Hoće li DF biti izbačen iz vlaka HDZ-a i SDA

Sastanak o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji je planiran za ovaj tjedan bit će posljednja prilika da se spasi koalicija HDZ-a BiH, SDA i DF-a Željka Komšića, tvrde izvori iz HDZ-a i SDA.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Realno je, kažu iz HDZ-a BiH, da na sastanku, koji će najvjerojatnije biti održan sutra, DF pristane na jedno ministarstvo koje mu nude HDZ i SDA, u suprotnom će se morati tražiti novi partneri koji će participirati s ovim dvjema strankama u budućoj Vladi HNŽ-a. Identično misle i u SDA.

Manjinska Vlada

O novim partnerima još nisu službeno razgovarali, a ne vesele se ulasku niti jedne druge stranke u koaliciju. Mogući i najizvjesniji scenarij je da SDA i HDZ sami sastave manjinsku Vladu podjelom resora na način da SDA pripadne 6 ministarstava, a HDZ-u pet i premijerska pozicija.
Ovo je, po mnogima, i najbolje rješenje jer bi dva izborna pobjednika preuzela odgovornost na sebe bez uplitanja drukčijih stavova. Sličan scenarij odigran je i u SBŽ-u gdje je vlast formirana bez DF-a, a prepreka za ostanak u igri DF-u je i politika koju zagovaraju i koja je dijametralno suprotna stavovima starih koalicijskih partnera i politika koje namjeravaju provoditi u iduće četiri godine.
U slučaju da se odluče na formiranje manjinske Vlade, SDA i HDZ moraju dobiti potporu još dva zastupnika u županijskoj Skupštini s obzirom da je za potvrđivanje Vlade potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno 20 od ukupno 30 zastupnika. Ove dvije ruke, kažu, naći će lako, na isti način kako su osigurali potporu i prilikom izglasavanja proračuna.

DF ide do kraja

Predsjednik ŽO-a HDZ-a u HNŽ-u Rafael Gagro kazao nam je kako će u srijedu ili četvrtak sve biti jasno te kako se konačno mora podvući crta kada je u pitanju raspodjela resora.
Po njemu, najrealnije je da DF prihvati ponuđeni prijedlog, a ako ne, tražit će se novi partneri. Identičan stav nakon zadnjeg sastanka iznio je i predsjednik ŽO-a SDA HNŽ-a Salko Sokolović koji je poručio kako su se iscrpile sve ideje kada je u pitanju formiranje vlasti te kako ne pristaju na manje od pet resora u budućoj Vladi, koja mora biti formirana što je prije moguće, s ili bez DF-a.
DF pak smatra kako se pregovori neće završiti u ovome tjednu. Članica Predsjedništva DF-a Ružica Burić poručuje kako neće odustati od pregovora tek tako.
– Mi sami nećemo odustati i napustiti pregovore. Ići ćemo do kraja s razgovorima, dok se ne iscrpe svi argumenti i ideje. Ako oni ne žele s nama, onda neka se izjasne i traže druge partnere, kazala je Burić i podcrtala kako ne pristaju na jednu ministarsku poziciju koju im partneri nude.
Po njoj, zahtijevat će ponovno minimalno dvije ministarske fotelje, a na HDZ-u i SDA je dogovoriti se na koji način će im to osigurati. Važno je na kraju reći kako HDZ i SDA moraju u ovome tjednu naći rješenje za novu Vladu jer je stara ostala bez premijera, a samim tim je i njezino djelovanje svedeno na minimum.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here