Je li ovo konačan kraj Vase Brkića?

Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić našao se u središtu najnovije afere s obzirom na to da postoje indicije da su članovi vrha te političke organizacije lažnim SMS-ovima radili na diskreditiranju glavnog državnog odvjetnika u slučaju Zdravka Mamića, inače donatora i simpatizera te stranke. Optužbe su prilično ozbiljne s obzirom na udar vladajuće stranke na DORH, a Brkić je ovom aferom na korak od izbacivanja iz HDZ-a. I to mu nije prvi put. No, krenimo redom.

Sa srednjom školom do pozicije drugog policajca države

Milijan Brkić rođen je 1970. godine u Klobuku pokraj Ljubuškog u Bosni i Hercegovini, u zaseoku Brkići. U vrijeme dok je Milijan pohađao drugi razred osnovne škole, obitelj donosi odluku o preseljenju u Zagreb, u naselje Dubec. U Zagrebu će Brkić završiti osnovnu školu, zatim srednju tehničku školu, da bi onda upisao studij kriminalistike. U Domovinskom ratu bio je pripadnik MUP-a, točnije član Alfa, specijalne policijske jedinice. Ondje je dobio i nadimak – Vaso.

Politička karijera kreće mu od 2000. godine, kada se kao zapovjednik specijalaca upisuje u HDZ, a s 33. godine odlazi u mirovinu. U mirovini je radio kao vozač oftalmologa Nikice Gabrića, a onda ga od zaborava izvlači Tomislav Karamarko s pozivom u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). Iz tog vremena ostalo je niz nerazjašnjenih afera, od političkog zapošljavanja u SOA-i, lažiranja sigurnosnih provjera pa do korištenja službe u privatne svrhe.

Iz SOA-e će se Brkić ubrzo prebaciti u policiju i to kao zamjenik ravnatelj policije Vladimira Fabera. Brkića je na to mjesto postavio Karamarko kojeg je Sanader 2008. godine doveo u vladu, na mjesto ministra unutarnjih poslova. Brkić je u to vrijeme bio zamjenik ravnatelja policije s tek završenom srednjom školom. Brkić užurbano od 2008. godine do 2011. godine završava Visoku policijsku školu i prima diplomu kriminalista. Brkićeva diploma pokazat će se kao još jedna u nizu njegovih afera.

Plagijat i Karlovačka banka

Aferu s plagijatom rada “Organizacijske razine MUP-a RH”, otkrio je Index u studenom 2012. godine. Visoka policijska škola poništila je prvo Brkićev diplomski rad jer je utvrđeno da se radi o plagijatu, a 2016. godine dali su mu rok od godine dana da napiše novi kako mu ne bi bilo oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista. Brkić je tako “opet” diplomirao u listopadu 2010. godine. Zanimljivo je kako je Brkića tada gorljivo branio Karamarko, tvrdeći kako Brkić rad nije prepisao, nego ga je “kompilirao”.

No, naravno to nije bila jedina Brkićeva afera. Otkrilo se da Brkićevi posjeduju dionice nekoliko kompanija, među kojima i 3809 dionica posrnule Karlovačke banke. Upravo ta ih je banka kreditirala sa 162 tisuće eura. Brkićeva supruga bila je suvlasnica manjeg dijela tvrtke Opatovina projekt koji je Karlovačka banka kreditirala s čak 142 milijuna kuna. Za tu su se poslovnu operaciju svojevremeno zanimali i istražitelji, no zaključili su da nije bilo kriminala, nego da je u pitanju rizični plasman banke. Ono što je ostalo iz tog vremena je informacija kako je posao s tom bankom uslijedio nakon što se Brkić navodno zbližio s Milanom Bandićem, aktualnim zagrebačkim gradonačelnikom koji je danas višestruki optuženik USKOK-a.

Sporne pozajmice za Kolindu i Plenkovića

No, Brkić se nije zadovoljavao sjenom u policiji, već se odlučuje na prodor u HDZ. Distancirao se od tadašnje šefice te stranke Jadranke Kosor i stao uz bok Karamarku. Naime, mnogi kažu da je Karamarkovo tajno oružje za pobjedu u HDZ-u bio upravo Brkić i njegove navodno sjajne organizacijske sposobnosti, u kombinaciji s upornim radom na terenu. Nakon što je Karamarko osvojio vlast, Brkića postavlja kao glavnog tajnika pa Brkić uskoro postaje prvi operativac stranke.

Naravno, ni ta Brkićeva funkcija nije prošla bez ozbiljnih afera. Pavao Vujnovac, hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim biznisom, potvrdio je kako je HDZ-u posudio 4,2 milijuna kuna. Vujnovac je tvrdio da je posudbu HDZ-u napravio na zamolbu tadašnjeg glavnog tajnika Milijana Brkića. Financijski izvještaji HDZ-a za 2013. i 2014., kao i izvještaj Državnog ureda za reviziju, potvrdili su kako je HDZ uzimao milijunske zajmove kako od banaka, tako i od trgovačkih društava. Jedna od tvrtki koja je davala zajam HDZ-u bavi se plinskim biznisom. Plinski biznis u fokusu je političkih afera HDZ-a od doba Ive Sanadera do Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica.

