Google radi na narukvici koja može detektirati rak

Već tri godine Google je, pomalo u medijskom zatišju radio na ne toliko tajnom projektu vezanom uz istraživanja za ljudsko zdravlje. U njemu sudjeluje više od 100 doktora i znanstvenika, a The Atlantic je imao prilike pogledati kako to izgleda u nešto više detalja
Nije neka posebna tajna da Google želi ‘uposliti’ nanočestice u čitavom nizu tehnologija, koje bi trebale dovesti do nove ere prevencije i dijagnostike. Voditelj projekta Andrew Conrad je već ranije za BBC izjavio kako zapravo žele medicinu izmijeniti na način da ona bude proaktivna i preventivna, a ne reaktivna. Istu stvar je ponovio i za The Atlantic te prezentirao modele ljudske ruke, kroz koje mogu pumpati tekućinu.

Riječ je o simulaciji krvotoka kroz ruku, a Conrad navodi da nije teško zamisliti scenarij u kojem pacijent popije tabletu koja sadrži mnoštvo nanočestica, s određenim markerima koji se mogu ‘zakačiti’ na stanice raka. Nakon što te čestice dođu u krvotok, posebna narukvica bi ih magnetizmom prikupila na jedno mjesto i napravila analizu – svjetlom.

Kako bi se pak detektiralo svjetlo koje stiže s nanočestica, Conrad i ostali stručnjaci moraju razumijeti na koji način svjetlo prolazi kroz ljudsku kožu te su u Googleu kreirali umjetnu kožu. Iako je ostatak znanstvene zajednice ponešto skeptičan u takvom pristupu, Conrad vjeruje da se upornost isplati te se nada kako do implementacije neće proći desetljeća, već možda samo nekoliko godina:

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here