Hristos voskrese

Redakcija “neznase.ba” svim pripadnicima hrišćanske vjeroispovijesti želi da u zdravlju i veselju provedu najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Hristos Voskrese!

Vaskrs je koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvijek se vezuje za nedjelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. travnja do 8. svibnja.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što Badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Vjernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su  misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Pravoslavni vjernici razmjenjuju pozdrave – Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

Sreća i radost neka vam budu pratitelji uz kanon Svetom Kralju Stefanu Dečanskom.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here