Dokazat ću da je Dodik ratni profiter

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ostao je pri stavu da je Milorad Dodik „ukrao milione“ i da želi da dokaže da je tu tvrdnju iznio na osnovu infromacija i dokumenata koji dokazuju da se „Dodikovo imene veže za veliku korupciju i afere u RS-u“.

Bosić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je o tome predao obimnu dokumentaciju na pripremnom ročištu u Osnovnom sudu u Banjoj Luci i da očekuje da će mu sud dozvoliti “da iznese” svu dokumentaciju koju su prikupili za ovo suđenje po Dodikovoj tužbi za klevetu.

-Ubjeđen sam da većina građana zna sve ovo – naveo je Bosić i dodao da Dodikovo neprocesuiranje u tim aferama ne znači da to nije tačno, već da je pravosuđe u RS-u pod određenom kontrolm.

Prikupio je, kaže, dokumentaciju još o poslovanju Dodika tokom rata, pa u u svim drugim godinama nakon ’90. godine, o ševercu, kako kaže, visokoakciznim robama.

-To se u običnom žargonu zove ratno profiterstvo. Dok je stvarana RS, Dodik se bavio švercom nafte i cigareta i prodao ih po mnogo većim cijenama od nabavne… Žao mi je što moram da kažem, ali po ovoj dokumentaciji je Dodik ratni profiter – ustvrdio je Bosić.

Naveo je da čovjek s takvim moralnim karakteristikama nije mogao da osjeti nikakvu bol zbog njegove izjave, koja je bila osnova za tužbu.

Iznio je dokumenta koja govore o Dodikovoj saradnji s firmom „Oktan promet” Vojina Mitrovića, koji je, kaže, poznat po aferi „papak” u RS-u.

Drugi dio dokaza, po Bosićevim riječima, odnosi se na imovinske kartone Milorada Dodika, gdje se, tvrdi, vidi nesrazmjer s njegovim primanjima i imovinom…

Sudu je, kaže, dostavio i dokumentaciju o samo nekoliko velikih afera u RS-u, kao što su Robna kuća „Boska”, „Fruit eco”, „Vučetić-Nikola Tesla”, „Bobar”…, a novac koji je “isisan” iz RS-a nije „ispario, već je završio u nečijim džepovima i želja je da se taj novac vrati.

Lider SDS-a je dodao da ovo nije krivični proces, već da želi njime da ukaže na katastrofalnu situaciju zbog, kako je naveo, dugog niza pljački u RS-u.

Povući će mačka za rep

-Dodik će u ovom procesu povući mačka za rep – rekao je Bosić, komentirajući to što se predsjednik RS-a nije danas pojavio na sudu, te da vjeravatno nema nikakvih više dokaza osim onih koje su dostavili iz medija.

Istakao je da će se pripremno ročište nastaviti 19. maja.

Na današnjem pripremnom ročištu se nije pojavio Milorad Dodik, a njegov advokat Goran Bubić nije želio da daje izjave za medije.

Dodikov osnov za tužbu je ranija Bosićeva konstatacija da “Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju RS-a, vraćanju nadležnosti u pravosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalnom i koji je ukrao milionske iznose, za nekoga može reći da je lažov”.

Bosić je ovo rekao reagirajući na prethodne Dodikove navode da je „Bosić patološki lažov”.

Dodik je inače Bosića tužio zbog dijela rečenice „da je ukrao milionske iznose”.

U tužbi koju je Milorad Dodik podnio protiv Mladena Bosića zbog klevete traži se naknada štete od 10.000 KM.

Fena

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here