Pozajmice su korištene za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović te za izbore za europski parlament nositelja Andreja Plenkovića, a prema izjavama HDZ-ovaca jedini je Brkić znao odakle novac.Upravo će ova afera, za koju Plenković tvrdio da nije znao, biti prvi veliki kamen spoticanja između njega i Brkića. No, vratimo se u dane ljubavi Brkića i Karamarka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Karamarko ga se htio riješiti

Što se tiče političkih i javnih nastupa, Brkić je u doba radikalno desnog Karamarkova HDZ-a predstavljao radikalnu struju u toj stranci. Brkić je često ulazio u verbalne sukobe s predstavnicima srpske manjine, a ulazio je i u otvorene sukobe s novinarima koje je optuživao da su krivci za odlazak Hrvata iz države. Za vrijeme Karamarkove vladavine Brkićev utjecaj u stranci je rastao, a čini se da je nakon osvajanja vlasti na parlamentarnim izborima to postalo neizdrživo. Karamarko se odlučio riješiti Brkića, no Brkić se na koncu riješio Karamarka.

Sve je počelo kada je Index srušio skandaloznog ministra branitelja Miju Crnoju. Nakon što je većina braniteljskih udruga zatražila od HDZ-a da postavi Brkića kao ministra branitelja, Karamarko ga je i predložio. Znalo se tada da je Brkić zbog afere s prepisivanjem diplome neprihvatljiv Mostu i premijeru Tihomiru Oreškoviću. Brkić je na koncu sam povukao kandidaturu za ministra, a time je propao Karamarkov plan da politički dotuče glavnog tajnika stranke. Brkić je tada i to preživio.

Iako su Karamarkove i Brkićeve političke karijere neraskidive te je bilo jasno da dijele iste političke stavove, upravo će Brkić na predsjedništvu stranke 2016. godine zatražiti od Karamarka da se povuče s mjesta šefa stranke i preuzme odgovornost za gubitak vlasti, raskid koalicije s Mostom te za aferu Konzultantica. Brkić je već tada u rukavu imao Andreja Plenkovića. Nakon dolaska Plenkovića na čelo stranke Brkić, opterećen nizom afera, postaje njegov zamjenik.

Nakon najave istrage, sukob i s Plenkovićem

No, ubrzo dolazi i do sukoba Brkića i Plenkovića, posebno nakon što je Plenković javno zatražio da se ispitaju financije HDZ-a i to sporne posudbe kojima je upravljao Brkić, a vezane za plinski posao. Brkić je naime jedan od predvodnika, uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, proruske politike dok se Plenković, više puta u svojim govorima, posebno onim u Ukrajini, pokazao kao suprotna strana.

Definitivno je između Plenkovića i Brkića “puklo”prošle godine kada je zaustvljena koncesija za plažu na Braču, Zlatni rat iza kojeg je stajao partner Zorana Gobca, a koji se veže uz Karamarka i Brkića. Od tada kreću i ideološki sukobi pred javnosti te “nepomirljive” razlike shvaćanja politike između Plenkovića i Brkića.

Najveći politički udar na Plenkovića iz vlastite stranke bio je u travnju ove godine, kada je gotovo četvrtina saborskih zastupnika ove stranke glasala suprotno volji stranačkog predsjednika. Naravno, riječ je o ratifikaciji Istanbulske konvencije protiv koje je otvoreno bio upravo Brkić. I to kao drugi čovjek stranke.

Brkić je bio otvoreno protiv Plenkovića i u slučaju osude haške šestorke, a bio je i na suprotnim stranama u slučaju ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, a javno se zahvalio ustašama na borbi za Hrvatsku. Brkić je i za referendum kojim se traži promjena izbornog sustava rekao kako se ne može ponižavati 400.000 ljudi koji su potpisima dali svoje mišljenje za referendum.

Kumovi i prijatelji na meti USKOK-a i DORH-a

U pozadini navodno ideološkog obračuna između umjerenih i radikalnih desničara u HDZ-u Brkić je nizao afere. Od povezanosti s uhićenim policajcem Mirom Labrovićem kojeg se teretilo za iznudu, preko veza s uhićenim poreznikom Radoslavom Raspudićem, višim inspektorom u Poreznoj upravi u Službi za analizu, planiranje i izvješćivanje pa do povezanosti s ljudima iz plinskog posla. Njegov brat, u isto vrijeme, učestalo pobjeđuje u natječajima Grada Zagreba za poslovne prostore. Brkića se učestalo veže i s obavještajnim podzemljem HDZ-a, a čini se da bi mu ova posljednja u nizu afera mogla i presuditi.

Događa li se to uz Plenkovićev nalog, ostaje vidjeti, no činjenica da Plenković koji s nestrpljenjem očekuje HDZ-ov prosvjed u Vukovaru. ne žele da mu Brkić presudi političku karijeru, na isti način kao što je presudio i Karamarku.

Index

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here