Geto Prajd u Podgorici

Parada ponosa u organizaciji ” Queer Montenegro” protekla je u najboljem redu, tako su izvijestili mediji u Crnoj Gori i regiji.

Za razliku od prethodnih, koje su popraćene nasiljem, ovu četvrtu su organizatori okarakterizirali kao značajan napredak.

Piše: Emil Karamatić

Kako taj napredak izgleda, provjerio sam na licu mjesta.

Hodao, tražio i nakon tri sata uspio doći na mjesto događaja.

podgorica

Stotine policajaca su osiguravali centar grada, koji je od jutarnjih sati bio zatvoren za promet.

Prve slike nisu bile obećavajuće a ponajmanje u slobodarskom duhu.

Jedan od najljepših mostova u Podgorici, most Blaža Jovanovića, koji preko Morače povezuje Bulevar Svetog Petra Cetinskog bio je blokiran, kao i Gazela i Moskovski most. Samo je Milenijum bio prohodan.

U Podgorici izvanredno stanje.

policijapodgorica

Ljutiti Podgoričani uz pokoju psovku idu od mosta do mosta. Policijska ljubaznost ih ne smiruje.

Pod policijskom kontrolom su i bulevari oko Karađorđevog parka.

Zapravo, napravljen je „zaštitni obruč“ oko mjesta održavanja Parade ponosa.

Nabrajanje blokiranih ulica, bulevara i mostova zavrjeđuje „ratni“ izvještaj, ali uz Paradu ponosa nekako ne ide.

Na svim prozorima u centralnom djelu Podgorice bile su navučene roletne. Kao da na tom prostoru već godinama nitko ne živi.

Neupućeni su mogli pomisliti da je samo prije pola sata izvršen vojni puč i da je nakon dvadeset i više godina svrgnut Milo Đukanović.

Prethodnih godina sudionici podgoričke Parade ponosa mogli su šetati samo stotinjak metara glavnim gradskim bulevarom, pored zgrade parlamenta.

Ovaj put su dobili veći prostor, ali pretvoren u geto, kako kažu iz sigurnosnih razloga.

podgorica5

Ovogodišnja podgorička Parada ponosa simbolizirala je sve osim slobode i ponosa. Kao nikada u subotu u centru Podgorice, moglo se vidjeti kako izgleda crnogorsko društvo, opterećeno historijom epski junačkih pjesama, patrijarhalnim odgojem, društvo, možemo reći puno toga lijepoga, ali s velikim nedostatkom Slobode.

No, Danijel Kalezić iz ” Queer Montenegra” kaže da je Podgorica jedini grad u Crnoj Gori u kome je moguće organizirati povorku ljudi drugačije seksualne orijentacije.

Kalezić i njegovo društvo “svjesno” su prihvatili Geto Prajd i od slobodarske manifestacije “udovoljavajući” Đukanovićevoj družini napravili dosad neviđenu predstavu izrugivanja slobodi.

podgorica1

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka obratio se organizatorima uz čestitku na “snazi i vjeri za ono što rade”.

No, ako opis grada odgovara istini, a jest, ne vjerujem da će itko sa iole obraza napisati demanti, ministar Zenka je bio sve, samo ne i iskren.

Što znači kada mediji prenesu da su u povorci bili članovi porodica pripadnika LGBT zajednice, predstavnici crnogorske vlade, diplomatskog kora, nevladinih organizacija, medija, i političkih partija, ako su bili okruženi montažnim željeznim ogradama i policijskim snagama koji su ograđeni prostor čuvali i od ptičjeg leta.

U državi u čijem glavnom gradu prevladavaju spomenici pučkih junaka opjevanih u guslarskom desetercu, pravi je junački poduhvat održati gej paradu.

Eto takvim junaštvom se mogu pohvaliti Crnogorke i Crnogorci, iako su “svojom voljom” bili „zatočeni u Podgoričkom getu“.

podgorica2

Od velike želje da se svijetu što prije pošalju slike slobodarske Podgorice i Crne Gore izgledalo mi je kao da nitko od prisutni nije želio znati da je ostao u zaokruženom policijskom prostoru, što i jest sigurnost. Međutim i sramota ako stotinjak pripadnika Queer populacije moraju ostati u getu da bi preživjeli tih nekoliko sati.

Ako je na ovaj način trebalo štititi sudionike parade, onda se crnogorski političari trebaju zapitati na kojoj razini im je sloboda.

Imaju li je uopće?

podgorica4

Ili je i ovo još jedna od balkanskih igrarija za Međunarodnu zajednicu, željnu jeftini predstava koje simboliziraju ljudska prava, od kojih u konačnici korist imaju samo političari koje ni „grad ne može obiti“.

A takvi su uglavnom u Crnoj Gori.

Parada je još jednom potvrdila, da ju u Crnoj Gori, kao uostalom na cijelom Balkanu, lakše priznati da ste ratni zločinac nego ne daj ti Bože pripadnik Queer populacije.

Prethodnih godina je bio običaj da “svešteno lice” dan nakon gej parade osvešta prostor gdje je održana.

Ove godine miris tamjana je izostao.

Amin!

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here