E, nećeš, izdajniče!

»Plenković im je postao veći izdajnik od Sanadera« i »Izdajniče, boj se hrvatske kletve« vrišti s naslovnica dok se donedavnog preporoditelja HDZ-a naziva »prevarantom i izdajnikom«. Što će tek biti kada se PDV na novine poveća na 12 posto? Ili Makanac, ili, Plenkoviću, ni makac.

Autor: Branko Mijić

Nekakvim drugačijim početkom činila se prva sjednica Plenkovićeve Vlade na kojoj su usredotočeni ministri pažljivo pratili glavnu točku dnevnog reda, PowerPoint prezentaciju nove, cjelovite reforme poreznog sustava ministra financija Zdravka Marića za koju će biti potrebno izmijeniti 15 zakona, od čega 7 u potpunosti.

Nakon prvih reakcija postalo je jasno ono što svaka izmjena poreznog sustava sobom nosi, da će njome biti zadovoljnih, ali i onih koji će glasno protestirati jer se smatraju uskraćenima. Nije naravno ministar Zdravko Marić čarobnjak, kao što nisu bili niti njegovi prethodnici, pa kolač ne može povećati jer je približno istog opsega, već ga samo izrezati na drugačije šnite. Pokaže li se njegova matematika ispravnom da će takvom raspodjelom u sinergiji tijesto rasti, a ministar tvrdi da će u prvoj godini provođenja učinak iznositi od 1,8 do dvije milijarde kuna, Marić će svojim kritičarima moći samo odmahnuti rukom.

Do tada čeka ga streljana koju su već otvorili ugostitelji nezadovoljni prijedlogom povećanja stope PDV-a s 13 na 25 posto koje ih je kao grom iz vedra neba opalilo na Danima hrvatskog turizma u Bolu na Braču. I novoustoličenom ministru turizma Gariju Cappelliju sigurno se užario telefon od poziva onih koji su već zaboravili na bivšeg ministra financija Slavka Linića koji je prije gotovo četiri godine za ugostiteljske usluge, hranu i piće odredio međustopu od 10 posto PDV-a.

Neće biti lako Zdravku Mariću obraniti svoj koncept i provesti ga u djelo, jer u oči će bosti sva povećanja minimalne stope PDV-a s 5 na 12 posto, pogotovo ona na kruh, ulje, mlijeko i šećer, koje vode povećanju cijena tih artikala za najširu upotrebu, ali i ono na lijekove i ortopedska pomagala. Ni premijer Andrej Plenković neće se moći sakriti od otrovnih strelica, kako sindikata tako i građana, a neke stavke, poput povećanja PDV-a s pet na 12 posto za knjige i novine od 1. siječnja 2018. godine, morat će podrobno objasniti.

Misli li tim potezom premijer paralelno povećati izdvajanja u proračunu za kulturu kako bi preostali izdavači za kupce ionako skupih knjiga mogli preživjeti ili će svojoj ministarskoj odabranici Nini Obuljen Koržinek život zagorčati više nego neutješni obožavatelji prethodnika joj Hasanbegovića, stavljajući je u nemoguću misiju s onim što je najavila? A bivši ministar kulture po svemu sudeći dobio je svog nasljednika u ministru znanosti i obrazovanja Pavu Barišiću, iz čijeg ormara kosturi ispadaju gotovo svakog dana.

Nakon afera s plagijatom i svojedobnom smjenom s mjesta pomoćnika ministra Primorca, sada je u javnost dospio Barišićev znanstveni članak iz 1992. u kojem je hvalio ustaškog ministra Julija Makanca prešutjevši njegovo ustaštvo. Što god se pokazalo, Plenkoviću je manevarski prostor s Barišićem sužen, jer je njegov odabir ministara izazvao nezapamćenu provalu bijesa desničarskih medija.

»Plenković im je postao veći izdajnik od Sanadera« i »Izdajniče, boj se hrvatske kletve« vrišti s naslovnica dok se donedavnog preporoditelja HDZ-a naziva »prevarantom i izdajnikom«. Što će tek biti kada se PDV na novine poveća na 12 posto? Ili Makanac, ili, Plenkoviću, ni makac.

Novi list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here