogu, neka kažu, neka odstupe. Doći će neko ko zna. Ovo je jako bitno – danas svi odlučuju o saobraćaju, a najmanje inžinjeri saobraćaja i najmanje oni koji znaju šta je to saobraćaj“, ističe Kovačević.

I dok vlasti prebaciju odgovornost od jednih do drugih, novinar i publicista Ahmed Burić kaže:

„Neko, dakle njihov, je opet ubio nekog ničijeg. I to je ono – da je njihov, dokazuje činjenica da je ubojica uz pomoć nekoga iz MUP-a uspio preći granicu. Dakle, ovdje se stvaraju privatne kohorte i meni se čini da je krajnje vrijeme Bosancima i Hercegovcima u tom smislu opamete, jer njihove porodice bivaju desetkovane, dok nekolicina porodica ih drži u šaci, u strahu.“

Na cestama u BiH godišnje pogine nekoliko stotina osoba, hiljade su lakše ili teže povrijeđene. Zbog obijesne vožnje ginu djeca, prekinute su mladosti…

Bosanskohercegovačko zakonodavstvo ne poznaje termin nasilnička vožnja ili obijesna vožnja, kao što je to slučaj u susjednim zemljama, a kazne su preblage.

RSE

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here