Igor i Arijana, eto nam boljih dana

Arijana Demirović, mlada Bišćanka, trebala bi se udati za dečka iz Laktaša, Igora Dodika. Ova vijest zaslužuje kakvu predzadnju stranicu lokalnih novina, gdje na olovom popljuvanom papiru ,,ispadaju“ novovjenčani. Ali ovo nije obična ljubavna priča, pa mora ići visoko, visoko naprijed. Na naslovnice.

Autor: Dragan Bursać

Jer, Arijana Demirović nije bilo ko, ona je kćerka nekadašnjeg nogometaša Irfana Demirovića, a sada prvog čovjeka bišćanskog ,,Triglav osiguranja” i, što je još važnije, Igor Dodik je sin Milorada Dodika, nekadašnjeg premijera, a danas…ma dobro, znate sve o Dodiku. Igor je takođe poznat kao nezaposleni student, koji je stekao kreditne preduslove kako bi podigao 3 miliona KM za naake jabuke. Treba djetetu, šte ćete, a i ima jakog žiranta.

Sedma sila se digla na noge. Konačno je došlo do sljubljivanja politike, trača, žutila i ljubavne priče u jednu informaciju! Konačno, vijest koju mogu čitati i stari i mladi, i oni sa nešto škole i oni koji su hodali oko iste. Podjednako će biti zainteresovani i profesori i frizerke. Krajina je dobila svog Romea i Juliju!

Informativci užurbano prenose podatke žutaćima, žutaći informativcima pikanterije. Mediji u Bosni su dobili novu doping dozu priče. Istina?

I svi komentarišu.. Tim bolje.

Cinici i nacionalisti koji su tvrdili kako nema ništa od te ljubav i kako se samo sedma sila hrani glupostima, zavukli su se u jazbine. Oni otvorenijeg duha kažu kako, ono, ima ljubavi i već se prokejktuju u buduću sapunicu. Poput britanskih tetkica koje su sakupljale šoljice sa Dajanom i Čarlsom. Nepopravljivi romantici se kunu da će ljubav pobijediti, a matičar posao odraditi. I karte se traže.

18. juli. dan državnosti, ustavotvornosti, derneka, svadbe i ko zna čega sve ne. To se čeka! Biće ića i pića, mezetluka i rahatluka, Cece i Harisa…

Pravovjerni u oba tabora, i Demirovićevom i Dodikovom, koji su tvrdili da da nema šanse da se Bošnjakinja i Srbin, i to iz tako uglednih familija orode, podvučenih repova muče. To ne biva. Ne ide. Ali, eto, baš biva.

Padoše u vodu sve hipoteze po kojima mogu i ona i on probrati među stotinama ,,svojih“, pa da sve bude kako spada. I po Bogu i po Allahu.

Pita se pošten bišćanski pravovjeran svijet šta to bi jednom uglednom sportisti da pusti dijete za Kaurina. Školovao je malu daleko od ovog vilajeta, u Italiji, na prestižnom milanskom Univerzitetu Bokoni. Možda je to i greška Irfanova. Jer na tom, kao i na ostalim bjelosvjetskim koledžima, ima svakakve mlađarije. A mladost ludost, pa ko koga dohvati. Ljubav ne pita za godine, porijeklo, a pogotovo naciju. Istu muku deveraju i banjalučki nacionalisti.

Dumaju kako je Igor mogao naći cura na svaki prst po stotinu. Lijep, pametan, obrazovan mladić. I, eto, ode u tu Italiju. Ma, mogao je, kad je već morao, i kakvu strankinju, i katolkinju, nije to sramota, još i bolje. Da se vidi kako su Dodikovi internacionalno raspoloženi i prema svijetu otvoreni. Ali, kud baš od čitave planete da ,,zakači“ Arijanu, iz centra Bihaća? Arijanu, navijačicu bosanske reprezentacije. Fanatikosicu! Noćna mora!

I kud baš sad? Pa, zar malom nije jasno da se vodi proces sakupljanja dokaza protiv Atifa Dudakovića. Ne, ne, to ne biva. U odnosu na Arijanu i Igora, Romeo i Julija su bezbrižna djeca koja nisu imala gotovo nikakve prepreke za brak. Pih, čudna mi čuda, dvije familije u Veroni koje se ne vole. Pa, to je ovdje predbračni podrazumijevajući faktor. Koje se to dvije porodice vole u našem Oboru? Mislim, ako se vole, nešto mute, pa se samo prave da se vole. Tako to ide.

