HDZ je zapalio huškačku atmosferu, a Plenković sad kaže da poštuju presudu

“Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki”, rekao je danas premijer Andrej Plenković naglasivši da ne želi da se njegove izjave pogrešno interpretiraju i da se tako stvara “dojam da Hrvatska ne poštuje presudu”.

Sud u Hagu proglasili političkim

Bitno je naglasiti da Plenkovićeva potreba za pojašnjenjem dolazi nakon što je utjecajni britanski Guardian objavio da je Plenković prvi europski vođa koji je podržao ratnog zločinca. Za britanske novinare Plenkovićeva izjava o “dubokoj moralnoj nepravdi” znak je podrške ratnom zločincu Slobodanu Praljku. I njemački mediji izrazili su čuđenje reakcijom hrvatske vlade na hašku presudu.

No zanimljivo je kako je sada Plenković za sve pokušao okriviti novinare tvrdeći kako su njegove izjave o Praljku “krivo interpretirane”. To nikako ne može biti točno jer osim što je Plenković nedvojbeno rekao da je presuda neprihvatljiva, tu je i niz izjava ministara kao i članova njegove stranke koji su iskazali nepoštovanje prema sudu potpirujući tako nacionalnu histeriju i prijetnje jasno označavajući krivce i naglašavajući kako je sud u Haagu politički sud.

Plenković se u ni jednom trenutku nije ogradio od takvih izjava, ali ni akcija članova svoje stranke. No krenimo redom.

Plenković je jasno rekao da je presuda neprihvatljiva

“Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi presude šestorci u cijelosti je nepravedan i neutemeljen i kosi se s povijesnom činjenicom i istinom, stoga je ovakav stav presude neprihvatljiv”, rekao je Plenković o presudi haškoj šestorci. Izjavom da je presuda “neprihvatljiva” krenula je i medijska kanonada.

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, ujedno i predsjednik HVIDR-e, potpisnik je pisma u kojem se tvrdi kako najveći krimen za presudu ima bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivša hrvatska ministrica Vesna Pusić te su spomenuli i saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha.

HDZ imenovao krivce i potpirivao atmosferu linča

Čovjek koji je doveo Plenkovića na čelo HDZ-a, Vladimir Šeks, optužio je pritom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kao jednog od najodgovornijih za donošenje ovakve presude te da je na posredan način odgovoran za smrt Praljka.

Plenkovićev HDZ sljedećih dana sa sigurne udaljenosti gledao je linč prema tim osobama, a nije se oglasio ni jednom riječi na niz ozbiljnih prijetnji koje je primila redakcija Indexa samo zato što smo kraj imena Slobodana Praljka stavili i da je pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

Primjerice, zastupnik HDZ-a Đakić kada je upitan kako tumači prijetnje koje je zbog svojih stavova o presudi primili neki zastupnici odgovorio je kako “o tim individuama koje cijelo vrijeme napadaju, vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje i hrvatsku državu” zapravo ne želi govoriti.

Hibridni i nevjerodostojni HDZ

“Spušten je zastor i na međunarodno pravosuđe. Ova presuda ne samo da je apsurdna, ona je perverzna i ja tu presudu odbacujem kao neutemeljenu”, kazao je u saboru zastupnik HDZ-a Božo Ljubić. Potpredsjednik sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je za sud u Haagu kako je politički.

“Sud nije sudio po pravdi, pravu i činjenicama, suđeno je politički i politički se pokušava pisati činjenično netočna povijest”, rekao je Brkić.

Ako netko poštuje haški sud, a Plenković tvrdi da je on među njima, sigurno ne bi dopustio ovakvo ponašanje vlastitih zastupnika i članova stranke. No Plenković je posljednjih dana takvo ponašanje čak i poticao. Prije svega svojom izjavom kao šef vlade da je odluka – neprihvatljiva.

Tvrdeći, nakon svega, da su ga novinari krivo interpretirali, nastavlja se i Plenkovićev rat protiv medija koji pišu kritički o ovoj vladi, zbog čega je izmislio pojam hibridnog rata.

Index

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here