Ekonomske aktivnosti u BiH bez pozitivnog pomaka

Malobrojni dostupni pokazatelji iz siječnja 2015. ne ukazuju na pozitivne pomake u odnosu na prethodnu godinu kada je riječ o ekonomskoj aktivnosti u Bosni i Hercegovini.


Jedan od glavnih pokazatelja aktivnosti je bilo smanjenje obima vrijednosti vanjske trgovine uslijed pada izvoza od 1,3 posto i uvoza 2,8 posto u odnosu na siječanj prethodne godine. Uprkos relativno (u odnosu na prethodne godine) visokoj pokrivenosti uvoza izvozom na 66,2 posto ovo se teško može smatrati pozitivnim kretanjem. Naime, smanjenje izvoza bi moglo ukazivati na slabljenje aktivnosti realnog sektora, dok bi pad uvoza mogao biti posljedica slabe domaće tražnje i izvoza, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Pri tome, na slabu aktivnost u realnom sektoru posebno ukazuje stagnacija prerađivačke industrije. Posljedica slabe finalne potrošnje i nominalnog pada robnog uvoza u siječnju je bilo blago smanjenje prihoda od neizravnih poreza. Ipak, realno smanjenje vanjske trgovine bi moglo biti nešto slabije. Naime smanjenje robnog izvoza i uvoza bi djelomično moglo biti posljedica smanjenja izvoznih i uvoznih cijena na što djelomično ukazuje deflacija potrošačkih cijena od 0,9 posto (s obzirom na to da značajan dio potrošačkih dobara dolazi iz uvoza).

Pri tome, kad je u pitanju domaća tražnja posebno ohrabruje realni rast prometa maloprodaje od 1 posto u odnosu na prosinac, odnosno čak 8,3 posto u odnosu na siječanj prethodne godine.

U analizi se ističe da je FBiH tijekom siječnja  2015. u odnosu na siječanj prethodne godine ( prema podacima FZZS-a) zabilježila pad industrijske proizvodnje od 1,7 posto, dok je u RS-u ( prema podacima RZZRS-a) za siječanj zbailježen skroman rast od 0,3 posto.

Tako je prema preliminarnim podacima BHAS-a za siječanj 2015. ukupna robna razmjena iznosila 1,622 milijarde KM i u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine smanjena je za 2,2 posto. Glavni razlog za smanjenja ukupne robne razmjene u BiH je nizak nivo poslovne aktivnosti što je dovelo do istovremenog pada kako izvoza tako i uvoza.

Ukupni bh. izvoz u siječnju 2015. godine iznosio je 646,2 milijuna KM i u odnosu na isti mjesec smanjenjen je za 1,3 posto.

U okviru bh. izvoza, pored naftnih derivata, najviše su ‘podbacili’ tradicionalni bh. izvozni proizvodi, kao što bazni metali, kemijski i prehrambene prerađevine. S druge strene, ukupni bh. uvoz u siječnju 2015. godine iznosio 957,4 milijuna KM, što predstavlja smanjenje od 2,8posto u odnosu na siječanj prethodne godine.

Vanjskotrgovinski robni deficit u siječnju 2015. godine iznosio je 329,2 milijuna KM i u poređenju s siječnom prethodne godine smanjen je za 5,8 posto. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom u BiH u siječnju 2015. godine djelimično je poboljšana u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 66,2 posto, kaže se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here