Građanski liberali, ljubitelji raznoraznih diskursa, pohitaše da ispitaju diskurs čovječnosti i ljudskosti u ovoj vezi. Već se čuje i sa Vrbasa i sa Une kako je sasvim normalno da se dvoje mladih u ljubavi uzmu. Ovo je samo pokazatelj kako se može razdvojiti profesionalno od privatnog. Konačno i lijeva građanska opcija može reći nešto lijepo za Milorada Dodika. Vidi se da je čovjek vaspitao svoju djecu bez bilo kakvih nacionalnih predrasuda. Sličan odgoj je dao, očigledno, i Irfan Arijani. Nije Dodik, nacionalistička zvijer. To mu je samo posao. On je običan čovjek, skoro, skoro kao i mi smrtnici.

Uzbuna na dvoru

Dodikovi intimusi su sigurno prebacivali šefu ovu privatnu ,,stvar“. Ali, sad, kad su djeca pred oltarom, red je ,,nedostatak“ pretvoriti u prednost. Začepiće usta sarajevsko-teheranskoj čaršiji kako je Milorad zlo! Sa osmjehom i puni aikido ideja, utrčavaju i istrčavaju iz kabineta Miloradovi savjetnici.

,,Sad kad je Arijana naša i Bihać je naš. A naš Bihać, nedosanjan san, znači i da nam je Dudaković na dlanu“, gotovo se otima sa usana mladih SNSD-lavova.
I volio bi, možda Milorad, da to prođe kao privatna stvar. Što bi se reklo, u krugu porodice. Ali ne može. Nije Milorad što i običan čovjek. Za njegov bol u želucu zna čitava država. A šta je malo gastritisa u odnosu na bošnjačku snahu u familiji? Zna sve to Milorad. I zna da su rijetki oni koji ovih dana u njemu ne vide multinacionalnog ,,tatu“ na svadbi.

Zna takođe da ima onih ,,prijatelja“ koji mu već zamjeraju što ga je Incko nazvao potencijalnom ,,lokomotivom u regionu“. Pa, zar ima išta gore nego da te Incko pohvali dok ga tjeraš iz OHR-ovog čadora, pitaju se Milini jastrebovi? Izgleda da ima.

Još će Mile u Bihać na noge nekom baliji da otkupljuje mladu!? O, gospode, šta to radiš narodu serpskom? Nije dosta što si ludim Rusima dao ideju da kosovske Srbe presele u Sibir, nego praviš i sprdnju sa malim Igorom, mumlaju naci-lokalci po čaršiji banjalučkoj.

A ,,ozbiljni analitičari“ se već pitaju kakvu će sudbinu imati Bosna i Republika Srpska sa Arijanom Demirović na Dodikovom dvoru? Hoće li to uticati na Miloradov posao lokalnog nacionaliste i provokatora? Hoće li Dodik, zbog Arijaninih, da se približi prvo Lipovači, a onda, logično i svom nikad ne prežaljenom SDP-u .

Tek, budalaštine i teorije zavjere frcaju na sve strane.

I niko na bijelom svijetu ne zna ko su Igor Dodik i Arijana Demirović, ali zato sigurno znaju da će se vjenčati. I eto, stanovnicima Obora, osuđenim jedni na druge, to je nekako prevažno i prebitno. Pored sve gladi, neimaština, otpuštanja, štrajkova, prevara i laži, to im je jaako bitno. Narodu, koji je još uvijek u srednjem vijeku, koji još prebrojava krvna zrnca i slične ludorije, u 21. vijeku je od ,,vitalnog nacionalnog interesa“ svadba Igora i Arijane.

Šta je ružno u državi Danskoj?

Pa ružno je što su ovu sretnu priču markirali i obilježili roditelji. Do te mjere da je “mlada iz Beograda” i da “Dodik ženi sina”. Dehumanizirana su djeca. Ovaj put iz posve razumljivih nacionalističko-marketniškh razloga. Ne biva da se jedna djevojka Bošnjakinja iz viđenije kuće uda za sina prvog među nejednakima u Srba.

Tako mediji pričaju o vjenčanju igora i “beograšanke”. Valjda da umire sami sebe i svoje donore.

To što dvoje mladih ljui imaju žig po rođenju-Pa hej, tim bolje (sic!)

Na žalost.

Buka

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here