Dva ili tri pomoćnika ministra trebaju biti iz reda hrvatskog naroda

Novoizabrani federalni premijer Fadil Novalić i ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Federacije Salko Bukvarević održali su prvi radni sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz HVO-a i Armije BiH s kojeg su poslane optimistične poruke oko buduće suradnje. Braniteljske udruge smatraju kako bi moglo doći do pozitivnih promjena u odnosu ministarstva i cijele Vlade prema njima, a samim time i većeg zadovoljstva suradnjom obiju strana.

Piše: Dragan Bradvica

– Razina braniteljskih prava neće biti smanjena. Ujedno, Vlada FBiH ne namjerava ništa uraditi bez dogovora s braniteljima, jer ih smatramo partnerima, kazao je Novalić. Isto tako, obećao je kako i pored manjeg proračuna za ovu godinu, izdvajanja za branitelje nisu smanjena, što dokazuje opredjeljenje Vlade da njihova prava ostaju ista.

Poštivati zakone

Bukvarević se zahvalio braniteljima na velikom odzivu te kategorički poručio kako je državu moguće izgraditi samo u suradnji s onima koji su se za nju borili i koji su je obranili. Najavio je kako kreće i s pojedinačnim sastancima s braniteljskim udrugama.
– Svi smo iznijeli svoje stavove, ono što nas muči, te ponudili rješenja najvećih problema s kojima muku mučimo već godinama. Ministar je ostavio dojam kako želi mijenjati dosadašnju praksu rada u ministarstvu, što mi pozdravljamo, i nadamo se kako će tako i biti, kazao nam je Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB.
Kao pozitivan primjer naveo je kako je jedan od prvih poteza Bukvarevića bio to što je na posao u ministarstvo vratio Martina Frančeševića i Dragana Majstorovića. Na naše pitanje oko najava kako bi se resorno federalno ministarstvo moglo podijeliti na dva sektora, jedan za HVO, drugi za Armiju BiH, Radić kaže kako je Bukvarević rekao da ne podržava takav scenarij.

Nastavak razgovora

– Međutim, naš cilj nisu podjele nego samo poštivanje digniteta branitelja HVO-a, njihovog doprinosa ovoj zemlji i njihovih prava te da oni to ministarstvo osjećaju kao svoje. S obzirom kako do sada gotovo nikada na rukovodećim pozicijama nije bilo Hrvata, to se nije moglo ni očekivati. Upravo zbog toga naši zahtjevi i jesu, što smo jasno kazali i ministru, da na dvije ili tri funkcije pomoćnika ministra dođu hrvatski kadrovi koji će imati potporu udruga proizašlih iz HVO-a, pojašnjava Radić. Nadalje, kada je u pitanju braniteljska revizija, iznijeti su jasni stavovi kako se revizija mora provesti, ali sve ono što je išlo mimo zakona i Ustava mora se poništiti i vratiti na početak. Radić kaže kako je u tome jednoglasna većina udruga obje komponente te kako su se i Novalić i Bukvarević složili da se zakoni i Ustav moraju poštovati.
– Čestitali smo ministru i cjelokupnoj Vladi FBiH na imenovanju, zaželjeli im uspješan rad na dobrobit branitelja, ali i svih građana. Iskreno se nadamo kako ćemo imati uspješnu i iskrenu suradnju, rekao je Radić. Uz to, najavio je kako bi se već u srijedu u Mostaru trebao održati idući sastanak na kojem će se nastaviti razgovarati o svim problemima koji muče branitelje te prezentirati moguća rješenja.

U ponedjeljak s ministrima

Salko Bukvarević nastavlja seriju sastanaka na kojima bi se trebalo raspravljati o mogućim rješenjima braniteljskih problema u ponedjeljak. Naime, tada bi se trebao održati radno-konzultativni sastanak sa županijskim ministrima i ravnateljima uprava za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Poticaji za branitelje

Fadil Novalić naglasio je kako nova izvršna vlast želi, putem federalnih ministarstava razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pripadnike braniteljske populacije uključiti u programe poticaja.
– Vladi je stalo da pripadnici udruženja koja okupljate budu uključeni u rješavanje pitanja, ne samo iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, već i drugih, o čijem rješavanju ovisi ekonomski i ukupni razvoj FBiH, poručio je Novalić.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here